Ένας άνθρωπος πεθαίνει από πείνα κάθε 4 δευτερόλεπτα στον πλανήτη!

Με αφορμή την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτέμβρη, 238 ΜΚΟ από 75 χώρες, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας τις συνθήκες στις οποίες ζουν –και πεθαίνουν– εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις

Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα.

Πάνω από 345 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα, παλεύουν να θρέψουν τις οικογένειές τους και κινδυνεύουν να πεθάνουν. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 135 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια οι άνθρωποι που κινδυνεύουν και υποφέρουν από την πείνα υπερδιπλασιάστηκαν!

Οι πολεμικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία του COVID-19, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πείνας.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση δεν είναι ίδια για όλους. 

Για μια ακόμα φορά, οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν μετατρέψει τις κρίσεις που οι ίδιοι δημιουργούν, σε καταστροφή για τα πλατιά στρώματα και σε ευκαιρίες για τους ίδιους.

Σύμφωνα με έκθεση της «Credit Suisse Group AG» (παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών), μέχρι το 2026 θα υπάρχουν περισσότεροι από 87,5 εκατομμύρια άνθρωποι με πλούτο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια, από 62,5 εκατομμύρια το 2021.

Σύμφωνα με την ετήσια δημοσίευση του Forbes, το 2022 υπάρχουν στον κόσμο 2668 δισεκατομμυριούχοι, με συνολική περιουσία 12,7 τρις δολάρια!

Ενώ, τα δύο χρόνια της πανδημίας, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 χρόνων!

Οι αντιφάσεις και η βαναυσότητα του καπιταλιστικού συστήματος είναι πιο καθαρές από ποτέ. Την ίδια ώρα που οι φτωχοί και οι πεινασμένοι αυξάνονται, που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, μια συντριπτική μειοψηφία κατέχει στα χέρια της τεράστιο και αυξανόμενο πλούτο.

Είναι φανερό πως αν το σύστημα και οι υπερπλούσιοι ήθελαν, θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της πείνας και της φτώχειας άμεσα. Φυσικά όμως κάτι τέτοιο θα πήγαινε κόντρα στις θεμελιώδεις αρχές του καπιταλιστικού συστήματος, των ανισοτήτων και της ακραίας εκμετάλλευσης των ανθρώπων. 

Οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν αυτό το ισοζύγιο είναι τα εργαζόμενα στρώματα, οι φτωχοί, όλοι/ες που βιώνουμε την εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος στο πετσί μας.

Υστερόγραφο: Για να διαβάσει κάποιος αυτό το άρθρο, χρειάστηκε περίπου 2 λεπτά. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, 30 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα. Η ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος είναι επιτακτική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα