Νομοσχέδιο Διάλυσης του ΕΣΥ

Στέλλα Χονδροματίδου, γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).


Το νομοσχέδιο για την Υγεία της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη πως η σκληρά νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο να διαλύσει και να ξεπουλήσει καθετί δημόσιο, κάθε κοινωνικό αγαθό, συνεχίζοντας τη δουλειά όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Η σημερινή οριακή κατάσταση του ΕΣΥ

Σήμερα, 2,5 χρόνια περίπου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι υποστελεχωμένα, με τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού να είναι πολύ περισσότερες από τις νέες προσλήψεις. 

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό ιατροί από διάφορες ειδικότητες –όπως αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι– παραιτούνται για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακόμα και όταν προκηρύσσονται λιγοστές νέες θέσεις, δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση από γιατρούς!

Οι γιατροί σήμερα καλούνται να εργαστούν στα νοσοκομεία κάτω από εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες, με ελάχιστο προσωπικό και με μισθούς κουτσουρεμένους κατά 40% από την εποχή των μνημονίων. Την ίδια ώρα, με την πανδημία να έχει υποχρεώσει πολλούς ασθενείς να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές για επεμβάσεις και νοσηλεία, αφού τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες, η ζήτηση των ιδιωτικών κλινικών σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων έχει αυξηθεί. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα γιατροί να προτιμούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι μισθοί είναι καλύτεροι (προς το παρόν), σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία! 

Έτσι, η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, κατάφερε να αποδυναμώσει τα νοσοκομεία, να εξαντλήσει τους γιατρούς και το προσωπικό τους, εξωθώντας κάποιους σε παραίτηση.

Και φυσικά, για μια ακόμα φορά, οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα πλατιά στρώματα των εργαζομένων και των φτωχών, που αναγκάζονται είτε να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές (όσοι μπορούν) είτε να περιμένουν μήνες για εξετάσεις και μέχρι και χρόνια για επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι ιδιωτικές κλινικές που τα τελευταία χρόνια είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.

Όξυνση αντί για λύση των προβλημάτων

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση και την ίδια την Γκάγκα, το νέο νομοσχέδιο έρχεται για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα βέβαια, αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο αυτό θα βάλει την ταφόπλακα στο ΕΣΥ όπως το ξέρουμε.

Το πιο βασικό μέτρο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι αυτό του άρθρου 10 που θα επιτρέπει πλέον στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικά ιατρεία/κλινικές! 

Η πρόφαση της Κυβέρνησης είναι πως οι γιατροί θα σταματήσουν να γυρνούν την πλάτη στα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον θα μπορούν να συμπληρώνουν τον μισθό τους με εργασία εκτός των νοσοκομείων, πως θα καλυφτούν οι λεγόμενες άγονες θέσεις που δεν καλύπτονται εδώ και καιρό και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού. Παράλληλα βέβαια, θα αποτινάξει από πάνω της την υποχρέωση να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών, αφού θα μπορούν να βγάζουν έξτρα «χαρτζιλίκι» ιδιωτεύοντας!

Τα αποτελέσματα όμως αυτού του μέτρου θα είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αφενός, μία μερίδα των γιατρών θα υποτιμήσουν τη δουλειά τους στα δημόσια νοσοκομεία και θα τα χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να βρουν πελάτες για τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Αφετέρου, πολλοί/ες γιατροί θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εξάντληση δουλεύοντας παράλληλα σε δύο απαιτητικές δουλειές για να εξασφαλίσουν τους μισθούς τους.

Και πάλι, αυτοί που θα την πληρώσουν περισσότερο είναι οι ασθενείς που στην «καλύτερη» των περιπτώσεων θα εξετάζονται από εξαντλημένους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, στη χειρότερη θα παρακινούνται να επισκεφτούν γιατρούς σε ιδιωτικά γραφεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Αγώνας για ποιοτική δημόσια υγεία για όλους!

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Το νομοσχέδιο για την Υγεία εξασφαλίζει πως οι «κλινικάρχες» και οι μεγαλογιατροί θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν και πως η Κυβέρνηση θα απαλλαγεί με ακόμα πιο επίσημο τρόπο από την υποχρέωση να παρέχει στην κοινωνία ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλες/ους.

Ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν τα σχέδια της Κυβέρνησης είναι να αντισταθούμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και να διεκδικήσουμε ένα ΕΣΥ πραγματικά δημόσιο σε κάθε πτυχή του, που να παρέχει υψηλού επιπέδου φροντίδα στους ασθενείς.

Για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να γίνουν μαζικές προσλήψεις βάσει των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων, αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, να σταματήσει η Κυβέρνηση να κλείνει κλινικές των νοσοκομείων και να επαναλειτουργήσουν όσες κλινικές και νοσοκομεία έχουν κλείσει. 

Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, όπως επίσης χρειάζεται η κυβερνητική πολιτική να πάει κόντρα στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει τέτοια μέτρα. Γι’ αυτό χρειάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή τόσο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και όλης της κοινωνίας, των φτωχών και εργαζομένων στρωμάτων, για τους οποίους η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας είναι κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα