«Πρώτοι στην Ευρώπη» στην ανεργία! Kαι η κυβέρνηση ετοιμάζει «αστυνομία ανέργων»!

Τέλη Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) τα δεδομένα για την ανεργία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 12,2%, ελάχιστα χαμηλότερο από την Ισπανία που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό (12,4%). Όλες οι υπόλοιπες χώρες ήταν σημαντικά χαμηλότερα, κάτω από 8,6%, ενώ ο μέσος όρος της ανεργίας στην ΕΕ ήταν στο 6%. Όσον αφορά στην ανεργία των νέων, εκεί η Ελλάδα είναι πρώτη με 28,6% – υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 13,8%.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν είναι τα χειρότερα ποσοστά ανεργίας που έχουν γνωρίσει οι Έλληνες εργαζόμενοι (την περίοδο των μνημονίων η ανεργία ήταν περίπου διπλάσια), ωστόσο η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δείχνει την κατάσταση. Επιπλέον, ο Αύγουστος ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας που η ανεργία διατηρείται πάνω από 12% και αυτοί οι μήνες υποτίθεται είναι που η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», ο τουρισμός, είναι στα φόρτε του. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών κάνουν λόγο για μια κατάσταση που δεν αναμένεται να βελτιωθεί, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα λόγω πληθωρισμού κλπ.

«Για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι – να τιμωρηθούν»!

Πως ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτήν την κατάσταση; Μήπως με πρωτοβουλίες για δημόσιες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Όχι βέβαια. Για ακόμα μια φορά ακολουθεί την προσφιλή της τακτική, που δεν είναι άλλη από αυτήν της τιμωρίας και της καταστολής.

Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη και είναι σε φάση εφαρμογής του τώρα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ), προβλέπονται ποινές για τους «ανυπάκουους» άνεργους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Διαγραφή από τα μητρώα για 2 χρόνια για όσους αρνούνται 3 προτάσεις για θέσεις εργασίας από την υπηρεσία.
  • Διαγραφή από τα μητρώα για 6 μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για όσους αρνούνται να συμμετέχουν σε δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης και για όσους δεν συντάξουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Παράλληλα, θα επιβάλλονται σκληρές ποινές (από 500 έως και 10.000 ευρώ) για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για την εργασία τους.

Ποια είναι η πραγματικότητα για τους ανέργους

Τα κυβερνητικά στελέχη στον δημόσιο λόγο τους προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα ότι υπάρχουν στρατιές ανέργων οι οποίοι «κάθονται και ζουν με το επίδομα ανεργίας, αντί να δουλεύουν». Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να ζήσει πραγματικά με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας και βέβαια ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανέργων, της τάξης του 10-15%, λαμβάνει επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ με ανακοίνωσή της εύστοχα αποκάλεσε τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε «Αστυνομία ανέργων», καθώς αντί να βοηθάει τους ανέργους να βρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα τους κυνηγάει. Οι σχετικές αναφορές προκάλεσαν την οργή του Χατζηδάκη, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν «Είναι “Αστυνομία ανέργων” 3 δουλειές, 3 αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα».

Η απάντηση είναι πως ναι

Όταν για παράδειγμα οι απολυμένοι εργάτες της Μαλαματίνα που εργάζονταν για δεκαετίες και είχαν φτάσει σε ένα μισθολογικό επίπεδο της τάξης των 1.000-1.200 ευρώ και μέσω του ΟΑΕΔ τους προταθούν 3 θέσεις εργασίας με τον βασικό μισθό των 600 ευρώ, ή ακόμα χειρότερα μερική απασχόληση με βάση τον βασικό, δεν είναι λογικό να αρνηθούν και να συνεχίσουν να ψάχνουν για κάτι καλύτερο; 

Ή αν σε εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους σε ηλικία 50 ετών προταθεί να δουλεύουν ντελίβερι, που είναι μια εξαιρετικά απαιτητική, επίπονη για το σώμα κι επικίνδυνη εργασία, δεν είναι επίσης λογικό να αρνηθούν;

Η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και οι προηγούμενες – η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαιρείται απ’ αυτό κι ας λέει τα δικά της) δεν δημιουργεί πραγματικές νέες θέσει εργασίας. Απλά σπάει τις υπάρχουσες σε μερικής απασχόλησης, επισφαλείς και προσωρινές και επιχειρεί με αστυνομικά μέτρα να τις επιβάλει στους ανέργους. Έτσι η φτώχεια θα μεγαλώνει αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για μείωση της ανεργίας.

Μονόδρομος η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι δεν σκύβουν το κεφάλι στις ορέξεις των εργοδοτών για όλο και χαμηλότερους μισθούς με λιγότερα δικαιώματα, είναι «αργόσχολοι» και αξίζουν τιμωρίας. Για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία, κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών είναι ζήτημα επιβίωσής τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα