Βόλος: Τεράστια συμμετοχή στην εκδήλωση για τα Τέμπη

Ρεπορτάζ του Ξ Βόλου

Το αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας στον Βόλο αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει το πλήθος των ανθρώπων που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη χθεσινή εκδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη, να ακούσουν τις μητέρες θυμάτων Ε. Βασάρα και Μ. Καρυστιανού και να δηλώσουν εμπράκτως την υποστήριξη στον αγώνα τους.

Πολύ πριν την ώρα έναρξης της εκδήλωσης το κτίριο του ΤΕΕ είχε γεμίσει με πλήθος κόσμου στο οποίο ξεχώριζε η έντονη παρουσία της νεολαίας. Αρκετοί δεν μπόρεσαν να ανέβουν τις σκάλες και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από το live streaming.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αλέκος Χατζηχαραλάμπους καλώντας τους συμμετέχοντες να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων. Στην συνέχεια πήρε το λόγο η Ελένη Γιαννακοπούλου, εκπροσωπώντας το Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών (ΤΓΔΣ), που ήταν και ο σύλλογος που πήρε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση. Μετά μίλησε ο φοιτητής Γιώργος Ζιάκας από το ΦΣ της Χωροταξίας και η Ελένη Ρουχά επίσης από το ΦΣ του ΤΓΔΣ.

Μετά τους φοιτητές στο βήμα ανέβηκε ο Αλέξανδρος Τσαμπασλής εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Κατόπιν πήραν το λόγο οι μητέρες θυμάτων και εκπρόσωποι του Συλλόγου Τέμπη 2023, Ελένη Βασάρα και Μαρία Καρυστιανού. Στο ενδιάμεσο το  λόγο πήρε ο Διονύσης Γεωργιάδης, πατέρας του Γεράσιμου του μοναδικού επιζώντα του 1ου βαγονιού που βρίσκεται στη Βοστώνη των ΗΠΑ δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν αναλυτικά τόσο στο ίδιο το έγκλημα, τις αιτίες που το προκάλεσαν και την προσπάθεια συγκάλυψης όσο και στον αγώνα που δίνει ο Σύλλογος για απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα.

Μετά τις δυο κεντρικές ομιλίες ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Δ. Σκαλτσής ανάγνωσε το προτεινόμενο ψήφισμα της εκδήλωσης (ακολουθεί πιο κάτω). Μετά από κάποιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και προσθήκες από το κοινό το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το κοινό.

Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης δείχνει ότι για πολύ μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, ειδικά τη νεολαία και τους εργαζόμενους/ες, το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζει να προκαλεί οργή ενάντια στην εξουσία και να κινητοποιεί. Ο άδικος θάνατος δεκάδων αθώων ανθρώπων λόγω των πολιτικών της ιδιωτικοποίησης και της κερδοσκοπίας πάνω στα κοινωνικά αγαθά και ταυτόχρονα η μεθοδική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που έχουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά, υπηρεσιακά και επιχειρηματικά στελέχη ούτε έχει ξεχαστεί, ούτε είναι ένα μπαγιάτικο νέο. Αντίθετα το κίνημα, όποτε του δίνεται η δυνατότητα, δείχνει έμπρακτα την διάθεσή του να αγωνιστεί για να μπουν στη φυλακή όλοι οι υπεύθυνοι αλλά και ενάντια στις πολιτικές που βάζουν τα επιχειρηματικά κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Αυτή η διάθεση χρειάζεται να βρει οργανωμένη έκφραση και ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους: την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών που οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα, την ανατροπή των κυβερνώντων που προωθούν και εφαρμόζουν αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και την ανατροπή του συστήματος όπου τα συμφέροντα των μεγάλοκαπιταλιστών (τύπου Hellenig Trains, ΤΕΡΝΑ, Alstom κοκ) είναι αυτά που οδηγούν στον θάνατο αθώους ανθρώπους.

Ακολουθεί το ψήφισμα που υιοθέτησε η εκδήλωση και το βίντεο που τράβηξε ο Μάνος Παπαδάκης του @SPiRTOPRODUCTIONS.ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 2023 

Βόλος, 20/4/2024, αμφιθέατρο ΤΕΕ Μαγνησίας

Όσες και όσοι συμμετείχαμε στην σημερινή εκδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη (20/4/2024) δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συγγενών των 57 θυμάτων και των δεκάδων τραυματιών αυτού του τρομερού, αλλά προαναγγελθέντος, δυστυχήματος. Ενώνουμε τη φωνή μας με το σύλλογο «Τέμπη 28.02.2023» και απαιτούμε:

  • Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα
  • Απόδοση ευθυνών και καταδίκη όλων των υπευθύνων, όσο «ψηλά» και αν βρίσκονται
  • Να πάψουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να λυμαίνονται τον σιδηρόδρομο και τις μεταφορές για τα δικά τους ιδιοτελή οφέλη. Μόνον έτσι μπορεί ο σιδηρόδρομος και οι μεταφορές συνολικά να γίνουν ασφαλείς και προσιτές όλους τους πολίτες.  

Επί σειρά πολλών ετών βιώνουμε μια διαρκώς πτωτική πορεία της χώρας μας, σε θέματα δημοκρατίας και ιδιαίτερα σε θέματα διαφάνειας και δικαιοσύνης. Παρακολουθούμε την αντικατάσταση του όποιου κράτους δικαίου με ένα μόρφωμα με κύρια χαρακτηριστικά του την αδιαφάνεια, την αδικία και την διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των δομών που εφεύρε ο άνθρωπος για να υπηρετούν τις ανθρωπιστικές αξίες. Η βουλή δείχνει να αδυνατεί να ελέγξει την όποια κυβέρνηση, διατηρώντας την “βουλευτική ή υπουργική ασυλία”, για την οποία είναι ασαφής η ανάγκη ύπαρξής της. Ιδιωτικά συμφέροντα λυμαίνονται κοινωνικά αγαθά οδηγώντας σταδιακά σε συρρίκνωση της ποιότητας των αγαθών προς τους πολίτες.  Τα κόμματα οφείλουν να εκφράσουν τις πεποιθήσεις των πολιτών της χώρας με μεγαλύτερη ένταση, έχουν ευθύνη στο να μην αφήσουν να συγκαλυφθεί το έγκλημα και να δραστηριοποιηθούν εμπράκτως και εγκαίρως προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Η εμπιστοσύνη στις υποδομές της χώρας έχει εξαφανιστεί σε πολλά επίπεδα, όταν διαπιστώνουμε συχνά το ίδιο μοτίβο τραγικών γεγονότων: Μια παραμελημένη υποδομή με ανεπαρκές και συχνά ακατάλληλο προσωπικό, όπου δεν λειτουργούν τα διαθέσιμα συστήματα ασφαλείας παρότι η κοινωνία τα έχει πληρώσει,  προκαλεί ένα μοιραίο γεγονός για το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν φταίει κανείς, και αν ευθύνεται κάποιος θα είναι ο τελευταίος υφιστάμενος. Παράλληλα οι μηχανισμοί διερεύνησης οδηγούν πάντα  σε καθυστερήσεις και θολές ευθύνες. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή, γίνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης. 

Όμως, για το έγκλημα στα Τέμπη το 2023 είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο. Η επικίνδυνη κατάσταση ήταν απολύτως γνωστή στην κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους όπως αποδεικνύουν δεκάδες υπηρεσιακές αναφορές, εξώδικα κοκ. Όμως δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Η μετωπική σύγκρουση των τραίνων ήταν το αποκορύφωμα της επικινδυνότητας στην οποία έχει επέλθει η χώρα και δεν έχει αφήσει κανένα πολίτη αδιάφορο και ασυγκίνητο – μας έχει θυμώσει όλους μας. Ο αγώνας του Συλλόγου «Τέμπη 2023» των συγγενών των θυμάτων είναι αγώνας όλων μας και δηλώνουμε παρόντες σε κάθε ενέργεια τους προς δικαίωση των θυμάτων, ευχαριστώντας τους έμπρακτα για το ότι θυμίζουν στην ελληνική κοινωνία το ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε, αλλά και το πως να αγωνιζόμαστε υπηρετώντας αξίες ζωής, απαρέγκλιτα και με σθένος.

Ως πολίτες μιας πόλης, φοιτητές και εργαζόμενοι ενός πανεπιστημίου και συνολικά ως πολίτες  απαιτούμε από τις δομές της δημοκρατίας μας (κυβέρνηση, βουλή, κόμματα & δικαιοσύνη) να ενεργήσουν άμεσα με την απαραίτητη ηθική προς απόδοση της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Επίσης απαιτούμε να γίνουν άμεσα όσα χρειάζονται για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις μεταφορές και όποια άλλη υποδομή αντίστοιχα παραπαίει.           

Είναι ζήτημα που αφορά τις δομικές λίθους της κοινωνίας μας, τις οποίας η αποσύνθεση πρέπει να σταματήσει και αγγίζει όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε να είμαστε αμέτοχοι και να συμμετέχουμε ενεργά στις συλλογικότητες, με την παρουσία μας και τον λόγο μας, ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα