Συνολικό ιδιωτικό χρέος προς την Εφορία 112 δισ. ευρώ –  το 80% το οφείλει το 0,2% των πολιτών!

Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας για το 2022 έχει φτάσει στα 357 δισ. ευρώ και στο 189% του ΑΕΠ. Το 2009, όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια με βασική αιτιολογία το υπέρογκο δημόσιο χρέος της, αυτό βρισκόταν στα 270 δισ. ευρώ και στο 126,8% του ΑΕΠ.

13 χρόνια μετά, παρά τις «δημοσιονομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις» δηλαδή την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και την φτωχοποίηση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, το δημόσιο χρέος της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω απ’ το 1/3 του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι το συνολικό ιδιωτικό χρέος προς την Εφορία. Ποιοι και πόσοι όμως είναι αυτοί που χρωστάνε και τι γίνεται όταν κάποιοι οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν πληρώνουν συστηματικά τις οφειλές τους προς τα Δημόσια Ταμεία;

Το 80% του χρέους το οφείλει το 0,2% των πολιτών της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)[3] για φέτος προκύπτει ότι: 

  • Μόλις 1.302 οφειλέτες χρωστάνε ποσά πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ο/η καθένας/μια, το σύνολο των οποίων αγγίζει τα 67 δισ. ευρώ!
  • Ακόμα 5.298 οφειλέτες χρωστάνε συνολικά κάτι λιγότερο από 20 δισ. ευρώ.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων που χρωστάνε, δηλαδή κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, χρωστάνε ποσά έως 500 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής τους να φτάνει τα 317 εκατομμύρια ευρώ.

Με απλά λόγια η πλειοψηφία των πολιτών η οποία κατηγορήθηκε και εξακολουθεί να κατηγορείται από τεχνοκράτες, τραπεζίτες, στελέχη και όργανα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ευθύνονται για την δημιουργία και αύξηση του δημόσιου χρέους έχουν μια συμβολή της τάξης του 0,28% σε αυτό.

Το υπόλοιπο 99,72% του χρέους το δημιουργούν και το οφείλουν μερικές χιλιάδες φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι θησαυρίζουν στις πλάτες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Αριστεία της κυβέρνησης και στην διαφάνεια

«Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια. Όλα στο φως.»

Αυτό ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες.

Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια.

Από το 2017 είχε ξεκινήσει η διαδικασία δημοσιοποίησης των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Η δημοσιοποίηση δηλαδή των ονομάτων για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα το αρρύθμιστο συνολικό χρέος τους υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Τελευταία φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία αυτά ήταν το 2019 όπου στην κορυφή των μεγαλοοφειλετών βρισκόταν η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Α.Ε.» των βασικών μετόχων Πρινιωτάκη και Αποστολίδη, η οποία χρωστούσε στο Ελληνικό Δημόσιο 8,5 δισ. ευρώ!

Η Ακρόπολις είχε συμμετοχή και στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων με την συνολική ζημιά των δημόσιων ταμείων να παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστη. Μόνο για το ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο πούλησε η Ακρόπολις σε 4 ασφαλιστικά ταμεία μέσα από υπερτιμολογήσεις, υπερβολικές συναλλαγές, υψηλότατες αμοιβές και προμήθειες η χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Μετά την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση σταμάτησε η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων με αρχική δικαιολογία την πανδημία και στην συνέχεια με νομοθετική ρύθμιση από την ίδια την κυβέρνηση.

Ποιος θα μας σώσει από τα αρπακτικά;

Η ΝΔ δεν σταμάτησε όμως μόνο στην απόκρυψη των στοιχείων των στρατηγικών κακοπληρωτών. Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών ενταγμένη στον Κώδικα Είσπραξης Εσόδων με σκοπό να «τρέξουν οι πλειστηριασμοί», έδωσε την δυνατότητα σε δικαστικούς επιμελητές και υπαλλήλους της ΑΑΔΕ να εισβάλουν σε σπίτια και να τα κατάσχουν, μαζί με τιμαλφή, μετρητά αλλά και αγροτικές σοδειές.

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό στους πάντες, επιχειρηματικοί όμιλοι που χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μεγάλες ανώνυμες υπεράκτιες εταιρείες (offshore). Για να μην μιλήσουμε για την μόνιμη φοροασυλία και τις διάφορες νόμιμες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν διαχρονικά εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίες δεν εμπίπτουν καν στην κατηγορία των οφειλών προς το Δημόσιο.

Καθώς όμως οι κυβερνήσεις δεν εισπράττουν τις οφειλές τους από τους μεγαλοοφειλέτες, στρέφονται προς τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν και να αποφύγουν την επιβολή του νόμου.

Το πρόβλημα για τα κρατικά ταμεία είναι ότι ακόμη και αν τα λαϊκά στρώματα βρουν και πληρώσουν τα μικροποσά που οφείλουν, τα έσοδα που θα εισπράξει το κράτος είναι απειροελάχιστα μπροστά στις συνολικές οφειλές και το δημόσιο χρέος του.

Δεν είναι λάθος, έτσι λειτουργεί το σύστημα 

Το καπιταλιστικό σύστημα δουλεύει για να εξασφαλίζει τα κέρδη και την ευημερία μιας χούφτας μεγαλο-καπιταλιστών σε κάθε χώρα. Αυτοί δημιουργούν στην ουσία τα τεράστια χρέη και τις οικονομικές υποχρεώσεις των κρατών μέσα από την διαπλοκή και την βοήθεια των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Όλοι οι υπόλοιποι, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και απλοί άνθρωποι βιώνουμε τα αποτελέσματα της απληστίας όλων αυτών και χρεωνόμαστε άδικα και ασήκωτα οικονομικά βάρη.

Πρέπει να βρούμε τις δυνάμεις και την ενέργεια που χρειάζεται όχι για να δεχτούμε και να σηκώσουμε αυτά τα βάρη, αλλά για να τα μεταφέρουμε στις πλάτες των πραγματικών υπευθύνων. 

Για να σταματήσουμε αυτόν τον αέναο κύκλο της συσσώρευσης δημόσιων χρεών, νέων μνημονίων, διόγκωσης δημόσιου χρέους, κερδοφορίας καπιταλιστών, φτωχοποίησης του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα