Θεσ/νίκη: Αντι-δράσεις ενάντια στη μαζική καρατόμηση των δέντρων στους δρόμους

Ρεπορτάζ του «Ξ»

Τέλη Οκτώβρη η Δημοτική Αρχή Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, να πετσοκόψει 175 από τα 246 δέντρα της οδού Κρήτης που βρίσκεται στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα της πόλης. Όταν πρωτοξεκίνησαν οι εργασίες του εργολάβου οι κάτοικοι θεώρησαν ότι πρόκειται για το εποχιακό κλάδεμα που γίνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο φέτος δεν κλαδεύτηκαν απλά τα κλαδιά, αλλά καρατομήθηκαν τα δέντρα, μένοντας πλέον μόνο με τον κορμό τους, με απώτερο σκοπό να κοπεί εντελώς και αυτός. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας καταπράσινος δρόμος, που συνέβαλλε στο «φιλτράρισμα» της ατμόσφαιρας αλλά και στη συγκράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, να αλλάξει εντελώς όψη και συνθήκες. 

Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι τα δέντρα ήταν άρρωστα και επικίνδυνα. Ωστόσο, δασολόγοι καθηγητές πανεπιστημίου υποστήριξαν ότι από τα 175 ίσως τα 20 ή 30 δέντρα να έπρεπε να αφαιρεθούν, ενώ τα υπόλοιπα με τακτική φροντίδα θα μπορούσαν να σωθούν. Σε κάθε περίπτωση, ήταν εγκληματική απόφαση να καρατομηθεί μαζικά το 70% των δένδρων μιας οδού! Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει επίσης ότι θα αντικαταστήσει όλα τα κομμένα δέντρα, με νέα υγιή. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι εάν θα προσλάβει και το κατάλληλο προσωπικό για να φροντίζει τακτικά τα δέντρα, για να μην φτάσουν στο ίδιο σημείο και σε 10-20 χρόνια τα κόψουν ξανά απ’ τη ρίζα… Επιπλέον, δεν έχει πει κουβέντα για τις περίπου 3.000 κενές δενδροδόχους που υπάρχουν στον Δήμο (που αποτελούν το 10% των συνολικών) και δεν υπάρχει κανένα πλάνο για να φυτευτούν. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει!

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, με πρωτοβουλία του αριστερού δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα», στο οποίο συμμετέχουν μέλη του «Ξ», συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία κατοίκων γειτονιάς οδού Κρήτης», με βασικό σκοπό να οργανωθούν οι κάτοικοι για να σταματήσει η καταστροφή που έχει ξεκινήσει, λαμβάνοντας επείγοντα μέτρα για να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος των κομμένων δέντρων αλλά και να μην γίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης.

Μέσα στον Νοέμβρη έγιναν αρκετές δράσεις στη γειτονιά με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων, ενώ παράλληλα γίνεται συλλογή υπογραφών με το εξής σκεπτικό και αιτήματα:

Για να μη μειωθούν ακόμα περισσότερο τα μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα πράσινο που μας αντιστοιχούν ανά κάτοικο, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία μας, το κλίμα της πόλης και την άμυνα απέναντι στις πλημμύρες, ζητούμε:

  • Να σταματήσει άμεσα η περαιτέρω καρατόμηση των δέντρων στην οδό Κρήτης – να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους.
  • Να μη συμβεί κάτι ανάλογο σε καμία γειτονιά της πόλης.
  • Να φυτευτούν άμεσα μεγάλα δέντρα στις 3.000 και πλέον άδειες δενδροδόχους του Δήμου και όχι μικρά, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να δώσουν το ίδιο πράσινο με αυτό που χάθηκε. 
  • Να γίνουν προσλήψεις για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών έτσι ώστε να υπάρχει τακτική φροντίδα του πρασίνου εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές κατοίκων της περιοχής και της πόλης και επόμενος στόχος της «Πρωτοβουλίας κατοίκων» είναι να κατατεθούν το επόμενο διάστημα στον Δήμο με σκοπό να αναγκαστεί η Δημοτική Αρχή να φέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και να πιεστεί να περάσει ένα ανάλογο ψήφισμα που να σταματάει την καταστροφή του πρασίνου της πόλης.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό και θετικό ότι σε μια σειρά από γειτονιές της πόλης (όπως το Κρυονέρι στην Τούμπα, η περιοχή της «Αλυσίδας» και των «Τροχιοδρομικών» στη Χαριλάου και αλλού) οι κάτοικοι οργανώνονται και διεκδικούν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια βιώσιμη περιβαλλοντικά και κοινωνικά πόλη. Οι πρωτοβουλίες αυτές παρεμβαίνουν στις γειτονιές, δικτυώνονται μεταξύ τους και μπορούν να πετύχουν νίκες.

Βρείτε την «Πρωτοβουλία κατοίκων γειτονιάς οδού Κρήτης» στο facebook

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα