Βόλος: Τα κέρδη των πολυεθνικών βρωμάνε καμένο πλαστικό και σπέρνουν θάνατο!

Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα Βόλου

Βρώμα καμένου πλαστικού 

Το έγκλημα κατά της υγείας των πολιτών του Βόλου και ειδικά των παιδιών συνεχίζεται. Από τις αρχές του χρόνου υπολογίζεται ότι η ΑΓΕΤ-Lafarge έχει κάψει περίπου 40,000 τόνους σκουπιδιών. Καθημερινά ο αέρας του Βόλου μυρίζει καμένο πλαστικό και ο καπνός που βγαίνει από το φουγάρα της ΑΓΕΤ και σκεπάζει την πόλη «κόβεται με το μαχαίρι». 

Πρέπει να τονιστεί ότι επικίνδυνη δεν είναι (μόνο) η μυρωδιά. Τα περισσότερα από τα σκουπίδια που καίει η ΑΓΕΤ εισάγονται από την Ιταλία. Πρόκειται για πλαστικά που όταν καίγονται εκλύουν πολύ επικίνδυνους ρύπους (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα κα). Αυτές οι ουσίες δηλητηριάζουν το έδαφος, το νερό, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο, νευρολογικές ασθένειες, ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος κα. Φυσικά τον αέρα της πόλης δεν ρυπαίνει μόνο η ΑΓΕΤ. Όμως η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών κάθε χρόνο – όπως προβλέπει η άδεια – αποτελεί μια τεράστια επιβάρυνση. 

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων 

Η ΑΓΕΤ (που ανήκει στην ιδιωτική πολυεθνική Holcim-Lafarge) απέκτησε τη δυνατότητα να καίει σκουπίδια με βάση τους νόμους που ψήφισαν και τις άδειες που χορήγησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να μετατρέψει το Βόλο σε αποτεφρωτήρα της ΝΑ Ευρώπης. Κι αυτό για να αυξάνονται τα κέρδη της Holcim-Lafarge. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2017 τα κέρδη της πολυεθνικής από το σύνολο των δραστηριοτήτων της έφτασαν τα 5 δις ευρώ! 

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, με το που ανέλαβε ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η καύση σκουπιδιών την βέβαια βάφτισε «κυκλική οικονομία» και «ενεργειακή αξιοποίηση». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι ευθύνες της Περιφέρειας και του Δήμου 

Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου. 

Η Περιφέρεια έπρεπε να έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο μέτρησης της αέριας ρύπανσης, να κάνει τακτικούς ελέγχους στο έδαφος για βαρέα μέταλλα, να ελέγχει τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για διοξίνες και φυσικά να μην προωθεί το σχέδια για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF/RDF (αφυδατωμένα σκουπίδια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικά) από το Δήμο Βόλου. Επιπλέον, η Περιφέρεια και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί θα έπρεπε να έχουν βρει ποιος είναι υπεύθυνος για την καθημερινή μυρωδιά καμένου πλαστικού και φυσικά να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές, ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανίας που είναι υπεύθυνη, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο. 

Η δημοτική αρχή Μπέου-ΝΔ ουσιαστικά λειτουργεί προς όφελος της ΑΓΕΤ-Lafarge. Επί πέντε χρόνια δεν εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο-οικολογικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη – με διαλογή στην πηγή σε ξεχωριστούς κάδους, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κοκ. Αντίθετα, προωθεί τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία θα παράγει δευτερογενές καύσιμο RDF-SRF με τελικό αποδέκτη τους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Παράλληλα, δεν κάνει άλλη δουλειά από το να βρίζει, να συκοφαντεί και να απειλεί με μηνύσεις την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και την ίδια ώρα επαναλαμβάνει την προπαγάνδα της Holcim-Lafarge ότι δήθεν η καύση σκουπιδιών είναι ακίνδυνη. Άλλωστε ο Μπέος δήλωσε δημόσια «η ΑΓΕΤ θα καίει ότι γουστάρει» (Astra TV, 17/3/2017). 

Εμπιστοσύνη μόνο στις δυνάμεις μας 

Το μόνο που πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις τοπικές διοικήσεις Αγοραστού και Μπέου είναι η ακόμη πιο επιθετική προώθηση των επιταγών της ΑΓΕΤ-Lafarge εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. 

Για να μπει τέλος στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών ο αγώνας που ξεκίνησε πριν από δυο και πλέον χρόνια πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται: 

  • Η νεολαία να μπει δυναμικά στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών! Προτείνουμε μαθητικά και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, συνδυασμένα με αποχές, καταλήψεις και στάσεις εργασίας (από τους εκπαιδευτικούς) σε σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές. 
  • Ο αγώνας να απλωθεί και να ριζώσει σε κάθε συνοικία! Προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπών Γειτονιάς σε όλη την πόλη ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εμπλακούν στον αγώνα. 
  • Να χρησιμοποιήσουμε το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στην οικονομική και πολιτική εξουσία, την απεργία. Η καθολική οικονομική παράλυση, μέσα από 24ωρες τοπικές γενικές απεργίες, με κλειστές επιχειρήσεις, μαγαζιά κλπ μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια για καύση σκουπιδιών που έχει η ΑΓΕΤ. 
  • Να διεκδικήσουμε το πέρασμα της ΑΓΕΤ και όλων των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντου στα χέρια της κοινωνίας, χωρίς αποζημίωση των πολυεθνικών, σε συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου.Διότι δεν μπορείς να ελέγξεις ό,τι δεν κατέχεις! Η εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση της ΑΓΕΤ, στα πλαίσια του δημοκρατικού σχεδιασμού της εθνικοποιημένης οικονομίας, θα κάνει εφικτή τη βιομηχανική παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον, με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και με καλύτερες συνθήκες δουλειάς και μισθούς για τους ίδιους τους εργαζόμενους. 

Ο καπιταλισμός απειλεί τον πλανήτη 

Η καύση των σκουπιδιών είναι ακόμη ένα παράδειγμα του πως η καπιταλιστική οικονομία, που λειτουργεί για το κέρδος, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι υπεύθυνοι για την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση (κλιματική αλλαγή, πλαστική ρύπανση, εξορύξεις, πυρκαγιές, ρύπανση των νερών, δηλητηριασμένη τροφή κοκ) δεν είναι άλλοι από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που στο κυνήγι του κέρδους καταστρέφουν τον πλανήτη. Για αυτό η πάλη ενάντια στην καύση σκουπιδιών πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη με στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές που επιτρέπουν αυτή την καταστροφή, οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές και συνολικά η εξουσία του κεφαλαίου. Μόνο μια δημοκρατικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία, στα χέρια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας, μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία για όλους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα