Ο Μητσοτάκης κάνει επιθεώρηση στη Θεσσαλονίκη, εμπλοκή στην πόλη που θυμίζει το χωριό Ποτέμκιν

Όσοι έχουν πάει στο στρατό θα ταυτιστούν με την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη.

Όταν σε ένα στρατόπεδο έρχεται για «επιθεώρηση» κάποιος ανώτερος αξιωματικός, τις μέρες πριν επικρατεί πανικός και εμπλοκή: ακυρώνονται οι άδειες και οι έξοδοι των φαντάρων και επικρατεί οργασμός δραστηριοτήτων με σκοπό τον «καλλωπισμό» του στρατοπέδου. Μπορεί τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις να έχουν χίλια προβλήματα, μπορεί οι ελλείψεις σε προσωπικό να είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες εξοντωτικές, αλλά με λίγο φτιασίδωμα από ‘δω, λίγο βάψιμο από ‘κεί, εμφανίζεται μια βιτρίνα «ευπρεπής».

Βέβαια και ο Στρατηγός και ο Διοικητής και οι φαντάροι, με λίγα λόγια όλοι οι εμπλεκόμενοι, γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πλαστή εικόνα. Ακολουθείται όμως το τελετουργικό με την δέουσα σοβαρότητα, με τραγελαφικά αποτελέσματα.

***

Λίγες μέρες λοιπόν πριν έρθει για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η περιοχή γύρω από το Βελλίδειο (όπου θα γίνει η ομιλία του) θυμίζει στρατόπεδο πριν την επιθεώρηση.

Κηπουροί φυτεύουν λουλούδια, ομάδες εργαζομένων της καθαριότητας του Δήμου σκουπίζουν δρόμους και πεζοδρόμια, οι στάσεις των λεωφορείων σουλουπώνονται ενώ, σε μια κίνηση απόλυτου στρατιωτικού παραλογισμού, βάφτηκε ο ποδηλατόδρομος που περνάει μπροστά από τη ΔΕΘ. Μόνο μπροστά από τη ΔΕΘ. Δηλαδή για ένα οικοδομικό τετράγωνο, όσο για να φαίνεται ωραία την στιγμή που θα βγαίνει ο Μητσοτάκης από το αμάξι του μέχρι να μπει στην αίθουσα του Βελλιδείου!

Δείτε τις φωτογραφίες …

***

Όσοι και όσες χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην Θεσσαλονίκη ξέρουν για την άθλια κατάσταση των ποδηλατόδρομων.

Χωρίς συνοχή και συνέχεια ώστε να δημιουργούν ποδηλατικές διαδρομές, με λακούβες, φρεάτια και ρωγμές, δίπλα σε δρόμους που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες ή σε σειρά παρκαρισμένων αυτοκινήτων, περνάνε ανάμεσα στη στάση των λεωφορείων και τον δρόμο, χωρίς κατάλληλη σήμανση και διαχωριστικά, με κλαδιά δέντρων, κάδους απορριμμάτων και παρκαρισμένα οχήματα να εμποδίζουν την κίνηση.

Τα τεράστια αυτά προβλήματα, που υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία που φτιάχτηκαν ποδηλατόδρομοι στην πόλη, αφήνουν απ’ ότι φαίνεται πλήρως αδιάφορους τους ιθύνοντες, οι οποίοι νοιάζονται μόνο για το πώς ο «ηγέτης» θα ικανοποιηθεί από την εικόνα την μέρα της επίσκεψης του. Και από την επόμενη, για όλους εμάς, η ίδια γκρίζα πραγματικότητα.

***

Η ιστορία αυτή θυμίζει το λεγόμενο «χωριό Ποτέμκιν».

Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη η 2η, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 1783, οργάνωσε ένα ταξίδι με καράβι το 1787, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, για να δει «τα νέα αποκτήματα της».

Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο στρατηγός, υπουργός και εραστής της Γκρέγκορι Ποτέμκιν, οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να ωραιοποιήσει την εικόνα των «νέων κτήσεων» της Αυτοκράτειρας για να την ευχαριστήσει. Έφτιαξε λοιπόν ένα τεχνητό χωριό, από πρόχειρα υλικά, το οποίο έστηναν οι στρατιώτες του σε επιλεγμένα μέρη από όπου θα περνούσε η Αικατερίνη. Η αυτοκράτειρα θαύμαζε την καλή κατάσταση των χωριών και τις χαιρετούρες των «χωρικών» περνόντας με το καράβι της από μακριά. Μόλις το καράβι περνούσε, το «χωριό» διαλυόταν, φορτωνόταν και μεταφερόταν σε άλλο σημείο της διαδρομής.

***

Όλη αυτή η ιστορία, εκτός από γελοία βέβαια είναι και εξοργιστική. Δείχνει το πώς βλέπει η εκάστοτε εξουσία τους «ιθαγενείς» και πόσο υποτιμά την ζωή και την νοημοσύνη μας.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν να χαλάσουμε την μόστρα της «επιθεώρησης» (σατιρικής ή μη) του Μητσοτάκη διαδηλώνοντας το Σάββατο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Δείτε το κάλεσμα του Ξ Θεσσαλονίκης για την πορεία της ΔΕΘ εδώ

  • Σάββατο 7 Σεπτέμβρη
  • 6μμ
  • Καμάρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα