Βόλος: «Κάνε μήνυση άνευ ουσίας στην ΑΓΕΤ». And the Oscar goes to…

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Οι πολίτες του Βόλου παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες ένα κακοστημένο θεατρικό έργο με πρωταγωνιστή την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συμμετοχές βουλευτών, Δήμου Βόλου, Ιατρικού Συλλόγου και κυβέρνησης και θέμα τις ευθύνες για την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ. Ενώ όλη η πόλη περνά μαύρες νύχτες, με κλειστά παράθυρα για να μην μυρίζουμε την οσμή που κατακλύζει την ατμόσφαιρα όλο και πιο έντονα, όλο και με μεγαλύτερη διάρκεια, οι πολιτικά υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση σηκώνουν τα χέρια ψηλά και πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους, δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας για την αναρμοδιότητά τους.

Το ζήσαμε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από τη μια η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας με δακρύβρεχτες κουβέντες προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει περισσότερα από όσα είναι υποχρεωμένη να κάνει για να λυθεί το πρόβλημα και δεν εισακούγεται. Και από την άλλη ο Περιφερειάρχης, με προσβολές και ειρωνεία κατηγορεί κάθε διαμαρτυρόμενο πολίτη ή φορέα / συλλογικότητα για συγκάλυψη της καύσης (!) και αρνείται να τροποποιήσει το ΠΕΣΔΑ για να απαλείψει κάθε δυνατότητα παραγωγής SRF/RDF στη Θεσσαλία, λέγοντας κυνικά ότι μπορούμε να τα παράγουμε εδώ και να καίγονται αλλού!

Το έργο κορυφώνεται με τη μήνυση που υπέβαλε η κ. Κολυνδρίνη κατά της ΑΓΕΤ, καταθέτοντας λέει στον Εισαγγελέα τις εκθέσεις του ΚΕΠΠΕ από τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί και ζητώντας από αυτόν να βγάλει συμπεράσματα για τη ρύπανση στην πόλη. Αναρωτιόμαστε ποιες εκθέσεις εννοεί. Αυτές που μας κοινοποίησε και «βγάζουν λάδι» την ΑΓΕΤ όταν η Περιφέρεια κάλεσε το Δημόκριτο για να ελέγξει την εταιρεία, αλλά όλως τυχαίως το κλιμάκιό της δεν ήξερε αν καίγονταν σκουπίδια τις ώρες των ελέγχων, αφού περιορίστηκαν στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της ΑΓΕΤ;

Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί ζητά τη συμβολή του Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων. Αν οι έλεγχοι δείχνουν παραβάσεις, η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα – εμείς λέμε και την υποχρέωση – να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΓΕΤ από τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι ξεκάθαρη αρμοδιότητα που καθορίζεται στο νόμο 1650/1986, όπου στο άρθρο 30 αναφέρεται ξεκάθαρα: «Αν μια επιχείρηση προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της μέχρις ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα». Η απόφαση είναι στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη (τέως νομάρχη).

Επομένως, ο κ. Αγοραστός υποτιμά τη νοημοσύνη μας όταν ρίχνει τις ευθύνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν ήθελε, θα μπορούσε εδώ και τώρα να προβεί σε παύση της λειτουργίας της ΑΓΕΤ μέχρις ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, αντί να κάνει επιτόπιες προσωπικές αυτοψίες στο εργοστάσιο, όπου τελικά δεν διαπιστώνει ούτε τις εξόφθαλμες παραβάσεις της ΑΕΠΟ. Και δεν θα κρυβόταν ούτε πίσω από τις ανούσιες μηνύσεις της κ. Κολυνδρίνη, ούτε πίσω από την προσμονή να πάρουν θέση οι βουλευτές του νομού, αυτοί που τόσα χρόνια δεν ξέρουν, δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν μυρίζουν τίποτα! Θεωρούμε, λοιπόν, δικαιολογίες και προσπάθεια συγκάλυψης τη δήλωση αδυναμίας εύρεσης του υπεύθυνου για την έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού στον Βόλο εδώ και τρία χρόνια. Κι αυτό έχει μία και μοναδική εξήγηση: προσπαθούν έτσι να κρύψουν από τον κόσμο ότι ο καθένας από την πλευρά του υπηρετεί την ίδια πολιτική που δεν είναι άλλη από την παραγωγή και καύση δευτερογενών καυσίμων από σκουπίδια, με μοναδικούς ωφελημένους τις ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης, επεξεργασίας, εμπορίου και εν τέλει καύσης απορριμμάτων. Μία σύγχρονη επιχειρηματική μπίζνα με πολλούς εμπλεκόμενους σε διεθνές επίπεδο, που στην Ελλάδα ξεκίνησε από το Βόλο (τάχα πειραματικά) και με ταχύ ρυθμό εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και ως προγραμματική προτεραιότητα της τωρινής. Για αυτό και υπάρχει τέτοια σύμπνοια και σιωπή από τους βουλευτές όλων των «ένοχων» κομματικών χώρων.  Και, δυστυχώς, στο Βόλο βρίσκει πρόσφορο έδαφος από τη δημοτική αρχή, μικρούς σε πολιτικό ανάστημα βουλευτές, καθώς και επιστημονικούς φορείς που «ανησυχούν» αλλά μόνο υπόσχονται ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

 Αν η Περιφέρεια ήθελε πράγματι να προστατέψει την υγεία των πολιτών θα είχε ήδη εγκαταστήσει δίκτυο μέτρησης της αέριας ρύπανσης, θα είχε ήδη προχωρήσει σε τακτικούς ελέγχους για βαρέα μέταλλα στο έδαφος της περιοχής, θα είχε ήδη προχωρήσει σε ελέγχους για διοξίνες στα κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα και θα είχε απορρίψει κάθε σχεδιασμό για μονάδα παραγωγής SRF στο Δήμο Βόλου αλλάζοντας το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας. Επιπλέον αντί να επιτίθεται κατά των ενεργών πολιτών θα είχε συγκρουστεί πραγματικά με τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν νομοθετήσει την καύση απορριμμάτων.

Αντιθέτως, επειδή όλα αυτά οι πολίτες του Βόλου τα αντιλαμβανόμαστε και οι ερμηνείες των υπευθύνων δεν μας πείθουν, το έργο περιλαμβάνει και λάσπη και συκοφαντίες. Έτσι, η αντιπεριφερειάρχης μιλά για δωράκια της ΑΓΕΤ, για βολέματα συγγενών κ.ά., χωρίς βέβαια να κατονομάσει τι εννοεί και σε ποιους αναφέρεται, προσθέτοντας στη λάσπη που πρώτος άρχισε να ρίχνει ο κ.Αγοραστός μιλώντας πρόσφατα για ακτιβιστές με ιδιοτελή συμφέρονταΕμείς καλούμε και τους δυο τους να κατονομάσουν τι και ποιους εννοούν! Και αν όντως αυτός που τα λέει έχει καθαρό πρόσωπο, θα χαρούμε να μάθουμε ποιοι κρύβονται πίσω από τα οικονομικά και τα πολιτικά παιχνίδια με την ΑΓΕΤ. Σε άλλη περίπτωση είναι και οι δυο τους απλά συκοφάντες!

Σε ότι αφορά την κ. Παπανάτσιου και τον κ. Μεϊκόπουλο θα όφειλαν το ζήλο που δείχνουν τώρα στην αντιπολίτευση, να τον είχαμε δει όταν βρίσκονταν στην εξουσία. Τότε βέβαια όντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλυπταν πλήρως την πολιτική του κ. Φάμελλου, ο οποίος επίσης ισχυρίστηκε ότι η ΑΓΕΤ δεν έχει την υποδομή να καίει σκουπίδια. Ακόμη και σήμερα βέβαια ο κ. Μεϊκόπουλος αποδέχεται την καύση σκουπιδιών «υπό προϋποθέσεις». Όσο για τους βουλευτές της ΝΔ, οφείλουν να ακούσουν τις χιλιάδες των Βολιωτών που είπαν σε δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια «Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ». Αν θέλετε να κάνετε κάτι ουσιαστικό, σταματήστε εδώ και τώρα την καύση σκουπιδιών. Τα λόγια είναι ανέξοδα και τα δικά σας ιδιαιτέρως πομπώδη.

Εμείς ως πολίτες σας διαβεβαιώνουμε για τα εξής:

  • Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε, αν δεν ανακληθεί οριστικά η άδεια καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
  • Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε αν δεν εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF και αν δεν εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας.
  • Θα βγάζουμε συνεχώς στη φόρα τα «άπλυτα» και τις ευθύνες των φορέων που είναι υπεύθυνοι να προστατεύουν την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
  • Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη σας κύριοι, εσείς της εξουσίας, αλλά το τι κάνετε. Γιατί είναι ανέξοδες οι φιλοπεριβαλλοντικές πομφόλυγες την ίδια ώρα που ο κομματικός σας φορέας είναι υπέρ της καύσης σκουπιδιών. Μη μας κοροϊδεύετε. Σταματήστε τώρα την καύση!

Φοβού τους ενημερωμένους πολίτες

Καλούμε όλους τους πολίτες στην τακτική μηνιαία συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 7:00μμ στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αίθουσα ΣΑΚΕ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα