Βόλος: Αυταρχισμός και μηνύσεις κατά αγωνιστών από τη δημοτική αρχή Μπέου

Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα» Βόλου

 

Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μετατράπηκε για ακόμη μια φορά το δημοτικό συμβούλιο Βόλου με τη δημοτική αρχή του υπόδικου και σε αργία Α. Μπέου να δίνει άλλο ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού και φασιστικής συμπεριφοράς. Αιτία το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και η θέση του Δήμου Βόλου απέναντι σε αυτό. 

Την Παρασκευή 23/02 η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών έκανε κάλεσμα για συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26/02. Αίτημα της συγκέντρωσης ήταν η διενέργεια ειδικής συνεδρίασης με θέμα την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Αυτό το αίτημα άλλωστε είχε ήδη κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα εγγράφως με την υπογραφή 35 πολιτών.

Επί 3 μήνες η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν πραγματοποίησε τη σχετική συνεδρίαση αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο γραπτό αίτημα ως όφειλε. 

Παράλληλα με το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών γραπτό αίτημα για ειδική συνεδρίαση κατατέθηκε από το σ. Νίκο Κανελλή, δημοτικό σύμβουλο Βόλου και στη συνέχεια από 17 συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά μόλις λίγες μέρες αφότου έγινε γνωστό ότι καράβι από την Ιταλία ξεφόρτωνε αυτές τις μέρες 3,000 τόνους σκουπιδιών για καύση. 

Έτσι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών (πάνω από 200) συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (26/02) ζητώντας το λόγο και απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να προσδιορίσει ημερομηνία για την ειδική συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης του Μπέου, Γ. Μουλάς, με το γνωστό αυταρχικό και αλαζονικό του ύφος αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους εκπροσώπους της Επιτροπής, προχώρησε σε επανειλημμένες διακοπές του συμβουλίου μέχρι που διέκοψε εντελώς τη διαδικασία ανακοινώνοντας επαναληπτικό συμβούλιο το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Το ίδιο βράδυ έκανε μήνυση εναντίον 3 μελών της Επιτροπής Αγώνα με συνέπεια το πρωί της Τρίτης 27/02 η αστυνομία να συλλάβει τα 3 μέλη και να τα οδηγήσει στον εισαγγελέα.  

Την Τρίτη δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους 3 διωκόμενους ενώ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά στο δημαρχείο όπου εκτυλίχθηκαν νέες σκηνές απείρου κάλους με τον Μουλά να αρνείται για άλλη μια φορά να δώσει το λόγο στους πολίτες, τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τις φασιστικές πρακτικές της δημοτικής αρχής.

Για όλα αυτά το Ξεκίνημα Βόλου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε πολλά τοπικά ενημερωτικά σάιτ.[1]

 

Η Δημοτική Αρχή Βόλου στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ και απέναντι στους πολίτες

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες δυο μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, αλλά και η συνολική  στάση της δημοτικής αρχής όλους τους προηγούμενους μήνες πάνω στο θέμα της καύσης σκουπιδιών, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή Βόλου βρίσκεται στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ (Holcim-Lafarge) και απέναντι στους πολίτες.

Και εξηγούμαστε. Η ΑΓΕΤ ήδη καίει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών πολλοί εκ των οποίων εισάγονται από την Ιταλία.

Ο Βόλος ήδη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (προφανώς όχι από μια και μόνο πηγή) και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη όταν η ΑΓΕΤ θα φτάσει να καίει ετησίως 200,000 τόνους σκουπιδιών. Ο καρκίνος και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήδη κάνουν θραύση και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθούν λόγω της έκλυσης διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών από τη μαζική καύση σκουπιδιών.

Κλάδοι της τοπικής οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός ήδη απειλούνται καθώς η περιοχή κινδυνεύει να γίνει ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για αυτούς τους λόγους οι πολίτες οργανώνονται και αντιδρούν για να προστατέψουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους αφού οι επίσημοι φορείς αρνούνται να το κάνουν.

Ποια είναι η στάση της δημοτικής αρχής του Α. Μπέου, του Γ. Μουλά και του Θ. Θεοδώρου απέναντι σε όλα αυτά; Κάνουν ότι μπορούν για να μην γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση αντί να φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή. Διαλύουν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Λοιδορούν τους πολίτες που έχουν κάθε δικαίωμα να παρευρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο, να καταθέτουν γραπτά αιτήματα και να ζητάνε το λόγο. Στοχοποιούν και κάνουν μηνύσεις εναντία σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όλους τους πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους και απορρίπτουν την καύση.

Η αυταρχική κατρακύλα τους δεν είναι τυχαία. Δείχνει ότι η δημοτική αρχή όχι απλά συμφωνεί αλλά βάζει πλάτες στην καύση σκουπιδιών αφού η ίδια αποφάσισε να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Μαγνησίας και θα τα στέλνει για καύση στην ΑΓΕΤ. 

Ο υπόδικος και σε αργία Α. Μπέος κερδίζει βραβείο στην υποκρισία αφού από τη δήθεν απόρριψη της καύσης τώρα πλέον δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ «τι προτιμάτε για τα σκουπίδια να τα θάβουμε ή να τα καίμε. Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλάς έφτασε στο σημείο να πει στους πολίτες, που και σήμερα βρέθηκαν στο δημαρχείο, ότι «προέχει το συμφέρον της πόλης και μετά τα αιτήματα των πολιτών» λες και η υγεία μας δεν είναι το συμφέρον της πόλης.

Τα πράγματα πρέπει να είναι πλέον για όλους ξεκάθαρα. Οι μεγαλομέτοχοι της ΑΓΕΤ απαιτούν αύξηση των κερδών τους σε βάρος της υγείας μας και αυτή την απαίτηση υλοποιούν η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή με σοβαρές ευθύνες και από την Περιφέρεια.

Απέναντι σε αυτό το καλά οργανωμένο σύστημα οι πολίτες μπορούν να στηριχτούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Μόνο ενωμένοι, με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας, το περιβάλλον, το μέλλον μας.

 

[1] Η ανακοίνωση του «Ξ» δημοσιεύτηκε, ανάμεσα σ’ άλλα, στα ακόλουθα τοπικά ΜΜΕ: 
ΕΡΤ Βόλου: http://volos.ert.gr/volos/dimotiki-archi-volou-stin-ypiresia-tis-aget-ke-apenanti-stous-polites/
Θεσσαλία: https://e-thessalia.gr/xekinima-volou-dimotiki-archi-stin-ypiresia-tis-aget-ke-apenanti-stous-polites/
Μαγνησία: https://magnesianews.gr/volos/xekinima-i-dimotiki-archi-stin-ypiresia-tis-aget-ke-apenanti-stous-polites.html
Ταχυδρόμος: http://www.taxydromos.gr/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/289988-3ekinhma-boloy-h-dhmotikh-arxh-boloy-sthn-yphresia-ths-aget-kai-apenanti-st.html
My Volos: http://www.myvolos.net/%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae-%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα