Θάλαμος αερίων ο Βόλος στο βωμό του κέρδους

Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου

 

Αερορύπανση να την κόβεις με το μαχαίρι….

Το πρόβλημα της αερορύπανσης στο Βόλο είναι γνωστό, χρόνιο και δυστυχώς εκτός ελέγχου. Τα στοιχεία1 που δημοσιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας απλά επιβεβαιώνουν αυτό που οι κάτοικοι της πόλης ζούνε καθημερινά.

Από τις αρχές του χειμώνα, τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική αφού η αιθολομίχλη φαίνεται με γυμνό μάτι και «κόβεται με το μαχαίρι» καθώς ο κόσμος έχει στραφεί μαζικά στα τζάκια και στις ξυλόσομπες. Λόγω της μαζικής φτώχειας πολλοί άνθρωποι καίνε ότι βρούνε και συχνά ακατάλληλα υλικά. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας υπήρξαν μέρες το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο όπου η πόλη μετατράπηκε σε πραγματικό θάλαμο αερίων αφού οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ10 και ΡΜ2,5 ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο των 50μgr/m3 φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τα 409μgr/m3!

Επιπλέον, πολλά πρωινά ο αέρας μυρίζει καμένο πλαστικό ενώ από τους πρόποδες του Πήλιου κάποιος μπορεί να δει το χαμηλό νέφος που σχηματίζεται πάνω από το Βόλο.

…και να την τρως στο πιάτο

Η καύση σκουπιδιών (RDF-SRF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ2 (ανήκει στον Ελβετογαλλικό κολοσσό Holcim-Lafarge) θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση. Στους υπάρχοντες ρύπους θα προστεθούν νέοι και ακόμη πιο επικίνδυνοι όπως τα βαρέα μέταλλα, τα φουράνια και οι διοξίνες. Οι διοξίνες είναι άχρωμες, άοσμες και άκρως τοξικές και επικίνδυνες γιατί περνάνε από τον αέρα στην διατροφική αλυσίδα και από εκεί συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις3.

Απαιτείται ολοκληρωμένο σύστημα μετρήσεων…

Βέβαια, οι διαπιστώσεις και οι συστάσεις της Περιφέρειας προς τους πολίτες δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Απαιτείται η λήψη μέτρων άμεσα!

Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης σε πολλά σημεία της πόλης αλλά και κοντά στις μεγάλες βιομηχανίες για να υπάρχει διαρκής καταγραφή και ενημέρωση της κοινωνίας (μέσα από πίνακες που θα βρίσκονται σε δημόσια θέα). Επίσης οι μετρήσεις θα πρέπει να αφορούν όλους τους επικίνδυνους ρύπους και όχι μόνο τα μικροσωματιδία ΡΜ2,5 και ΡΜ10.

Μόνον έτσι θα μπορούμε να έχουμε διαρκή και πραγματική εικόνα για το πώς εξελίσσεται η αερορύπανση και κυρίως για το ποιες πηγές την προκαλούν. Διότι ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, εκτός από τα τζάκια και τις σόμπες, η ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται και από τα αυτοκίνητα σε συνθήκες έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος, από την καύση σκουπιδιών και καλωδίων σε ανεξέλεγκτες και παράνομες εστίες, από τις μεγάλες και γνωστές ρυπογόνες βιομηχανίες ή από το λιμάνι;

Ταυτόχρονα με τις μετρήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιδημιολογική μελέτη για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις της αερορύπανσης στη δημόσια υγεία. Αυτή η μελέτη θα δείξει τη σχέση ανάμεσα στα αυξημένα κρούσματα καρκίνων, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα αναπνευστικά προβλήματα κοκ με τα αυξημένα ποσοστά αέριας ρύπανσης.

…και μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων

Όμως τα παραπάνω μέτρα δεν θα μειώσουν την αέρια ρύπανση. Για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αέριων ρύπων κι αυτό με τη σειρά του απαιτεί: τη χρήση πιο καθαρών καυσίμων για την θέρμανση των κατοικιών (φυσικό αέριο), τη μείωση της χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων και την αύξηση της χρήσης του λεωφορείου και του ποδηλάτου, την υποχρεωτική χρήση του φυσικού αερίου και την εγκατάσταση σύγχρονων φίλτρων σε όλες τις ρυπογόνες βιομηχανίες, όλα τα αναγκαία μέτρα στο λιμάνι για να μειωθεί η ρύπανση λόγω φορτοεκφορτώσεων του σκράπ και άλλων υλικών.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική και την «ιερή» ελεύθερη οικονομία

Αυτά είναι πράγματα γνωστά, απλά και λογικά. Αλλά δεν εφαρμόζονται!

Και ο λόγος είναι ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι η ίδια πολιτική την οποία εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που είναι η πολιτική που απαιτούν οι «εταίροι, φίλοι και σωτήρες» δανειστές, που στο τέλος, τέλος είναι η πολιτική που συμφέρει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Γιατί για να μειωθούν τα τζάκια πρέπει να αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα και να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου (σαν καύσιμο και σαν εγκατάσταση) πράγμα απαράδεκτο για την κυβέρνηση, τους δανειστές και το κεφάλαιο. Για να μειωθεί η χρήση ΙΧ πρέπει να υπάρχει πολύ φθηνή ή και δωρεάν η μετακίνηση με ΜΜΜ αλλά αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ΚΤΕΛ. Επιπλέον πρέπει να υπάρχουν πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι αλλά αυτό απαιτεί δημόσιες επενδύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους των μνημονίων. Για να μειωθεί η βιομηχανική ρύπανση θα πρέπει η παραγωγή να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και να μην υποτάσσεται στην αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι ευθύνες του Δήμου Βόλου

Όμως ευθύνες, εκτός από την κυβέρνηση έχει και η Περιφέρεια και φυσικά ο Δήμος Βόλου.

Κανονικά το ζήτημα θα έπρεπε να έχει ήδη απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο από καιρό. Δυστυχώς καμία σχετική συζήτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, ο Δήμος θα έπρεπε να μπει μπροστά στη διεκδίκηση για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που παρουσιάσαμε παραπάνω. Ούτε αυτό έχει γίνει. Ακόμη χειρότερα ο Δήμος προωθεί πολιτικές, που θα κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αν προχωρήσει η κατασκευή μονάδας μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμο SRF (που θα καίγεται στην τσιμεντοβιομηχανία) όπως έχει ήδη ψηφίσει η δημοτική πλειοψηφία.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο και σε αυτό το ζήτημα, που αφορά τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων χρειάζεται από τη μια μαζικό κίνημα που να απαιτήσει την άμεση λήψη μέτρων και από την άλλη προσπάθεια για να αλλάξει ριζικά η πολιτική κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου.

 

Σημειώσεις
  1. http://www.naftemporiki.gr/story/1298697/bolos-sta-upsi-i-aithalomixli, https://e-thessalia.gr/sto-kokkino-aerorypansi-tin-kyriaki-ston-volo/, http://www.taxydromos.gr/Topika/283375-rekor-aerorypanshs-ston-bolo.html
  2. https://xekinima.org/volos-maziki-ekstrateia-enantia-stin/
  3. http://epitropiagonavolou.blogspot.gr/p/blog-page_27.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα