Βόλος – ατμοσφαιρική ρύπανση: προκλητική στάση και εμπαιγμός από τη Δημοτική Αρχή

Το θέμα της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, στην περιοχή της πόλης του Βόλου, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Νίκος Κανελλής, μέλος του «Ξ» και δημοτικός σύμβουλος στην πόλη, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στη δημοτική αρχή η οποία όμως «απάντησε» με υπεκφυγές και «θα» και αοριστολογίες. Ο σ. Νίκος Κανελλής στιγμάτισε την στάση αυτή της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης[1]. Διαβάστε, στη συνέχεια, το περιεχόμενο της επιστολής του σ. Ν. Κανελλή.

 

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… η απάντηση της δημοτικής πλειοψηφίας στα ερωτήματα που θέσαμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καύση σκουπιδιών

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, την καύση απορριμμάτων και το γενικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων[2].

Υπενθυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει εγκρίνει προμελέτη για την κατασκευή εργοστασίου μετατροπής των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων σε δευτερογενή καύσιμα τύπου SRF κατάλληλα για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία[3]. Τα ερωτήματα που θέσαμε ήταν τα εξής:

  • Πότε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι εισηγητές και ποια θα είναι η δυνατότητα των πολιτών να τοποθετηθούν;
  • Τι προτίθεται να πράξει η Δημοτική Αρχή για να δοθεί λύση στο άκρως επικίνδυνο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;
  • Θα συζητηθούν τα θέματα αυτά (ατμοσφαιρική ρύπανση, καύση σκουπιδιών, άλλες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων) σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων κι αν ναι πότε θα γίνει αυτό;  

Ως προς το πρώτο ερώτημα ο κ. Θεοδώρου, που ασκεί καθήκοντα δημάρχου, απάντησε ότι η ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της καύσης θα γίνει, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το πότε ενώ οι εισηγητές θα είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής… Δεσμεύτηκε δε για τη δυνατότητα των πολιτών και της «Επιτροπής Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών» να τοποθετηθούν.

Με βάση την απάντηση του κ. Θεοδώρου, και με δεδομένο ότι η δημοτική πλειοψηφία έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της καύσης σκουπιδιών (για αυτό πήρε απόφαση κατασκευής εργοστασίου SRF) αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι εισηγητές θα είναι υπέρμαχοι της καύσης. Μακάρι βέβαια να διαψευστούμε…

Αλήθεια, μήπως δεν υπάρχουν καταξιωμένοι επιστήμονες που έχουν ταχθεί τεκμηριωμένα εναντίον της καύσης σκουπιδιών; Υπάρχουν και μάλιστα πολλοί!

Δυο παραδείγματα. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών συναντήθηκε πριν λίγες βδομάδες με τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτο και με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΜΠ Μιχάλη Χριστόλη.

Οι δυο επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει μελέτη που αφορά την έκλυση διοξινών από την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία. Επιπλέον, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών φέρνει στο Βόλο τον Αμερικάνο καθηγητή πανεπιστημίου Paul Connett ο οποίος θα μιλήσει για την παραγωγή διοξινών από την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία έχοντας μελετήσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Ας μην προσπαθεί η δημοτική αρχή να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της. Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή δεν θέλει να ακουστούν ισάξια οι δυο απόψεις. Θέλει μια εκδήλωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν την καύση σκουπιδιών.

Κάτω από την πίεση του κόσμου και των αντιδράσεων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών τον Νοέμβριο ο κ. Θεοδώρου στριμώχτηκε και προσπάθησε να κάνει μια ντρίπλα λέγοντας ότι ΘΑ γίνει μια «δημόσια συζήτηση» για το θέμα της καύσης. Αυτό που είχε στο μυαλό της η τρόικα Μπέου, Μουλά, Θεοδώρου ήταν να κερδίσει χρόνο, ώστε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, να χαρεί ο κόσμος με τα φωτάκια και την Παπαρίζου, να στραφεί η προσοχή αλλού και το θέμα να ξεχαστεί…

Όμως το θέμα δεν ξεχάστηκε, και η δημοτική αρχή είναι ακόμη στριμωγμένη. Για αυτό πάει να στήσει μια δημόσια εκδήλωση όπου θα παρουσιάσει την καύση σκουπιδιών ως ακίνδυνη και την εναντίωση στην καύση σκουπιδιών ως μια άποψη αστήριχτη, οπισθοδρομική και άλλα τέτοια.

Με τέτοια κόλπα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες! Η καύση σκουπιδιών αποτελεί θανατηφόρο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τα επιχειρήματα εναντίον της καύσης είναι τόσο ισχυρά που κανείς δεν πρόκειται να μπερδευτεί!

Όσον αφορά τα άλλα δυο ερωτήματα ο κ. Θεοδώρου απάντησε με αφοπλιστική ασάφεια… Είπε ότι θα απαντήσει στο μέλλον! Δηλαδή αρνήθηκε να απαντήσει.

Αλήθεια κ. Θεοδώρου, κ. Μπέο, κ. Μουλά και λοιποί κύριοι της δημοτικής πλειοψηφίας, πιστεύετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις πάνω στα θέματα αυτά που αφορούν την υγεία όλων μας;

Πιστεύετε ότι οι Βολιώτες θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σε συνθήκες βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αιθαλομίχλης;

Πιστεύετε ότι η απόφαση για το ποια θα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να περάσει έτσι, στο ντούκου, να χαντακωθεί η πόλη για δεκαετίες με μοναδικό επιχείρημα «θα μας κρίνει ο κόσμος στο τέλος της 5ετίας»; Αν είναι έτσι γιατί δεν βγαίνετε να το πείτε ανοιχτά και ξάστερα;

 

Σημειώσεις
  1. Το κείμενο έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής στα παρακάτω τοπικά μέσα ενημέρωσης:
  1. Ολόκληρη την ερώτηση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: https://xekinima.org/n-kanellis-dimotikos-sumvoulos-volou/
  2. https://xekinima.org/tin-kaysi-skoupidion-proothei-o-dimos-volou/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα