Βόλος: πολύ μαζική εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων με ομιλητή τον P. Connett

Της σ. Μαριάνθης Κυπρίδου,
Τοπικής Συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Βόλου

 

Πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν τη διάλεξη[1] του Αμερικανού Καθηγητή Χημείας Paul Connett του Πανεπιστημίου St Lawrence της Ν. Υόρκης για τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών, που διοργανώθηκε από την «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» [2] και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018. Ο Βόλος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, που ανήκει στην πολυεθνική Lafarge – Holcim και βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στον ιστό της πόλης, πήρε τον Απρίλιο του 2017 άδεια από την κυβέρνηση να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών (RDF) ετησίως!

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής Paul Connett με το δικό του γλαφυρό τρόπο κέρδισε το κοινό και περιέγραψε πώς η έκλυση των διοξινών από την καύση των σκουπιδιών σε μορφή RDF είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία όλων των πολιτών, καθώς οι διοξίνες, όντας άοσμες και αόρατες, μεταφέρονται με τον αέρα και εισπνέονται από όλους μας, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, οι διοξίνες μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας (νερό, φυτά, ζώα, ψάρια) στο πιάτο μας και από το μητρικό γάλα στο βρέφος.

Ο Paul Connett τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπικές μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων σε πλαίσιο δήμου, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η λογική της πρότασής του Paul Connett και της Επιτροπής Αγώνα είναι 1) η όσο το δυνατόν μικρότερη παραγωγή σκουπιδιών (Ζero Waste) και 2) η κυκλική τους διαχείριση, δηλαδή, η διαλογή στην πηγή (με ξεχωριστούς κάδους ανά υλικό), η επανάχρηση και ανακύκλωση, καθώς και η κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων, με όφελος στη γεωργία. Μάλιστα, ανέφερε ότι η γειτονική μας Ρώμη στην Ιταλία είναι μια πόλη που σχεδιάζει σύντομα να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Σήμερα, είπε, η τακτική των πολιτικών και των εταιρειών είναι η παραγωγή όλο και περισσότερων σκουπιδιών, για να αποτελούν μέσο κερδοφορίας για τις πολυεθνικές (που αγοράζουν τα σκουπίδια), ενώ θα έπρεπε να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη παραγωγή τους, εφόσον δημιουργείται αδιέξοδο για το πού θα καταλήξουν μετά τη χρήση τους.

Ο καθηγητής είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σχεδιασμού των βιομηχανικών προϊόντων, ώστε να μην κατασκευάζονται συνεχώς άχρηστες συσκευασίες που καταλήγουν σε τεράστιους σκουπιδότοπους, ότι πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι και ότι πρέπει να υπάρχει πραγματικός έλεγχος για το αν τηρούνται οι προδιαγραφές στις βιομηχανίες (τίποτα από τα παραπάνω βέβαια δε συμβαίνει στην Ελλάδα…). Τόνισε ακόμα πως οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύουν τις πόλεις τους όντας ενεργοί και δραστήριοι και να μην αφήνουν τους καιροσκόπους πολιτικούς να δρουν εις βάρος τους. Μάλιστα δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και ότι θέλει να έρθει ξανά στο Βόλο, για να μιλήσει και με το σωματείο των εργαζομένων της ΑΓΕΤ οι οποίοι καθησυχάζονται από την εταιρεία ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Συνεχίζονται οι δράσεις

Χαρακτηριστική ήταν η απουσία σημαντικών φορέων, όπως το Σωματείο Eργαζομένων της ΑΓΕΤ, που πλήττονται πρώτα και κύρια από την καύση. Δεν παραβρέθηκε επίσης κανένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας που έχει δώσει στο παρελθόν έγκριση γι’ αυτού του είδους την καύση, αλλά και του Δήμου Βόλου που σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο μετατροπής των απορριμμάτων σε δευτερογενές καύσιμο SRF με στόχο να τα δίνει στην ΑΓΕΤ για καύση. Η χάραξη πολιτικής, ανέφερε ο κύριος Connett, πρέπει να γίνεται με γνώμονα το όφελος των πολιτών και όχι τα κέρδη των εταιρειών (για παράδειγμα, η ΑΓΕΤ θα μπορούσε να καίει φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά κάτι τέτοιο θα κόστιζε περισσότερο στην εταιρία).

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει τις δράσεις της, με στόχο την ενημέρωση αλλά και τη δραστηριοποίηση ακόμα περισσότερων πολιτών. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.500 υπογραφές ενάντια στην καύση και υπέρ της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό για όλους μας σήμερα, στο παρόν, αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνέλευσή της την Τετάρτη 31/01 στις 8:00μμ στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος η οργάνωση των επόμενων δράσεων, όπως ένα παμβολιώτικο συλλαλητήριο μέσα στο Μάρτιο. Καλεί όλους τους πολίτες του Βόλου να συμμετέχουν, ώστε με την κοινή τους δράση να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

 

Σημειώσεις
  1. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του Paul Connett εδώ: http://streamer.uth.gr/vidstore/vod/public/events/2018-01-27_KORDATOU_PaulConnett.mp4
  2. epitropiagonavolou.blogspot.gr και στο fb: Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα