Array

Vodafone: οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας

Tης Ζακλίν Γκόρου – αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone

Στο Φοίνικα της Θεσ/κης το Νοέμβριο και στο κτίριο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα στα τέλη Μάρτη, οι εργαζόμενοι στη Vodafone πραγματοποίησαν πετυχημένες και δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις και “οικειοθελείς” αποχωρήσεις. Ήδη πάνω από 30 εργαζόμενοι από όλη την εταιρεία έχουν «φύγει» μέσα σε 2-3 εβδομάδες παίρνοντας την αποζημίωση, το ποσό που αντιστοιχεί στο ταμείο ανεργίας και κάποιοι από αυτούς το «δέλεαρ» 1 ή 2 επιπλέον μισθών πέρα από την κανονική αποζημίωση, που φορολογείται κανονικά και είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των απολυμένων μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου η ανεργία επίσημα έχει ξεπεράσει το 1.000.000!!

Αξίζει να αναφερθούμε στον τρόπο προσέγγισης των εργαζομένων, την οποία την είχαν αναλάβει μεσαίοι και χαμηλόβαθμοι διοικητικοί, οι οποίοι είχαν μιλήσει με το 80-85% των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο της Πειραιώς (είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Λυκόβρυση) λέγοντας τους πως υπάρχει μία «προσφορά» μέχρι το τέλος Μαρτίου, εάν έχουν κουραστεί και θέλουν να φύγουν ή σε όσους θα τους «φύγει» η εταιρεία, λόγω μη επίτευξης στόχων. Επιπλέον τους προειδοποιούσαν να μην μιλήσουν σε κανέναν και ειδικά στους εκπροσώπους του Σωματείου.

Την ίδια περίοδο η εργοδοσία μεταφέρει αρκετούς από τους επινοικιαζόμενους της από τις Manpower, ICAP, ADECCO, που μέχρι τις 31/3 εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της, στην εταιρεία CQS – Paladino για να απαντήσουν μέσω αυτής σε κλήσεις πελατών της Vodafone. Στόχος της εργοδοσίας είναι να μειωθούν κι άλλο οι έτσι κι αλλιώς μειωμένοι μισθοί των ενοικιαζόμενων από τα σημερινά 500 ευρώ στα 215-293 ευρώ  για 5ωρη εργασία δηλ. χαμηλότερα κι από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ ή 510 ευρώ για 8ωρη εργασία.

Επίσης η περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους και το να μην μπορούν να αντιδράσουν και να σηκώσουν καθόλου κεφάλι δεδομένου πως δεν υπάρχει καμία συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων εκεί.

Με βάση όλα αυτά το Σωματείο κάλεσε σε κινητοποίηση στο κτίριο της Πειραιώς και οργανώθηκε με επιτυχία μια πρώτη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων που αψήφησαν τις απειλές και τους τραμπουκισμούς μεγαλοστελεχών της εταιρείας που θέλησαν να παρεμποδίσουν την κινητοποίηση. Να σημειωθεί ότι αυτοί οι «κύριοι» αμείβονται με παχυλούς μισθούς και μπόνους, από μια εταιρεία που μοίρασε  εκ. ευρώ  σε μερίσματα στους μετόχους της πέρυσι, που θέλει να συνεχίσει τον πακτωλό των κερδών της μετατρέποντας τους εργαζόμενους της σε σύγχρονους είλωτες.

Αυτά σε συνδυασμό με την διαδικασία ανανέωσης της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας για το 2012-13 σημαίνουν πως είμαστε σε ετοιμότητα διότι παρά τις δυσκολίες της εποχής, την τρομοκρατία και τον φόβο που σπέρνουν εργοδοσία και ΜΜΕ οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι θα δώσουμε όλες τις μάχες που χρειάζεται για να καταφέρουμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα