Array

Το μεγάλο κόλπο του Καμίνη

Του Διονύση Χρηστόπουλου
Προέδρου του Σωματείου Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας[1]

Ανάμεσα στις δυο Κυριακές των δημοτικών εκλογών του περασμένου Μάη, η Δημοτική Αρχή του κ. Καμίνη έπαιξε ένα πολύ χοντρό παιχνίδι στην πλάτη των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Αθήνας. Ένα παιχνίδι που στη Δημοτική Αρχή εξασφάλισε χιλιάδες ψήφους που την βοήθησαν να επανεκλεγεί και σήμερα οδηγεί αυτούς τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στην απόγνωση!

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι της παράταξης Καμίνη την κρίσιμη βδομάδα πριν το β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών προπαγάνδιζαν σε όλους του τόνους ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα ασκήσει εφέσεις στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εκατοντάδες συμβασιούχους (περισσότερους από 800 στην καθαριότητα και στην υπηρεσία πρασίνου και αρκετούς ακόμα σε άλλες υπηρεσίες) και μετατρέπουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου!

Ως «απόδειξη» της αλήθειας των λόγων τους, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής επιδείκνυαν την ομόφωνη απόφαση που πήρε η οικονομική επιτροπή του Δήμου, καθώς και αντίστοιχη απόφαση της εκτελεστική επιτροπή του ΟΠΑΝΔΑ.

Μετά τις εκλογές …κωλοτούμπα!

Στις 5 Ιουνίου καλέστηκε το πρώτο μετεκλογικό δημοτικό συμβούλιο, όπου Ο Γ. Καμίνης αναίρεσε τις προεκλογικές υποσχέσεις της παράταξης του απέναντι στους συμβασιούχους χωρίς την παραμικρή αιδώ.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν ηταν παρά ωμά ψέματα με στόχο να αποσπάσουν την ψήφο των συμβασιούχων. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε ο Δήμος της Αθήνας αποτελεί μοναδική περίπτωση. Κάθε φορά όμως και σε κάθε περίπτωση, η εκμετάλλευση και ο εκβιασμός που υπόκεινται οι συμβασιούχοι για το δικαίωμά τους σε μια θέση εργασίας προκαλεί οργή και αηδία για το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Έχει και συνέχεια!!!

Μετά από όλα αυτά η Δημοτική Αρχή είχε το θράσος να κάνει την εξής πρόταση στους συμβασιούχους εργαζόμενους: Να υπογράψουν την παραίτησή τους από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους[2] για να εξετάσει η Δημοτική Αρχή την πιθανότητα να πάρει πίσω τις εφέσεις!!!

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δεν έχει καμία λογική. Στερώντας από τους συμβασιούχους τα δεδουλευμένα τους ο Δήμος της Αθήνας δεν εξασφαλίζει κανένα κονδύλι που να του επιτρέπει στη συνέχεια να τους κατατάξει σε θέσεις αορίστου και να τους πληρώνει «επ’ αόριστον». Πάνω απ’ όλα όμως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι ανήθικη! Ζητούν από απελπισμένους ανθρώπους σε μια κατεστραμμένη οικονομία, με 30% ανεργία, να παραιτηθούν από λεφτά που έχουν δουλέψει για να σκεφτούν αν θα τους κρατήσουν!!!

Στον παραπάνω εκβιασμό υπέκυψαν τελικά 750 συμβασιούχοι εργαζόμενοι από την καθαριότητα και την υπηρεσία πρασίνου. Η δημοτική αρχή πήρε πίσω τις εφέσεις που είχε ασκήσει εναντίον τους, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι μπορούν να εκδιωχθούν από το Δήμο με άλλο τρόπο. Κατ’ αρχήν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως έγινε σε αντίστοιχη περίπτωση συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού[3]. Κατά δεύτερον ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα συγκροτήσει νέα δεξαμενή απολύσεων με εργαζομένους που έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους μέσω πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων.

Να οργανωθούμε!

Αυτές είναι οι πρώτες πράξεις της Δημοτικής Αρχής πριν καλά-καλά αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα της. Ψέματα, κατάχρηση εξουσίας, αλαζονεία. Για να την αντιμετωπίσουμε και να αμυνθούμε χρειάζεται συσπείρωση και οργάνωση.

Οι παρατάξεις που ελέγχουν σήμερα τα σωματεία του Δήμου (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ διαφόρων αποχρώσεων και μορφών) όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τους εργαζόμενους απέναντι στη Δημοτική Αρχή όπως οφείλουν, αλλά βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία μαζί της. Χρειάζεται τα σωματεία να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων. Χρειάζεται να φτιάξουμε νέες παρατάξεις, δημοκρατικές, μαχητικές που θα οργανώσουν και θα συντονίσουν τους αγώνες μας και θα οδηγήσουν σε νίκες. Είναι ένας δρόμος δύσκολος. Δεν έχουμε όμως επιλογή.

_____________________
[1] Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ξεκίνημα – Εργαζομένων Δήμου Αθήνας» τον Ιούλιο που μας πέρασε. Η ανακοίνωση αυτή περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για το θέμα και μπορείτε να την διαβάσετε στο site του «Ξ» (www.xekinima.org, To μεγάλο κόλπο της Δημοτικής Αρχής Καμίνη!, 12/07/14)
 
[2] Συγκεκριμένα από τη διεκδίκηση των μισθολογικών διαφορών που είχαν ως συμβασιούχοι από τους μόνιμους συναδέλφους τους και τους συναδέλφους τους αορίστου για όλα τα χρόνια που δούλευαν στο Δήμο της Αθήνας
 
[3] Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με απόφασή του στις 7/7, ακύρωσε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού για μη άσκηση εφέσεων σε εργαζόμενους που δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους
7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής