Array

Συνδικαλιστικές διώξεις στις εκδόσεις “Κέρκυρα”

Προκήρυξη που κυκλοφόρησε το ΞΕΚΙΝΗΜΑ για τις απολύσεις των συνδικαλιστών Κώστα Ιατρόπουλου και Αντώνη Δημάκη από τις εκδόσεις «Κέρκυρα».

***

Μέσα στο καλοκαίρι, Ιούλιο και Αύγουστο, η εργοδοσία απόλυσε τους εργαζόμενους Κώστα Ιατρόπουλο και Αντώνη Δημάκη από τις εκδόσεις Κέρκυρα (ΕΚ).

Καθόλου τυχαία ο ΚΙ ήταν πρόεδρος και ο ΑΔ μέλος της επιτροπής που είχαν εκλέξει οι εργαζόμενοι στις ΕΚ για συντονισμό της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι σαφείς: οι δύο συνάδελφοι είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών στις ΕΚ.

Σύντομα μετά την απόλυση του ΑΔ η εργοδοσία ανήγγειλε κενή θέση και ζήτησε πρόσληψη στο πόστο που δούλευε ο συνάδελφος ΑΔ – ήθελε φαίνεται να τονίσει δημόσια και προκλητικά ότι επρόκειτο πραγματικά για συνδικαλιστική δίωξη!

Μας αφορά όλους

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να στηρίξει την εκστρατεία για την επαναπρόσληψη των δύο συναδέλφων. Γιατί η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους. Είναι επίθεση ενάντια στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Είναι επίθεση ενάντια στο απλό δικαίωμά μας να εκλέγουμε συνάδελφους για να μας αντιπροσωπεύουν χωρίς την επόμενη μέρα η διοίκηση να τους απολύει.

Το ιστορικό

Οι συνάδελφοι των ΕΚ δέχτηκαν απανωτές επιθέσεις από την εργοδοσία τους την προηγούμενη χρονιά:

-επτά απολύσεις σε τρεις μήνες,

– αλλαγή εργασιακών σχέσεων από ΙΚΑ σε ΤΕΒΕ.

– τεράστια εντατικοποίηση και εργασιακή ανασφάλεια

.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν. Συσπειρωθήκανε, έγιναν μέλη του σωματείου (Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Ν. Αττικής), εκλέξανε μια τριμελή επιτροπή η οποία θα συντόνιζε την δράση τους και θα τους εκπροσωπούσε.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίξανε οι συνάδελφοι ΚΙ και ΑΔ. Η επιτροπή δραστηριοποιήθηκε άμεσα. Στην πρώτη αναγγελία απόλυσης μετά τη συσπείρωση των εργαζόμενων τον προηγούμενο Μάρτιο, οι εργαζόμενοι απείλησαν με απεργία. Μετά από ένα πρώτο σοκ η εργοδοσία πήρε πίσω την απόλυση! Για πρώτη φορά μπήκε φρένο στην επιθετικότητά της!

Όλοι εργαζόμενοι κατανοούν την δυσκολία του να σταματήσεις μια απόλυση στον ιδιωτικό τομέα. Η τότε ενέργεια, είχε θετικό αντίκτυπο σε όλο τον κλάδο του βιβλίου και ήταν ενθαρρυντική για πολλούς άλλους συναδέλφους.

Δεν πρέπει να περάσει!

Η εργοδοσία περίμενε τον κατάλληλο χρόνο για να αντεπιτεθεί. Δύο μέρες πριν τις καλοκαιρινές άδειες (τόση δειλία!!) των συναδέλφων τους απέλυσε.

Η επίθεση αυτή της εργοδοσίας δεν είναι μόνο απέναντι στους δυο εργαζόμενους, αλλά και απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων στις ΕΚ οι οποίοι τώρα ξέρουν πως έρχονται νέες απολύσεις, νέοι εκβιασμοί, νέα εντατικοποίηση. Είναι, τελικά, μια επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του βιβλίου. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να περάσει!

Η συνδικαλιστική δράση είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας άσχετα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Παντού οι εργαζόμενοι νιώθουμε την αυθαιρεσία της εκάστοτε εργοδοσίας. Απολύσεις, συγκράτηση μισθών, παραβίαση ωραρίου, μη πληρωμή υπερωριών, μη καταβολή ενσήμων, αλλαγή της εργασιακής σχέσης (από ΙΚΑ σε ΤΕΒΕ) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους (ΟΑΕΔ).

Έχουμε μόνο ένα όπλο, τη συλλογική και συνδικαλιστική μας δράση.
Θέλουν να μας το

αφαιρέσουν.

Δεν θα τους περάσει!

________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα