Συνεχίζονται οι περικοπές και η απειλή ξεπουλήματος της CYTA Hellas

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια ακόμη από τις πολλές σύγχρονες «γαλέρες» της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας. Οι χαμηλοί μισθοί, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, η εντατικοποίηση και οι απολύσεις, οι μαζικές προσλήψεις «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα και δυνατότητα συνδικαλισμού, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους εργαζόμενους τους.

doc-20151023_-1277336_-cyta_-jpg

Πρόσφατα παραδείγματα, η Vodafone, που λίγο πριν το Πάσχα προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων, ενώ παράλληλα κάλεσε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της εταιρείας για απολογία, μέλη του σωματείου των εργαζομένων που αντιστάθηκαν σε αυτές. Μερικούς μήνες πριν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η εργοδοσία στη Cyta Hellas είχε με σαδιστικό τρόπο προχωρήσει σε απολύσεις.

Περικοπές και κλείσιμο καταστημάτων

Η διοίκηση της Cyta Hellas όμως, δε σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas, σε συνάντησή του με την εργοδοσία, αφού διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες εργασίας σε μια σειρά καταστήματα της εταιρείας, ενημερώθηκε ότι υπάρχει απόφαση κάποια από αυτά να κλείσουν:

Θίξαμε το γεγονός πως σε πολλά καταστήματα οι συνάδελφοι που τα στελεχώνουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βάρδιες και καλούνται να κάνουν δωδεκάωρες βάρδιες, να μετακινούνται από κατάστημα σε κατάστημα ή να πιέζονται να κάνουν σπαστό ωράριο, χωρίς να συνυπολογίζονται ο φόρτος εργασίας και  η απόσταση των συναδέλφων από το κατάστημα.

Επίσης ζητήσαμε να μάθουμε αν ισχύουν οι φήμες για κλείσιμο καταστημάτων. Η εργοδοσία δια στόματος της Διευθύντριας Οικονομικών και Ανθρωπίνου Δυναμικού μας έκανε γνωστό πως υπάρχει απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων χωρίς να μας ανακοινώσει ποια θα είναι αυτά. Σε ερωτήματά μας για την τύχη των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά τα καταστήματα έκανε λόγο για προσπάθεια να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Το σωματείο επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι η διοίκηση σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό, με ελαχιστοποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας που θα ανανεωθούν και με επίσης δραστική μείωση των προσλήψεων εργαζομένων πρακτικής άσκησης:

Για τις ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη και θα ανανεώνονται κατά περίπτωση ενώ για τις προσλήψεις συναδέλφων πρακτικής άσκησης, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες σύμφωνα και με τα  λεγόμενα της εργοδοσίας, μάθαμε πως θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Η εταιρεία προς πώληση, οι εργαζόμενοι μετέωροι

Με το πρόσχημα ότι η Cyta Hellas δεν είναι κερδοφόρα, η μητρική εταιρεία στην Κύπρο σχεδιάζει την πώλησή της μέσα στο επόμενο διάστημα. Η πολιτική των απολύσεων, των άθλιων εργασιακών συνθηκών και των μισθών πείνας, είναι μια ακόμη προσπάθεια να γίνει η Cyta Hellas ελκυστική για τους υποψήφιους αγοραστές.

Το Σωματείο ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης, χωρίς να πάρει καμία συγκεκριμένη δέσμευση από τη διοίκηση.

Το σωματείο καλεί σε αγώνες

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας και λίγο μετά τη σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων της Cyta Hellas στην απεργία της 17ης Μάη, το σωματείο σημειώνει ότι μόνο μέσα από επίμονους, καλά σχεδιασμένους αγώνες, μπορούν οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν τι θέσεις εργασίας τους, αλλά και τα δικαιώματα που στερούνται:

Η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μαΐου θεωρείται άκρως ικανοποιητική. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αρκετοί συνάδελφοι, κάποιοι για πρώτη φορά… Καταστήματα τα οποία εξυπηρετούν μεγάλο όγκο πελατών παρέμειναν κλειστά εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις αντεργατικές κεντρικές πολιτικές αλλά και στην πολιτική εντατικοποίησης της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

Κατανοούμε την πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, καθώς δεν βλέπουν να υπάρχει προοπτική σε έναν αγώνα χωρίς μαζικότητα, στον οποίο ηγούνται άνθρωποι συμβιβασμένοι και βολεμένοι τόσο σε πολιτικό όσο και συνδικαλιστικό επίπεδο. Ακριβώς αυτός όμως είναι ο λόγος που γίνεται αναγκαία η συμμετοχή μας σε συλλογικές διαδικασίες αναζήτησης και διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας οπότε και συνθηκών διαβίωσης.


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα