Vodafone: «Καλό Πάσχα» – με πολλά κέρδη, πολλές απολύσεις και απειλές σε εργαζόμενους

Προκήρυξη από το «Ξεκίνημα» που μοιράζεται έξω από καταστήματα της Vodafone και άλλες παρεμβάσεις για ενημέρωση των εργαζομένων και ειδικά των χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Σε pdf εδώ

 

Οι περισσότεροι έχουν ακούσει στις απανωτές διαφημίσεις της εταιρείας στα ΜΜΕ για το πόσο η Vodafone ενδιαφέρεται για την ποιοτική σχέση με την οικογένεια… Δεν υπάρχει έντυπο της εταιρείας που να μην περιαυτολογεί για το πόσο φιλική είναι για τους εργαζόμενούς της πόσο τους σέβεται και πόσο τους φροντίζει…

Η αλήθεια όμως είναι «λίγο» διαφορετική….

Παραμονές Πάσχα

Παραμονές του Πάσχα η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Πειθαρχικό) της εταιρείας, για απολογία, συνδικαλιστές και μέλη του σωματείου των εργαζομένων επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στα κτίρια της εταιρείας ενάντια στο κύμα απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εταιρεία τις τελευταίες βδομάδες και ήδη ξεπερνούν τις 30!

Έφτασε στο σημείο να στείλει και εξώδικό στο σωματείο όπου ευθέως απειλεί με απολύσεις επειδή οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν αλλά και περιφρούρησαν την 24ωρη απεργία τους στις 4 Απρίλη έξω από τα κτίρια της εταιρείας…

Προφανώς όταν οι συνδικαλιστές δεν είναι του είδους του Παναγόπουλου (προέδρου της ΓΣΕΕ) η Vodafone ενοχλείται πάρα πολύ…

Η Vodafone με αριθμούς

Μήπως όλα αυτά γίνονται επειδή η εταιρεία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οδηγείται σε κρίση; Όχι – κάθε άλλο. Είναι μια κερδοφόρα εταιρεία, της οποίας όμως η απληστία για κέρδη είναι ακόρεστη.

Η Vodafone είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην κινητή τηλεφωνία, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες.

Στην Ελλάδα, το 1ο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης του 2016 (Απρίλης – Σεπτέμβρης 16) τα κέρδη της ήταν 130 εκατ. € έναντι 115 εκατ. € το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου.[http://www.mediacell.gr]

Η εταιρεία μειώνει διαρκώς τους μισθούς και τα επιδόματα, προχωρεί διαρκώς σε απολύσεις εργαζομένων και από το 2014 αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – με άλλα λόγια αρνείται να αναγνωρίσει δικαιώματα στους εργαζόμενούς της.

Αθροιστικά το συνολικό κόστος μισθοδοσίας και παροχών της επιχείρησης (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας) έχει μειωθεί από 103 εκατ. € το 2012-13 σε 69,06 εκατ. € το 2014-15. Την ίδια στιγμή οι συνδρομητές της αυξάνονται (πχ οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του Σεπτέμβρη 2016 αυξήθηκαν σε 5.869.000 έναντι 5.321.000  ένα χρόνο νωρίτερα – αύξηση πάνω από 500.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στον τελευταίο ετήσιο απολογισμό της [http://www.vodafone.gr] το 2014-2015 είχε 1.413 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και  1.039 επινοικιαζόμενους εργαζόμενους ενώ 7 χρόνια πριν (2007 – 2008) απασχολούσε συνολικά 2.779 εργαζόμενους με σταθερές συμβάσεις εργασίας.

Με άλλα λόγια οι παλιοί εργαζόμενοι διώχνονται μαζικά και αντίστοιχα αυξάνονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι από τα σκλαβοπάζαρα των εταιρειών ενοικίασης, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς πείνας, που ξεκινάνε από τα 290 ευρώ για 4ωρη απασχόληση, χωρίς να τους αναγνωρίζεται καμία προϋπηρεσία ή συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Έτσι γίνεται η Vodafone μεγάλη και τρανή..

Συμπαράσταση στον αγώνα

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Έχει πραγματοποιήσει δύο 24ωρες απεργίες στις 8/12 και στις 4/4 καθώς και πολύωρη αποχή στις 6/4. Μαζί και με άλλα σωματεία του χώρου της κινητής τηλεφωνίας  που επίσης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα (πχ Cyta, Wind, Nokia, Victus κα) γίνονται προσπάθειες να συντονίσουν τα βήματά τους ενάντια στην κοινή επίθεση των εργοδοτών.

Χρειάζονται όμως και την συμπαράστασή μας. Έχει αποδειχτεί ότι η στάση της κοινωνίας και του καταναλωτικού κοινού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πίεση που ασκείται στην εργοδοσία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι στα καταστήματα H&M όπου η εργοδοσία υποχώρησε από τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που επιχείρησε να επιβάλει μετά την δυναμική στάση των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της σε Αθήνα και Θ/νίκη.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Vodafone.

Αυτό που γίνεται στη Vodafone μας αφορά, γιατί αν περάσουν αυτές οι πολιτικές, αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση των εργαζομένων στη Vodafone, ή για τους πιο παλιούς, τα παιδιά τους.

Ζητούμε, επομένως και απαιτούμε:

  • Το σταμάτημα των απολύσεων, των απειλών και των διώξεων
  • Την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της επινοικίασης – την πρόσληψη των επινοικιαζομένων απευθείας από την Vodafone για την οποία πραγματικά δουλεύουν
  • Την υπογραφή αξιοπρεπούς επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης στην εταιρεία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα