CYTA Hellas: Απάνθρωπη εργοδοσία – απολύσεις εν όψει Χριστουγέννων!

Ανακοίνωση από το «Ξεκίνημα» 

 

unknown

Σωρηδόν «πέφτουν» οι απολύσεις στη CYTA Hellas! Η εργοδοσία μάλιστα άφησε κατά μέρος το «ανθρωπιστικό» και «διπλωματικό» της προσωπείο και έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις. Στις τελευταίες (μέχρι στιγμής) απολύσεις, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, το διευθυντικό στέλεχος έμπαινε στο χώρο εργασίας καλώντας διαδοχικά εργαζόμενες, στις οποίες πρόσφερε το Χριστουγενιάτικο «δώρο» της απόλυσης.[1]

Μάλιστα, με βάση την αντίληψη του «στελέχους» οι εργαζόμενες έπρεπε να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας, φυσικά συντετριμμένες, αλλά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται την ώρα που αυτός καλούσε το επόμενο προς απόλυση θύμα, και μετά το μεθεπόμενο, κοκ. Βέβαια οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή είπαν «φτάνει πια»
βγήκαν εκτός χώρου εργασίας και κάλεσαν το σωματείο τους.

Ποιοι είναι τα πραγματικά βαρίδια;

Ποιοι είναι όμως οι απολυμένοι; Είναι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, μερικοί των 400 – 500 ευρώ, μερικής απασχόλησης, μητέρες ανήλικων επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών.

Ποιοι είναι αυτοί που τους απολύουν; Είναι διευθυντικά στελέχη που αμείβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα!

Γιατί γίνονται οι απολύσεις αυτές; Μήπως η εταιρεία βαδίζει προς την καταστροφή; Μήπως είναι αντιμέτωπη με χρεοκοπία; Όχι!

Απλά η κυπριακή κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη (αυτού, που όταν θα έμπαιναν capital controls στην Κύπρο ειδοποίησε τους συγγενείς του να βγάλουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό…) αποφάσισε να πουλήσει σε ιδιώτες την CYTA! (η οποία ήταν για δεκαετίες μια πολύ επιτυχημένη δημόσια επιχείρηση).

Ο Ν. Αναστασιάδης επομένως πουλά όσα-όσα (σα να ήτανε δική του) και για να πιάσει καλή τιμή η CYTA ξεφορτώνεται τα «βαρίδια». Τα «βαρίδια», για τους εργοδότες και τους διευθυντές, είναι πάντα οι εργαζόμενοι. 

Τι κι αν ένα από τα απειράριθμα «στελέχη» μπορεί να πληρώνεται όσο 15, 20 ή περισσότεροι  εργαζόμενοι-ες; Τι κι αν οι περισσότεροι απ’ αυτά τα διευθυντικά στελέχη (τα γνωστά golden boys) είναι παραγωγικά άχρηστοι, έχοντας μοναδικό ρόλο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων; Αυτοί «αποφασίζουν και απολύουν» – οι δικές τους θέσεις δεν κινδυνεύουν.

Ποια είναι η CYTA;

Η πραγματικότητα είναι πως η CYTA-Κύπρου, δεν ήταν απλά μια δημόσια εταιρεία. Ήταν και μια εταιρεία στην κόψη της τεχνολογίας, παρέχοντας εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής υπηρεσίες. Ήταν, ακόμα, ένας από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες που επέτρεψαν στην κυπριακή οικονομία να ανακάμψει θεαματικά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μετατρέποντας το νησί σε κόμβο τεχνολογιών αιχμής και τηλεπικοινωνιών. Παρέχοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικούς μισθούς και παροχές στους εργαζομένους της.

Αυτή την εταιρεία πουλάνε τώρα όσα-όσα για να την ξεκοκκαλίσουν τα ξένα και ντόπια funds.

Η CYTA Hellas έχει παρουσία στον ελληνικό χώρο μιας δεκαετίας. Έχει κερδίσει μια πολύ σημαντική θέση με 327.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ που αντιστοιχεί στο 16% της αγοράς. Έχει ένα «υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς άνω των 5.500 χλμ από τα Xανιά ως την Σόφια και πάνω από 500 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Eλλάδα».[2]

Ζημιογόνα;

Οι επενδύσεις που χρειάστηκε να κάνει η κυπριακή μητρική για τη CYTA Hellas κυμαίνονται στα 150 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά κάθε επένδυση χρειάζεται χρόνο για να αποσβεσθεί (δόσεις δανείων, τόκοι, κοκ) και τα πρώτα χρόνια είναι φυσικό να υπάρχουν ζημιές.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ζημιές της CYTA Hellas είναι, κάθε χρόνο και μικρότερες. Από διψήφιο ποσό μέχρι πριν 3 χρόνια έχουν φτάσει στα 2,97 εκατομμύρια πέρυσι.

Όμως η διοίκηση χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εντυπώσεις: ότι πρόκειται για ζημιογόνα επιχείρηση που δεν μπορεί να επιβιώσει και γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι απολύσεις.

Η κατάσταση αυτή που περιγράφουμε για τη CYTA Hellas δεν είναι κάτι μοναδικό – είναι γενικευμένη στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας όπου ακόμα και οι «γίγαντες» του χώρου όπως η Vodafone και η Cosmote με κέρδη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς πολιτικές με τη CYTA Hellas: εξόντωσης των εργαζομένων και απολύσεων.

Οι μισθοί αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του κόστους!

Μια άλλη πτυχή της πραγματικότητας είναι ότι οι μισθοί αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών δαπανών της επιχείρησης. Η μισθοδοσία κυμαίνεται στο 15% περίπου των συνολικών δαπανών. Σ’ αυτό το 15% περιλαμβάνονται και οι μισθοί των δεκάδων μεγαλοστελεχών που αντιστοιχούν στους μισθούς εκατοντάδων εργαζομένων. 

Με άλλα λόγια οι απολύσεις των εργαζομένων που παίρνουν 400 – 900 € το μήνα δεν πρόκειται να εξοικονομήσουν για την εταιρεία παρά «μικροποσά» του ύψους του 0.5% των ετήσιων δαπανών της – όπως εξάλλου έγινε στη διάρκεια του 2015, όταν

«οι δαπάνες για μισθούς, πάρα την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και τις μειώσεις μισθών παρέμειναν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα (μειώθηκαν από 16,5 εκατ. ευρώ σε 16,1)» τη στιγμή που για το 2015 η CYTA – Hellas είχε «συνολικά έσοδα 107,8 εκατ. € και μικτό κέρδος 42,8 εκατ. €».[3]

Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι

Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Αν αυτό σήμερα συμβαίνει στο διπλανό μας, αύριο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί και σε εμάς. 

Γι’ αυτό χρειάζεται να αντιδράσουμε: 

  • Υποστηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη CYTA Hellas –στάσεις εργασίας, απεργίες κλπ– όπως θα αποφασίσουν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις
  • Στέλνοντας μήνυμα στη CYTA Hellas ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν μ’ αυτές τις πολιτικές, σαν καταναλωτές θα τους γυρίσουμε τις πλάτες κάνοντας άλλες επιλογές.

 

 

 

Σημειώσεις
[1]http://cytahellasse.blogspot.gr, 15-12-16, «Έκτακτη Γενική Συνέλευση Τετάρτη 21/12»
[2] Dealnews.gr «Tο ”φορτίο”των 145 ευρώ εκατ. και η ”κρυφή” αποτίμηση», Κυριακή, 18. 12. 2016 (http://www.dealnews.gr/roi/item/192177)
[3] «Τηλεπικοινωνίες : πολλά λεφτά, τεράστια κέρδη, εξόντωση των εργαζομένων, μαζικές απολύσεις», www.xekinima.org 8-12-16 (https://xekinima.org/tilepikoinonies-polla-lefta-terastia-kerdi/)

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα