Εργαζόμενοι CYTA Hellas: κανένας εφησυχασμός – συντονισμός όλων των τηλεπικοινωνιών!

vagelis
Συνέντευξη με τον σ. Βαγγέλη Κολτσίδη,

πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στη CYTA – Hellas

 

 

unknown

Βαγγέλη λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η διοίκηση της CYTA – Hellas είχε προχωρήσει πολύ επιθετικά σε απολύσεις εργαζομένων. Υπήρξε συνέχεια στο θέμα;

Μετά τις τελευταίες τρεις απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν με πολύ άσχημο τρόπο και χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία προσωπικής «χαμηλής παραγωγικότητας» η «απόδοσης», ακολούθησαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η εργοδοσία φόρεσε το καλό της χαμόγελο και μας ευχήθηκε υγεία, ειρήνη και αγάπη για την καινούργια χρονιά. Δουλειά δεν θα μπορούσε να μας ευχηθεί καθώς γνωρίζει ότι θα επιχειρήσει νέες απολύσεις στον καινούργιο χρόνο. Προς το παρόν βέβαια έχουν σταματήσει οι απολύσεις – μια θετική εξέλιξη η οποία μπορεί να εξηγηθεί με δύο λόγους. Ο πρώτος, εάν είναι αληθή δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, έχει να κάνει με την αδυναμία εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων από την κυπριακή Βουλή για να πληρωθούν οι ορκωτοί λογιστές που θα αξιολογήσουν το κόστος εξαγοράς της Cyta Hellas. Είναι πιθανόν, έτσι, η διαδικασία αυτή να μετατεθεί για μερικούς μήνες αργότερα. Ο δεύτερος είναι η άμεση αντίδραση του σωματείου και των συναδέλφων κατά την διάρκεια των απολύσεων…

Πως αντέδρασε το σωματείο στις απολύσεις; Και ποια ήταν η στάση των εργαζομένων;

Το σωματείο μετέβη αμέσως στο χώρο του τμήματος που γινόντανε οι διαδοχικές απολύσεις. Συναντήθηκε με τους συναδέλφους, οι οποίοι είχαν ήδη κατεβάσει τα ακουστικά του τηλεφωνικού κέντρου, και ζήτησε εξηγήσεις σε συνάντηση με τον διευθυντή του τμήματος, καθώς και ανάκληση των απολύσεων.

Την επόμενη μέρα ενημέρωσε όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά για τις τελευταίες εξελίξεις και τους κάλεσε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να συναποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας…

Έχει γίνει προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και των πελατών της CYTA – Hellas για τη στάση των διευθυντικών στελεχών;

Έχει γίνει ενημέρωση από το σωματείο προς τους πελάτες, την ημέρα της τετράωρης στάσης εργασίας, έξω από το κατάστημα της Λ. Αλεξάνδρας καθώς και των διερχομένων πολιτών.

Έχει υπάρξει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία δημοσιογράφων από εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό την διερεύνηση των ξαφνικών απολύσεων και της ανακοίνωσης πώλησης της εταιρείας. Το θέμα πήρε έτσι αρκετή δημοσιότητα.

Τέλος έχει γίνει διανομή φυλλαδίων και εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας από αλληλέγγυες κινήσεις, κοινωνικές και πολιτικές, οι οποίες βρίσκονται δίπλα μας στον αγώνα από το ξεκίνημά του.

Όλα αυτά θορύβησαν τη διοίκηση η οποία δεν θέλει την απαξίωση της CYTA – Hellas, η οποία μέχρι σήμερα έχει «καλό όνομα» σαν μια αξιόπιστη εταιρεία, με συνέπεια και πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Τι σκέφτεται το σωματείο αν η επίθεση συνεχίσει;

Η τελευταία Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι σε περίπτωση νέων απολύσεων, προχωράμε αυτόματα σε αποχή ολόκληρου του τμήματος στο οποίο γίνονται απολύσεις. Γίνεται άμεση επικοινωνία με το σωματείο και αίτηση συνάντησης με την εργοδοσία με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων.

Το βασικό βέβαια είναι να μην φτάσουμε σε νέες απολύσεις – γι’ αυτό κάνουμε ξεκάθαρο προς τη διοίκηση της εταιρείας ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα με κάθε τρόπο.

Για τον λόγο αυτό η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου με το δικαίωμα προκήρυξης στάσης εργασίας ή απεργίας μόλις το ΔΣ κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Η διάθεση των μελών του σωματείου είναι να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, αφού έχουν αντιληφθεί ότι το μόνο πράγμα που «αγγίζει» τα στελέχη της εταιρείας είναι όταν απειλούνται τα έσοδα της εταιρείας και, κατά συνέπεια, οι μισθοί και τα προνόμια των χρυσοπληρωμένων στελεχών.

Υπάρχει συνεννόηση με τα υπόλοιπα σωματεία των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες; Ποια η κατάσταση εκεί;

Έχει υπάρξει συνεννόηση με τα σωματεία της Nokia και της Wind για εβδομάδα κινητοποιήσεων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου δύο στάσεις εργασίας και μια 24ωρη απεργία, σε διαδοχικές ημέρες, με αιτήματα την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας και την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους.

Θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση, αφίσα και δελτίο τύπου των τριών σωματείων. Εκτός από τα σωματεία αυτά, στον συντονισμό τηλεπικοινωνιών ανήκουν και τα σωματεία της Vodafone, του Πλαίσιο καθώς και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Τα σωματεία αυτά αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και έχουν κοινά αιτήματα. Προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν οργανωμένα στη συστηματική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πρώτο τεύχος της εφημερίδας του συντονισμού.

Ο δρόμος του αγώνα μπορεί να είναι ανηφορικός και δύσβατος, είναι όμως η μόνη πραγματική και εφικτή διέξοδος προς ένα καλύτερο αύριο και μία ανθρώπινη κοινωνία αλληλοσεβασμού και αλληλοσυμπαράστασης.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα