Array

Σωματεία και ομοσπονδίες λένε: Γενική απεργία διαρκείας η μόνη απάντηση!

Μια από τις σημαντικές επιδράσεις του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι ότι συνέβαλε στην παραπέρα συνειδητοποίηση ενός τμήματος του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο κατανοεί πια σε μεγαλύτερο βάθος το ρόλο των ηγεσιών των ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Μια σειρά σημαντικοί συνδικαλιστές και σωματεία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόνο με κλιμάκωση του απεργιακού κινήματος στην κατεύθυνση γενικών απεργιών διαρκείας μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση. Βλέπουν ότι η κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη και αναζητούν τρόπους να πάρουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο ομοσπονδιών και βάσης. Ανοικτά και καθαρά δηλώνουν ότι στόχος του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, στην τελευταία Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι αποφάσεις σωματείων όπως του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΑΣΥΠΕΡΤ) των Μουσικών του Δήμου της Αθήνας, κοκ.

Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Γενική Απεργία Διαρκείας με στόχο να πέσει η κυβέρνηση!

Την πιο προωθημένη πρόταση που έχει γίνει από πρόεδρο εργατικής ομοσπονδίας, για τους αγώνες που απαιτούνται σήμερα, έκανε ο Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ στις 18/06/13. Πρότεινε την προκήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση και η πολιτική που ασκεί. Χρειάζεται να τονίσουμε (όχι απλά να αναφέρουμε) ότι κανένα από τα δύο μαζικά κόμματα της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν υιοθετεί ούτε παλεύει στους διάφορους εργατικούς χώρους για αυτό το αίτημα – όπως θα όφειλαν!

Πιο ειδικά η πρόταση που κατέθεσε ο Ν. Φωτόπουλος περιλαμβάνει:

  • καθημερινή περιφρούρηση του κτηρίου της ΕΡΤ από όλους τους συνδικαλιστές, όλων των ομοσπονδιών, όλων των σωματείων σε 24ωρη βάση.
  • Καθημερινές συγκεντρώσεις μετά το σχόλασμα όλων των εργαζομένων έξω από το κτήριο της ΕΡΤ.
  • Σε 20 ημέρες γενική πολιτική απεργία διαρκείας, προκειμένου να υπάρξει καλή οργάνωση με περιοδείες σε όλους τους χώρους.

Ο Νίκος Φωτόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, μιλώντας για «εγκληματικά λάθη» από τη μεριά της και καταγγέλλοντας την ότι εξάγγελλε αγώνες «για τα μάτια» και «χωρίς να κάνει τίποτα να τους προετοιμάσει ώστε να έχουν συμμετοχή».

Ζήτησε να καλεστεί γενική απεργία διαρκείας σε 20 μέρες από τώρα η οποία να είναι «πολύ, πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη» με αίτημα «να πέσει η κυβέρνηση».

Το «Ξεκίνημα» συμφωνεί με τις πιο πάνω προτάσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επίσης συμφωνούν και προσδοκούν ένα τέτοιο πρόγραμμα δράσης από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Την ίδια στιγμή πρέπει να πούμε ότι προτάσεις όπως αυτές του Ν. Φωτόπουλου στην Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, όσο σωστές και αν είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει: που είναι η άρνηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε πραγματικούς αγώνες.

Χρειάζεται επομένως να παρθούν πρωτοβουλίες. Και αυτές είναι να «συναντηθούν» να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και στη συνέχεια να συντονίσουν τον βηματισμό τους μαχητικοί κλάδοι, όπως είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην καθαριότητα και αλλού στους Δήμους, οι Εκπαιδευτικοί, οι Ναυτεργάτες και οι Συγκοινωνίες που μόλις πρόσφατα έχουν επιστρατευτεί… άλλοι που τους ετοιμάζουν για το σφαγείο όπως η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ… Μόνο με συντονισμό των μαχητικών κλάδων από τα κάτω μπορούμε να ελπίζουμε σε αγώνες πραγματικούς, μαχητικούς και αποφασιστικούς.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αν όχι στο σύνολο της τουλάχιστον τα τμήματά της που συσπειρώνονται γύρω από τις προτάσεις του Ν. Φωτόπουλου μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια.

Κι αυτό το λέμε έχοντας πλήρη κατανόηση ότι δεν είναι εύκολος αυτός ο συντονισμός, και δεν είναι περίπατος οι αγώνες που προτείνουμε. Είναι όμως ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στο κίνημα. Κι έτσι αποτελεί βασικό καθήκον για τους μαχητικούς κλάδους.

———————–
(Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες περιεχόμενο της τοποθέτησης του Νίκου Φωτόπουλου στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/nikos-fotopoylos-proedros-genop-dei-geniki-apergia-d/#sthash.97Y6L8qt.dpuf )

Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου  Αθηναίων: 48ωρες απεργίες μέχρι την πτώση της κυβέρνησης

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Ιουνίου και απηύθυνε προς όλα τα πρωτοβάθμια και ομοσπονδίες εργαζομένων ο σύλλογος των μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου της Αθήνας κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τους αγώνες από τα κάτω και να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες – κάτι που θα έπρεπε να κάνουν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά αρνούνται. Η ανακοίνωση τους ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης για την Ελληνική Ραδιοτηλεόραση κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της.

Αν ο Σαμαράς νικήσει στην ΕΡΤ, θα συνεχίσει την επέλαση σε όλες τις ΔΕΚΟ, τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Δεν θα σταματήσει αν δεν τα ισοπεδώσει όλα.

Ο αγώνας της ΕΡΤ είναι αγώνας όλου του εργατικού κινήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι συνομοσπονδίες εργαζομένων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ θα όφειλαν να καλέσουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μέχρι την πτώση της κυβέρνησης.

Αν όχι τώρα … πότε;

Όσο αυτοί δεν το κάνουν, το βάρος πέφτει στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οργανώνοντας τον αγώνα από τα κάτω. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις και αποφάσεις για επαναλαμβανόμενες 48ωρες.

ΠΣΥΠΕΡΤ: Ζητάμε νέα απεργία από ΜΜΕ, γενική απεργία από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΣΥΠΕΡΤ) στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα της ΕΡΤ ζητώντας από το Διασωματειακό των συνεργαζόμενων Ενώσεων στα ΜΜΕ να μπει ξανά, το σύνολο των ΜΜΕ,  στον απεργιακό αγώνα. Κάλεσε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε νέες πανεργατικές απεργίες και να κλιμακώσουν σε γενική απεργία διαρκείας. Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΣΥΠΕΡΤ αναφέρει.

Μέχρι τώρα δώσαμε έναν πάρα πολύ σημαντικό αγώνα. Γίναμε παράδειγμα αντίστασης σε αυτή την πολιτική, που «σκοτώνει» ανθρώπους και κοινωνικές δομές. Μετά την ΕΡΤ ξέρουμε καλά πως ο «ξαφνικός θάνατος» θα απλωθεί σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και ότι έχει απομείνει από το δημόσιο. Το σύνθημα «Να μην κλείσει η ΕΡΤ» γρήγορα έγινε «Να ανατραπεί η κυβέρνηση και η μνημονιακή πολιτική».

Αν η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τη σπατάλη στην ΕΡΤ ας ξεκινήσει από τις διοικήσεις που διόρισε, από το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων που διόρισε, από τα τσάμπα pool στα ιδιωτικά κανάλια, από τις εξωτερικές παραγωγές. Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος.

Για εμάς ένας είναι ο δρόμος.

Συνεχίζουμε την εκπομπή του απεργιακού προγράμματος. Ανοίγουμε τα μικρόφωνα σε όλο το λαό, που τρία χρόνια τώρα υποφέρει από τις πολιτικές των μνημονίων. Δίνουμε φωνή στην κοινωνία.

Ζητάμε από το Διασωματειακό των συνεργαζόμενων Ενώσεων στα ΜΜΕ να μπει ξανά, πλάι μας, στον απεργιακό αγώνα, για να υπερασπίσουμε όχι μόνο τις 2.700 θέσεις εργασίας και τις θέσεις των συμβασιούχων στον κλάδο, αλλά και την ελεύθερη ενημέρωση. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία το σημαντικότερο είναι να απλωθεί η απεργία σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα και να παραμείνει  η φωνή της ενημέρωσης της κοινωνίας, η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της.

Ζητάμε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες εργατικά κέντρα και σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα με νέες πανεργατικές απεργίες και να κλιμακώσουν σε γενική απεργία διαρκείας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα