Σκουριές: Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado κατάπιε τη γλώσσα του

Στις 29 Νοέμβρη προβλήθηκε η εκπομπή της ΕΡΤ «ERT Report» με θέμα την υπόθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η εκπομπή προσπάθησε να καλύψει πολλές πλευρές του ζητήματος, αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της αφορούσε την υπόθεση της μεταλλουργίας, που είναι εξάλλου και το αντικείμενο της διαιτησίας μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας αυτή τη στιγμή (μπορείτε να δείτε όλη την εκπομπή εδώ).

Τι παίζει με τη μεταλλουργία

Το θέμα της μεταλλουργίας (δηλαδή της παραγωγής καθαρών μετάλλων- χρυσού, χαλκού, κα) από την εξόρυξη που σχεδιάζεται στη Χαλκιδική και σε όλη τη Β. Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμο. Αυτό είναι το τελικό στάδιο της εξόρυξης, και με βάση τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους από εκεί θα προκύψουν κέρδη- δηλαδή η εταιρεία κατά βάση θα φορολογηθεί για το τελικό προϊόν που παράγει και όχι για όλη την προηγούμενη διαδικασία. Κατά συνέπεια, αν δεν προχωρήσει η μεταλλουργία, το τελικό στάδιο της εξόρυξης, δεν θα προκύψουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, και άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα του ΣτΕ ότι υπάρχει «σημαντικό οικονομικό όφελος που δικαιολογεί την καταστροφή του περιβάλλοντος».

Η εταιρεία στη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τη μέθοδο του flash smelting (ακαριαία τήξη) για να πάρει το τελικό προϊόν. Επέλεξε να προτείνει αυτή τη μέθοδο γιατί η άλλη εναλλακτική (δηλαδή η χρήση κυανίου) φοβόταν ότι θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις και νομικά προβλήματα, μια και υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ ενάντια στη χρήση κυανίου, που βγήκε κάτω από την πίεση του προηγούμενου αγώνα της Ολυμπιάδας κατά της TVX Gold.

Το πρόβλημα για την εταιρεία όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη μέθοδος (του flash smelting) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα πετρώματα της Χαλκιδικής, γιατί έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Αρσενικό (8% ενώ το όριο σε ανάλογες μονάδες παγκόσμια είναι το 0,5%!).

Σε τόσο μεγάλα ποσοστά το Αρσενικό στην πυρομεταλλουργική αυτή μέθοδο θα διαφεύγει στην ατμόσφαιρα σε τεράστιες ποσότητες και μπορεί να προκαλέσει καρκίνους, δερματικές παθήσεις, γενετικές παραμορφώσεις κα (δείτε εδώ).

Αυτή η απάτη της εταιρείας αναδείχτηκε από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, διαδόθηκε από το κίνημα και κάτω από αυτή την πίεση πάρθηκε η «απόφαση Σκουρλέτη».

Σιωπή, κοίταγμα στο κενό, δάγκωμα των χειλιών

Μερικές φορές η γλώσσα του σώματος και η σιωπή λένε περισσότερα από χίλιες λέξεις. Παρακολουθώντας κάποιος το απόσπασμα της συνέντευξης του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρη Δημητριάδη όταν τον ρωτάει η δημοσιογράφος για το συγκεκριμένο θέμα πραγματικά λέει πολλά. Δείτε το απόσπασμα:

Βλέπουμε εδώ, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την δύσκολη θέση που βρέθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας. Αποκαλύπτονται οι αντιφάσεις της προπαγάνδας τους, που από τη μία λένε ότι η μέθοδος είναι «κοινή πρακτική» και από την άλλη ότι είναι «πατέντα» και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Η εταιρεία στο συγκεκριμένο θέμα πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη. Προφανώς όταν υπέγραφε τη σύμβαση πίστευε ότι μπορεί αυτή η απάτη να περάσει στα ψιλά. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Δημητριάδης παραδέχεται ότι «τότε είχαμε πολύ καλές σχέσεις με το υπουργείο και πιστεύαμε ότι θα τα βρίσκαμε». Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τους ανθρώπους του κινήματος που εδώ και χρόνια δίνουν ένα τεράστιο αγώνα να αποκαλύψουν το έγκλημα των εξορύξεων και να τις σταματήσουν.

Εκβιασμών συνέχεια

Η Eldorado αυτές τις μέρες προχωράει σε έναν ακόμα εκβιασμό, ανακοινώνοντας ότι αν δεν πάρει τις αδειοδοτήσεις που ζητάει θα απολύσει εργαζομένους, θα κλείσει, κτλ.

Είναι ένα χιλιοπαιγμένο έργο που για πολλοστή φορά βλέπουμε: η εταιρεία βγάζει στη σέντρα τους εργαζόμενους προκειμένου να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου και να πιέσει την κυβέρνηση για να γίνει το δικό της. Στη εκπομπή μάλιστα και αυτό το παραδέχεται εμμέσως ο Δημητριάδης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δείξει ότι σε κάθε εκβιασμό υποκύπτει και δίνει τις άδειες που θέλει η εταιρεία. Έχοντας αποδεχτεί την λογική του καπιταλισμού ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει με την προσέλκυση επενδύσεων, έχει αποδεχτεί ότι θα γίνει η εξόρυξη και τώρα προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα κάνοντας μια κάποια «διαπραγμάτευση» προκειμένου να βρει κάτι να παρουσιάσει στον κόσμο για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα της.

Όμως τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε μέρα και η πίεση του κινήματος που συνεχίζεται (παρά την κάμψη της τελευταίας περιόδου) κάνουν τη ζωή δύσκολη σε εταιρεία και κυβέρνηση.

Είναι σημαντικό να γίνουν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν το θέμα σε πλατιά στρώματα κόσμου, ειδικά της Θεσσαλονίκης. Η αποψίλωση των αρχέγονων δασών, η αποστράγγιση των νερών και η επιμόλυνση τους, ο καρκινογόνος αμίαντος στην αέρα μέσω της σκόνης, το χτίσιμο τεράστιων φραγμάτων για τοξικά απόβλητα πάνω σε ενεργά σεισμικά ρήγματα, η φοροαποφυγή της εταιρείας μέσω νησιών Μπαρμπέϊντος, η απάτη της μεταλλουργίας είναι στοιχεία που πρέπει να κυκλοφορήσουν πλατιά.

Με βάση αυτά πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε να ακυρωθεί η σύμβαση με την εταιρεία, να αποκατασταθεί η περιοχή και να γίνουν δημόσιες επενδύσεις για να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα