Στις Σκουριές η φούσκα της επένδυσης θα σκάσει: Συνέντευξη με τη Μ. Καδόγλου

Στο 24ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE έγινε συζήτηση με θέμα «Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους των λίγων- η απάντηση των κοινωνιών», στην οποία μίλησε η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Με αφορμή τη συζήτηση αυτή, μιλήσαμε μαζί της για τις εξελίξεις στις Σκουριές Χαλκιδικής και γενικά στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις. Τη συνέντευξη πήρε η Ηλέκτρα Κλείτσα.
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επανάληψη του θεάτρου σκιών που έχουμε ξαναδεί μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας. Στην ουσία η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι θα γίνει η επένδυση και προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα φύλο συκής για να το παρουσιάσει στους ιθαγενείς σαν νίκη. Η εταιρεία από την άλλη και ενώ έχει εξασφαλίσει την υποταγή της κυβέρνησης (δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες) έχει εξασφαλίσει την εξημέρωση του Δήμου (νίπτουμε τας χείρας μας) έχει εξαγοράσει συνειδήσεις και σωματεία, κανονικά θα είχε αέρα στα πανιά της.
Όμως, με όλη τη φασαρία που έχει προκαλέσει το κίνημα έχουν γίνει αποκαλύψεις για χοντροειδείς απάτες της εταιρείας, που δεν μπορούν εύκολα να κρυφτούν (όπως θα διαβάσετε παρακάτω). Έτσι τώρα «μαλώνουν» κυβέρνηση και εταιρεία, έστω και αν είναι φίλοι. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το φύλο συκής για να μην την πάρουν με τις πέτρες. Η εταιρεία θέλει να τελειώνει αυτή η ιστορία για να ξεκινήσει τις χοντρές δουλειές της. Και πιέζουν ο ένας τον άλλο για να καταλήξουν σε κάποιο ανέντιμο συμβιβασμό. Στα πλαίσια αυτά είχαμε την ακύρωση των εγκαινίων του εργοστασίου της Ολυμπιάδας που είχε αναγγείλει η Eldorado Gold, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πάρει τις απαραίτητες άδειες.
Όπως αναφέρει η Μ. Καδόγλου, ο μόνος τρόπος να σκάσει όλη αυτή η φούσκα είναι μέσα από τους δικούς μας αγώνες, που είναι ο παράγοντας που κυβέρνηση και εταιρεία δεν μπορούν να ελέγξουν.

maria

Μαρία, πες μας δυο λόγια για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός»

Αυτή τη στιγμή οι δραστηριότητες της εταιρείας βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα από νομική άποψη, αφού η «ήπια» περιβαλλοντικά (χωρίς κυάνιο) μέθοδος μεταλλουργίας που πρότεινε και αδειοδοτήθηκε για να χρησιμοποιήσει (flash smelting) είναι τελικά ανεφάρμοστη. Ο κ. Σταθάκης ελπίζει να δώσει λύση στο πρόβλημα μέσω μιας «διαιτησίας» με την εταιρεία, αλλά και αυτή η διαδικασία είναι προβληματική νομικά δεδομένου ότι η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ. Επιπλέον, η εταιρεία έχει  κάνει μονομερώς τροποποιήσεις στο επενδυτικό της σχέδιο οι οποίες δεν καλύπτονται από τις άδειες που έχουν δοθεί. Για παράδειγμα στις Σκουριές έχει αλλάξει το σύνολο του εγκεκριμένου σχεδιασμού. Η εταιρεία φαίνεται να συνεχίζει κανονικά τα έργα, αλλά στην πραγματικότητα έχει τρομακτικά προβλήματα.

arsenis-skouries-113684

Άδεια δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής ούτε για το χώρο απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το Στρατώνι, ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι απέχει 3.500 μέτρα. Πέρα από το παραπάνω ψέμα, υπάρχουν αρκετά ακόμη σημεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα οποία δεν τηρούνται. Eπιπλέον,  ο χώρος απόθεσης κατασκευάζεται ακριβώς πάνω σε ρήγμα στο οποίο στο παρελθόν έχει δώσει σεισμικές δονήσεις πάνω από 7 ρίχτερ, πράγμα που σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κ. Παπαζάχο, το καθιστά άκρως επικίνδυνο.

Ποιες είναι μέχρι τώρα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη περιοχή;

Μέχρι στιγμής έχουν αποψιλωθεί 1.800 – 2.000 στρέμματα δάσους μέσα στη συνολική έκταση των 264 χιλιάδων στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία. Oι εγκρίσεις  είναι για συγκεκριμένα έργα αλλά αυτοί θεωρούν ότι μέσα σε αυτή την έκταση μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Στο μεταξύ, πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν νέες γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην Τσικάρα, με την αστυνομία να περιφρουρεί τα γεωτρύπανα. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν το βουνό «κόσκινο» μέχρι να εντοπίσουν ακόμη και το τελευταίο γραμμάριο χρυσού. Οι επιπτώσεις των νέων εξορύξεων θα προστεθούν στις επιπτώσεις από τις παλιές, που δεν είναι καθόλου ασήμαντες και έχουν καταγραφεί σε σχετικές μελέτες. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες αποθέσεις μεταλλευτικών αποβλήτων με επικίνδυνες ουσίες, ενώ ακόμη και στην οικιακή σκόνη στην περιοχή του Στρατωνίου, έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Παρά το ιστορικό και τη σημασία της περιοχής, οι μελέτες αυτού του είδους είναι πολύ λίγες. Στην πραγματικότητα είναι επιτακτική η ανάγκη επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Ποια είναι τα νέα από το μέτωπο των ποινικών διώξεων ενάντια στα μέλη του κινήματος;

Το φθινόπωρο έχουμε τρεις μεγάλες δίκες με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, δύο το Σεπτέμβρη και μία το Νοέμβρη, για τις υποθέσεις του Δημαρχείου Ιερισσού, του Λάκκου Καρατζά και του εμπρησμού στις Σκουριές. Με διάτρητα κατηγορητήρια, κατηγορούνται οι αγωνιστές του κινήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση! Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω γίνονται για να σπάσει το ηθικό του κινήματος, για να μας διαλύσουν ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά. Να τρέχουμε για να διοργανώνουμε δράσεις οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα, αντί να τρέχουμε για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας. Για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν  υπάρχουν αποδείξεις συμμετοχής σε επεισόδια, ενώ για κάποιους βρέθηκε DNA σε μπουκάλια νερού και αποτσίγαρα, σε μια περιοχή  όπου το συγκεκριμένο διάστημα γίνονταν καθημερινά διαδηλώσεις. Στη μία από τις υποθέσεις έχει καταγραφεί ότι τα ενοχοποιητικά “στοιχεία” παραδόθηκαν εκ των υστέρων στην αστυνομία από υπαλλήλους φύλαξης της εταιρείας!

Ιδιαίτερα μετά την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ., έχοντας μάθει πλέον πως λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες, είναι κατανοητό ότι το επόμενο διάστημα η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους διωκόμενους των Σκουριών είναι απαραίτητη. Δεδομένου ότι οι δίκες θα τραβήξουν σε χρόνο, είναι επίσης απαραίτητο να υπάρξει διαρκής κινητοποίηση γύρω από το θέμα.

Τι σχεδιάζετε από δω και στο εξής;

Από την πλευρά μας, δίνουμε το πρώτο κινηματικό ραντεβού του επόμενου διαστήματος στη διαδήλωση της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη, και στη συνέχεια στρέφουμε τη προσοχή μας στις κινητοποιήσεις στήριξης των αγωνιστών του κινήματος έξω από τα δικαστήρια.

skouries

Είναι τόσες οι απάτες και οι παρανομίες, που η φούσκα αυτής της επένδυσης δεν μπορεί παρά να σκάσει κάποια στιγμή. Αλλά δεν θα γίνει αν εμείς δεν πιέζουμε συνεχώς. Παρά τις δυσκολίες, το θετικό που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι η πλήρης αποκάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια του κινήματος, που κάποτε είχε ελπίδες στο σενάριο ότι η εκλογή του θα μπορούσε να μας απαλλάξει από την καταστροφική εξόρυξη. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χτιστεί εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και στην περιβόητη «διαιτησία», δεν πείθουν πλέον κανένα. Είναι καθαρό σε όλους ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την καταστροφή είναι μέσα από τους δικούς μας επίμονους αγώνες. Πολλά αντίστοιχα κινήματα στον κόσμο έχουν καταφέρει να πετύχουν σημαντικές νίκες. Από αυτά αντλούμε αισιοδοξία να συνεχίσουμε τη μάχη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα