Σκουριές: υπερήλικοι Γαλάτες, βρώμικες σημαίες και πουλημένη διαιτησία

marianna_resized-jpg
Νίκος Αναστασιάδης

 

Συνεχίζουν οι μπουλντόζες της Eldorado να καταστρέφουν την περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς το Υπουργείο «Περιβάλλοντος» συνεχίζει να δίνει τις άδειες τη μία μετά την άλλη. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται ο «ιστορικός συμβιβασμός» της κυβέρνησης με την εταιρία καθώς ψήνεται συμφωνία στην λεγόμενη «διαιτησία» που έχει καταφύγει το Υπουργείο. Παράλληλα, οι διώξεις και οι καταδίκες των κατοίκων που συμμετείχαν στον αγώνα συνεχίζονται. Εν ολίγοις: κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ΣΥΡΙΖομαρκίας.

Μαγικός ζωμός

Οι διώξεις και οι δίκες των αγωνιζόμενων κατοίκων (450 άτομα στο σύνολο) συνεχίζονται, και μάλιστα εντείνονται. Τις τελευταίες μέρες μόνο καταδικάστηκε ο 77χρονος Μπάρμπα-Θόδωρος γιατί έδειρε λέει 6 ΜΑΤατζήδες, σχεδόν μια διμοιρία, μόνος του!

Το παρακάτω μιμίδιο τα λέει όλα για την υπόθεση

$RO0L9ID

Τι και αν υπάρχουν μαρτυρίες, φωτογραφίες και έγγραφο του νοσοκομείου ότι ξυλοκοπήθηκε, τι και αν ο Μπαρμπαθόδωρος ήταν 73 χρονών όταν έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό, και μάλιστα με κάποιο τραυματισμό στο πόδι!

$RM2180X

Φαίνεται ότι όταν μιλούσαν το κράτος και οι αρχές για «γαλατικό χωριό», το πήραν τοις μετρητοίς και νομίζουν ότι οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι πίνουν μαγικό ζωμό…

Σοβαρά όμως, από Σεπτέμβρη ξεκινάνε οι 2 μεγάλες δίκες του αγώνα (για τον εμπρησμό στις Σκουριές και για τον Λάκκο Καρατζά) όπου οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πολύ βαριές κατηγορίες. Με τις διώξεις αυτές επιδιώκεται η τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται, στις Σκουριές και παντού. Γι’ αυτό η αλληλεγγύη μας πρέπει να εκφραστεί μαζικά και δυναμικά.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιγγλέζη πρόσφατα δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των κατοίκων, αλλά δεν παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη. Αν δεν σταματάει την εξόρυξη (που θα ήταν και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν οι κατηγορούμενοι, αφού νομικά η αντίσταση σε μια παράνομη «επένδυση» θα ήταν δικαιολογημένη) τότε τι να κάνουμε την «συμπαράσταση» της κυβέρνησης, για να μας κρατάει το χέρι όταν ακούμε τις καταδικαστικές αποφάσεις;

Γαλάζιο όπως… μαύρο

Για χρόνια η παραλία του Στρατωνίου (το παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται δίπλα στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και αποτελεί βιομηχανικό λιμάνι της εταιρίας) έπαιρνε την γαλάζια σημαία! Αυτό για όσους γνωρίζουν την περιοχή και την ιστορία της μόνο ανέκδοτο θα μπορούσε να ακουστεί, αλλά προφανώς υπήρχαν οι μηχανισμοί που βοηθούσαν σε αυτή την κατεύθυνση. Στην συγκεκριμένη περιοχή έχει απαγορευτεί η αλίευση, ενώ κάθε φορά που βρέχει η εικόνα του Στρατωνίου είναι η ακόλουθη.

$RLOG4R5

Φέτος επιτέλους αποσύρθηκε η γαλάζια σημαία μετά από αντιδράσεις, την αναφορά του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Τα τσιράκια της εταιρίας που τόσο καιρό μας κορόιδευαν και μας έλεγαν ότι… υπάρχει αποικία ιππόκαμπου, τώρα θα ζητήσουν συγγνώμη από όλους αυτούς που τόσο καιρό κολυμπούσαν σε βαρέα μέταλλα;

Καλέ τώρα θα κάνουμε πορεία;

«Καλέ τώρα θα κάνουμε πορεία; Μόλις μίλησα με τον Παναγιώτη»…

Τάδε έφη η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιγγλέζη τους πρώτους μήνες του 2015 όταν μόλις είχε εκλεγεί η κυβέρνηση και υπήρχαν προσδοκίες για τον τερματισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας (Παναγιώτης αναφέρεται ο Λαφαζάνης, υπουργός Περιβάλλοντος τότε).

Υπήρχαν εκείνη την περίοδο δύο δρόμοι που ανοιγόταν μπροστά στο κίνημα: ο ένας που υποστηρίχθηκε, φανερά ή υπόγεια, από το «κλίμα» του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του στην περιοχή, που έλεγε: περιμένουμε και η «δικιά μας» κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα… Σήμερα πια είναι φανερό που έχει οδηγήσει αυτή η λογική: τα έργα συνεχίζονται και η απογοήτευση έχει πάρει κεφάλι μέσα στο κίνημα. Υπήρχε βέβαια και ο άλλος δρόμος: να αξιοποιήσουμε την αναμπουμπούλα που προκλήθηκε τους πρώτους μήνες με την αλλαγή της κυβέρνησης για να δημιουργήσουμε τετελεσμένα γεγονότα σταματώντας στην πράξη την εταιρία.

Όλοι αυτοί που έστρεφαν τον κόσμο στο «περίμενε», που εξακολουθούν να περιφέρουν τον Φάμελλο σε συναυλίες ενάντια στην εξόρυξη να λέει «το κίνημα συνεχίζεται» (ποιος;;; ο αρμόδιος υπουργός που λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι να σταματήσει την εξόρυξη!!!) θα λογοδοτήσουν στον κόσμο του κινήματος;

Στημένο το παιχνίδι

Εξαιρετικά αποκαλυπτικό βέβαια για τις προθέσεις τις κυβέρνησης σχετικά με το θέμα είναι και ο διορισμός, από τον Σταθάκη, του Ι. Δρυλλεράκη ως δικηγόρου που θα εκπροσωπήσει το δημόσιο στην διατησία με την Eldorado Gold.

$RJO1258

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή με την λεγόμενη «απόφαση Σκουρλέτη» υπάρχουν όλα τα νομικά όπλα για να καταγγείλει η κυβέρνηση την σύμβαση με την Eldorado και να σταματήσει τα έργα. Το ότι δεν το κάνει, και καταφεύγει σε διαπραγμάτευση με την εταιρία («διαιτησία») είναι καθαρά πολιτική απόφαση.

Ενδεικτικό λοιπόν αυτής της στάσης είναι ο διορισμός του Δρυλλεράκη. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν στο Διοικ. Συμβούλιο της TVX – της προηγούμενης εταιρίας που εκμεταλλευόταν την περιοχή, μαζί με τα σημερινά στελέχη της Ελληνικός Χρυσός.

Αντί να κάθεστε να βλέπετε την τελευταία σαιζόν του House of cards διαβάστε καλύτερα εδώ την ιστορία των μεταλλείων Κασσάνδρας (όπου ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Δρυλλεράκης) και που είναι γεμάτη χρήμα, εξουσία, διαφθορά και διαπλοκή…

Έβαλε δηλαδή ο Σταθάκης, τον άνθρωπο της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα να εκπροσωπήσει ντεμέκ το Δημόσιο ενάντια στη μεταλλευτική βιομηχανία… Τραγέλαφος

Ο μόνος παίχτης που μπορεί να ανατρέψει το στημένο αποτέλεσμα είναι το κίνημα, εφόσον ανασυνταχθεί, μαζέψει τις δυνάμεις του και βγει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο. Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε άλλη επιλογή αν δεν θέλουμε να ζήσουμε μέσα σε μια μεταλλευτική χαβούζα που θα καλύπτει όλη την Β. Ελλάδα.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα