Εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική: γιατί μας αφορά όλους στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθεί δελτίο τύπου της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

 

 

1

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μέγα-εξορύξεις που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα με τις εξορύξεις αφορά κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης άμεσα και ζωτικά. Γιατί:

 • Θα έχουμε καθημερινά χιλιάδες τόνους τοξικής σκόνης πάνω από την πόλη, καθόσον οι εκρήξεις στο ανοικτό όρυγμα των Σκουριών θα παράγουν πάνω από 2.000 τόνους σκόνης την ώρα (με βάση τα στοιχεία της εταιρείας). Η στήλη αέρα που θα εκτοξεύεται ψηλά θα είναι γεμάτη βαρέα μέταλλα και άλλα τοξικά μικροσωματίδια, μεταξύ των οποίων ο αμίαντος και ο χαλαζίας που είναι απόλυτα καρκινογόνα. Η παρουσία αμιάντου στα πετρώματα των Σκουριών πιστοποιήθηκε από μελέτη του ΙΓΜΕ. Ο αμίαντος έχει απαγορευτεί σαν υλικό (το όριο ασφαλείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι μηδέν, δηλαδή ακόμη και μία ίνα αμιάντου είναι δυνατόν να προκαλέσει νόσο), και οι αόρατες στο μάτι ίνες του θα μπορούν μέσω του αέρα να μεταφέρονται πάνω από την πόλη και να τις εισπνέουμε. Εξίσου καρκινογόνος είναι ο χαλαζίας, οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι του οποίου, όταν εισπνέονται, προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα και άλλα νοσήματα. Ένα ακόμη παράγωγο της εξόρυξης που θα μας απειλεί είναι το αρσενικό, που θα απελευθερώνεται στον αέρα ή θα διαλύεται στο νερό και θα φτάνει στη βρύση του σπιτιού μας.
 • Θα έχουμε τεράστια φράγματα με τοξικά απόβλητα σε σεισμογενείς περιοχές με μεγάλες πιθανότητες ατυχημάτων. Τα τοξικά απόβλητα που θα προκύπτουν από την επεξεργασία θα τοποθετούνται πίσω από τεράστια φράγματα ύψους 150 μέτρων (πέντε φορές το ύψος του Λευκού Πύργου), μπαζώνοντας ολόκληρα ρέματα. Σε ένα ενδεχόμενο σεισμού είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα ατυχήματος που θα προκαλέσει ρύπανση και τεράστιες καταστροφές (όπως έγινε πρόσφατα στη Βραζιλία). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την καταστροφή των υδάτινων πόρων και της θαλάσσιας ζωής, όχι μόνο στην ίδια τη Χαλκιδική αλλά σε πολύ ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Τα επικίνδυνα φράγματα με τα εκατομμύρια τόνους των αποβλήτων θα παραμείνουν για πάντα στην περιοχή ως τοξικές βόμβες.
 • Θα έχουμε αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων παρθένων δασών που θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Η Θεσσαλονίκη, με τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τόσο σημαντικούς πνεύμονες τόσο κοντά της.
 • Η τοξική σκόνη θα επικαθήσει στα φυτά, η ρύπανση των νερών και του αέρα θα περάσει στα ζώα και τις καλλιέργειες και από εκεί στο πιάτο μας. Απειλούνται τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής, όπως το μέλι, το λάδι, οι ελιές, τα κηπευτικά, τα μύδια Ολυμπιάδας και τα ψάρια Ιερισσού από τα οποία είναι γεμάτη η αγορά της Θεσσαλονίκης.
 • Απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον τουρισμό, την αλιεία, ενώ αυτές που θα δημιουργηθούν από την εξόρυξη θα είναι μερικές εκατοντάδες. Αυτό ας αναλογιστούμε όλοι τι μπορεί να σημαίνει στη σημερινή εποχή της μεγάλης ανεργίας.
 • Η Χαλκιδική είναι ο αγαπημένος τόπος παραθερισμού των Θεσσαλονικέων, είναι κυριολεκτικά η «αυλή της Θεσσαλονίκης». Οι μέγα-εξορύξεις δεν μπορούν να συνδυαστούν με τον τουρισμό.

Αν λοιπόν προχωρήσουν τα μεγάλα εξορυκτικά σχέδια σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, όλη η Β. Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια τεράστια εξορυκτική χαβούζα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο κέντρο αυτής της καταστροφής.

Η υπόθεση λοιπόν της εξόρυξης μας αφορά ζωτικά όλους !

Με αιχμή την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές έχει γίνει φανερό ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα μοντέλο “ανάπτυξης” όπου:

 • Μεγάλες πολυεθνικές μαζί με ντόπιους εργολάβους θα αγοράζουν κομμάτια του τόπου μας για ένα κομμάτι ψωμί.
 • Θα καταστρέφουν το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
 • Θα διαλύουν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα που δεν είναι κερδοφόρα γι’ αυτούς.
 • Θα μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
 • Θα καταλύουν κάθε έννοια έννομης τάξης παραβαίνοντας τους νόμους ενώ η αστυνομία θα τους προστατεύει, οι δικαστές θα τους δικαιώνουν, οι τοπικοί άρχοντες και οι κυβερνήσεις θα τους στηρίζουν.

Σε τέτοιον κόσμο θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας;

Ας πούμε όλοι μαζί όχι.

 

 

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 

Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης συνεδριάζει τακτικά κάθε Δευτέρα στις 19:30
στο κτήριο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), στον 5ο όροφο.
Στοιχεία επικοινωνίας:
e-mail: epitropi.agona.thess.a [email protected]
Blog: http://epitropiagonathes santigold.blogspot.gr
Facebook: https://www.facebook .com/epitropiagonathessantigol d

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα