Σκουριές: Αλαζόνες αποικιοκράτες και υποταγμένες κυβερνήσεις

«Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης

 

 

Το σήριαλ στις Σκουριές συνεχίζεται, και όσο το παρακολουθεί κανείς τόσο πιο κακοπαιγμένο φαίνεται.

Παρά το ότι πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι τα έργα έχουν «σταματήσει» κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα έργα προετοιμασίας συνεχίζονται κανονικά όπως πριν, ενώ υπάρχει και έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Ολυμπιάδας όπου η εταιρία «φυγαδεύει» συμπυκνώματα στην Κίνα ώστε να γίνει εκεί η επεξεργασία.

Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία δεν φορολογείται στην Ελλάδα και γλυτώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Δείτε πως είναι σήμερα η κατάσταση στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Το τελευταίο επεισόδιο

Γύρω στα μέσα Σεπτέμβρη έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο στην Eldorado για να απαντήσει εγγράφως όσον αφορά το θέμα της μεταλλουργίας χρυσού.

Η υπόθεση αυτή έχει ως εξής: η εταιρία ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει μια νέα μέθοδο, το flash smelting, στο οποίο δεν χρησιμοποιείται κυάνιο, για να εξαχθεί ο χρυσός.

Αυτή η μέθοδος όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο έδαφος της Χαλκιδικής γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση σε Αρσενικό.

Άρα, όλη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι στον αέρα! Είναι προφανές ότι η εταιρία

  • είτε είχε στο μυαλό της να τροποποιήσει μονομερώς την σύμβαση και να χρησιμοποιήσει κρυφά κυάνιο
  • είτε να εξάγει τα συμπυκνώματα όπως βγαίνουν από τη γη σε άλλες χώρες – πχ Κίνα (δείτε: antigoldgr.org)

Και στις δύο περιπτώσεις διέπραξε απάτη!

Στην πρώτη περίπτωση, δεν μπορεί να προχωρήσει η «επένδυση» καθώς υπάρχει δεδικασμένο που απαγορεύει τη χρήση κυανίου στην Ελλάδα.

Στην δεύτερη περίπτωση, καταρρίπτεται το επιχείρημα του «σημαντικού οικονομικού οφέλους που αντισταθμίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» καθώς η εξαγωγή των συμπυκνωμάτων σημαίνει ότι δεν θα φορολογούνται στην Ελλάδα και άρα το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει έσοδα.

Πράγματα γνωστά, εδώ και καιρό…

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καινούρια, είναι γνωστά και δημόσια κατατεθειμένα εδώ και καιρό, αλλά η εταιρία δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις, παρά τον «στρατό» των «επιστημόνων» και των «δημοσιογράφων» που συντηρεί με τα λεφτά της. Και ούτε τώρα κατάφερε να απαντήσει στο υπουργείο για αυτά τα θέματα.

Η μπάλα τώρα είναι στα πόδια της κυβέρνησης. Έχει όλα τα στοιχεία με τα οποία μπορεί όχι απλά να ακυρώσει τη σύμβαση με την Eldorado, αλλά και να απαιτήσει αποζημίωση και αποκατάσταση της καταστροφής που έχει γίνει!

Η στάση της κυβέρνηση

Παρόλο που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης, πρέπει να πούμε ότι η μέχρι τώρα στάση της δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως έναν «έντιμο συμβιβασμό», μόνο που αυτός δεν φαίνεται να προσφέρεται από την άλλη πλευρά.

Όπως και στην πορεία των «διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ πέρσι, η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης «επιβραβεύεται» με ακόμα ακόμα μεγαλύτερη αλαζονεία από τους απέναντι. Η κυβέρνηση φαίνεται να παρακαλεί για κάποιες μικροπαραχωρήσεις ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει τον συμβιβασμό της σαν επιτυχία, αλλά το μόνο που εισπράττει είναι «καρπαζιές».

Γιατί; Μα γιατί τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολυεθνικές δεν καταλαβαίνουν από «λογική» ούτε από κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες – το μοναδικό πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία τους. Το να ψάχνεις επιχειρήματα να πείσεις τον λύκο ότι είναι κακό να τρώει τα πρόβατα είναι μάλλον μάταιο…

Η τακτική του «νομικού δρόμου» έχει αποτύχει. Ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτό το έγκλημα θα ήταν να καταγγείλει η κυβέρνηση τη σύμβαση με την Eldorado και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της περιοχής, μαζί με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την τοπική οικονομία.

Οι μάχες είναι μπροστά μας

Μετά από αρκετό καιρό «αναμονής» και «περιόδου χάριτος» ήρθε η ώρα να βγουν κάποια συμπεράσματα. Η τακτική της αναζήτησης δημάρχου ή κυβέρνησης που θα έλυνε το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει αποδώσει, αλλά έχει δημιουργήσει και υποτονικό κλίμα μέσα στο κίνημα.

Χρειάζεται λοιπόν μια ανοιχτή συζήτηση όπου θα δει το κίνημα τα λάθη του παρελθόντος και με βάση αυτό θα προχωρήσει μπροστά. Σίγουρα αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν φαίνεται ιδιαίτερα καλή. Από την άλλη, και η εταιρία είναι σε δύσκολη θέση – και γιατί νομικά είναι έκθετη αλλά και γιατί η τακτική της εξαγοράς συνειδήσεων έχει ένα όριο.

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι «αλλού» αλλά δίπλα στην πόρτα μας.

Ιδιαίτερα οι τελευταίες αποκαλύψεις για την ύπαρξη καρκινογόνου αμιάντου στην τοξική σκόνη που θα παράγεται από την εξόρυξη, και που μπορεί με τον αέρα να μεταφέρεται μέσα σε λίγα λεπτά στην πόλη, πρέπει να μας κινητοποιήσει.

Είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Β. Ελλάδας να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, σε ένα μέτωπο που να αγκαλιάζει όλους τους φορείς και τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μόνο έτσι μπορούμε να πιέσουμε μέχρι την οριστική εκδίωξη της Eldorado από τη χώρα. Όσο περιμένουμε η καταστροφή έρχεται πιο κοντά.

 

 

 


Σχετικά άρθρα:

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα