Σκουριές: Φεύγει η Eldorado που… μένει!

Σήμερα το πρωί (Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη) η Eldorado ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα. Είναι η 3η φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοινώνει κάτι τέτοιο!

Να πούμε βέβαια ότι κατ’ αρχήν «αναστολή» δεν είναι το ίδιο με «αποχώρηση» όπως από νωρίς προπαγανδίζουν για δικούς τους λόγους από τη μια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη της ΝΔ. Για την ακρίβεια στην συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι αν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου δεν λάβουν τις άδειες, τότε θα προχωρήσει η αναστολή των εργασιών.

Στην ανακοίνωση της η Eldorado αναφέρει ότι ο λόγος της αναστολής των εργασιών της είναι η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών που έχουν να κάνουν με τα έργα στις Σκουριές Χαλκιδικής και της Ολυμπιάδας. Η εταιρεία λοιπόν δηλώνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, και ότι για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες της απαιτεί να εγκριθούν όλες οι άδειες και να υπάρχει μια «υποστηρικτική» κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτή η κίνηση; Η ακριβής εικόνα θα αποκαλυφθεί τις επόμενες μέρες. Όμως, ήδη από τις 2 προηγούμενες φορές (Αύγουστο ‘15 και Γενάρη ‘16) που η εταιρεία έχει κάνει κάτι τέτοιο υπάρχει μια εμπειρία: η Eldorado με αυτή της την κίνηση εκβιάζει και πιέζει την κυβέρνηση να υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις της, και να τελειώνει «μια και καλή» με το θέμα των αδειών.

Η κυβέρνηση από την άλλη, έχοντας ήδη ουσιαστικά υποταχθεί στην ανάγκη να «προσελκύσουμε επενδύσεις», έχοντας ήδη αποδεχτεί ότι η εξόρυξη θα γίνει, ψάχνει ένα φύλλο συκής να καλύψει την γύμνια της. Ο «καυγάς» μεταξύ εταιρείας και κυβέρνησης αυτή τη στιγμή αφορά αυτό το φύλλο συκής.

Ο Σταθάκης και η κυβέρνηση, μέσω της διαδικασίας «διαιτησίας» που ξεκίνησε, θέλει να καθίσει στο τραπέζι με την εταιρεία για να βρουν μια λύση το σημαντικό πρόβλημα της μεταλλουργίας.

Σ’ αυτό το θέμα η Eldorado έχει κάνει ξεκάθαρα απάτη σε βάρος του δημοσίου, καθώς δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει μια ανεφάρμοστη μέθοδο. Κανονικά με βάση αυτό αν η κυβέρνηση ήθελε θα μπορούσε να ακυρώσει την σύμβαση με την εταιρεία. Δεν έχει καμιά τέτοια πρόθεση όμως…

Για να προχωρήσει λοιπόν πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που να επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει τα έργα με μια άλλη μέθοδο. Οι δυσκολίες που έχει αυτός ο συμβιβασμός είναι μεγάλες, και οι πιθανότητες να καταρρεύσει η προσπάθεια υπαρκτές. Η κίνηση της Eldorado στοχεύει ακριβώς στο να αυξήσει την πίεση ώστε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Η εταιρεία, βλέποντας ότι η κυβέρνηση έχει κατά βάση συμβιβαστεί, θέλει να προχωρήσει άμεσα στο ξεκίνημα της εξόρυξης, και δεν την ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως οι «ευαισθησίες» για το πως θα παρουσιαστεί ο συμβιβασμός αυτός στους «ιθαγενείς».

Οι εξορυκτικές εταιρείες λειτουργούν ως επί το πλείστον σε αποικιακά πλαίσια, και με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονται και στην Ελλάδα. Θέλουν να διατάζουν κυβέρνηση, δικαστικό σύστημα, αστυνομία και πολίτες και αυτοί να τρέχουν. Θέλουν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος, και αν παραβιάζουν τη νομοθεσία, να αλλάζει η νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη τους. Έτσι λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, και αυτοί που λένε «θέλουμε επενδύσεις» πρέπει να ξέρουν ότι αυτά πρέπει να κάνουν για να τις κρατήσουν.

Συμπληρωματικά στον επικοινωνιακό εκβιασμό της Eldorado είναι και η χρησιμοποίηση των εργαζομένων ως ομάδας πίεσης. Όπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα, οι αποφάσεις της εταιρείας για «αναστολή» λειτουργούν εκβιαστικά και για τους εργαζόμενους της, βάζοντας το δίλημμα «αν θέλετε να κρατήσετε τη δουλειά σας πρέπει να κινητοποιηθείτε υπέρ της εταιρείας».

Με αυτό τον τρόπο, και με την συνενοχή των ηγεσιών των συνδικάτων της περιοχής, η Eldorado έχει οργανώσει αρκετούς τέτοιους «εργατικούς αγώνες», που όμως είναι, τελικά, αγώνες εργοδοτικοί … 

Όλη αυτή η αναμπουμπούλα βέβαια δεν έπεσε από τον ουρανό. Οφείλεται στις πιέσεις που έχει ασκήσει το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις όλα τα τελευταία χρόνια με τις κινητοποιήσεις στις πόλεις και στα βουνά, καθώς και στις αποκαλύψεις για τις απάτες της εταιρείας που οδήγησαν στο ξεσκέπασμα της. Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά, με στόχο την οριστική ακύρωση της σύμβασης με την εταιρεία και την αποκατάσταση της περιοχής.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα