Πως απαντάμε στο 2ο κύμα;

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τ. 524, 27 Νοέμβρη – 11 Δεκέμβρη 2020)

Την ώρα που «έκλεινε» η ύλη του παρόντος τεύχους, στην Ελλάδα μετρούσαμε 2.000 θανάτους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού και 600 διασωληνωμένους. Να θυμίσουμε ότι την πρώτη περίοδο του κορονοϊού, από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο είχαμε μόνο 200 νεκρούς!

Η Ελλάδα δεν «πρωτοτυπεί» σε αυτό το 2ο κύμα. Ανάλογες καταστάσεις βιώνουν και μια σειρά από άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, καθώς ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Οι θυσίες που έκαναν οι εργαζόμενοι, η νεολαία και η πλειοψηφία της κοινωνίας κατά το 1ο lockdown, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης και «μένοντας σπίτι», πετάχτηκαν «στα σκουπίδια» από την κυβέρνηση της ΝΔ, που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανέναν σοβαρό έλεγχο, τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, που επέτρεψε να συνεχίζεται κανονικά ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, που άφησε την Εκκλησία να δίνει ρεσιτάλ ανευθυνότητας μετατρέποντας τις εκκλησίες σε χώρους μαζικής διασποράς του ιού και βέβαια ενίσχυσε όσο λιγότερο μπορούσε το ήδη διαλυμένο ΕΣΥ.

Όντας στα τέλη Νοέμβρη, ο βασικός προβληματισμός των κυβερνώντων έχει να κάνει με το πως θα ανοίξει γρηγορότερα η οικονομία εν όψει Χριστουγέννων.

Και, σαν αποτέλεσμα, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στο 2ο κύμα, όλοι μιλούν για ένα 3ο κύμα της πανδημίας στα τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, λες και πρόκειται για κάποιο φυσικό/μετεωρολογικό φαινόμενοι που μπορεί να το προβλέψει κανείς. Στην πραγματικότητα αποδέχονται ότι δεν πρόκειται να κάνουν ουσιαστικά τίποτα διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, προεξοφλώντας μια νέα διασπορά του κορονοϊού.

Αυτό όμως που για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι μερικοί αριθμοί, «στατιστικές», κέρδη και ζημιές, για την κοινωνία σημαίνει εκατοντάδες θάνατοι κάθε βδομάδα!

Για να μπει ένα τέλος σε αυτή την τραγική κατάσταση χρειάζεται ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Να απαιτήσουμε να παρθούν μια σειρά άμεσα μέτρα για να φτάσει το συντομότερο η κατάσταση της πανδημίας στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου-Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ασφαλές «άνοιγμα» με ταυτόχρονες ριζικές αλλαγές σε μια σειρά τομείς και κλάδους της καθημερινότητας.

Χρειάζεται:

  • Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ένταξή τους στον σχεδιασμό του ΕΣΥ, μαζί με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους.
  • Επίταξη των ξενοδοχειακών μονάδων, με σκοπό την απομόνωση και νοσηλεία ήπιων περιστατικών και ηλικιωμένων που χρειάζονται φροντίδα.
  • Οι επιτάξεις να γίνουν χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων – οι εργαζόμενοι/ες να ενταχθούν στη μισθοδοσία του Δημοσίου.
  • Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, όπως διεκδικούν εδώ και χρόνια τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων: 5.000 γιατροί, 25.000 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ – για τον πληθυσμό της Ελλάδας απαιτούνται 3.500 λειτουργικές κλίνες
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία (πάνω από 10) και λοιπές δομές υγείας που έκλεισαν τη δεκαετία των Μνημονίων.
  • Μαζικά, δωρεάν, τεστ στον πληθυσμό, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης με ιχνηλάτηση όλων των κρουσμάτων.
  • Δραστική ενίσχυση των δημοσίων ΜΜΜ με νέα οχήματα, επισκευή των παλιών, επίταξη των ιδιωτικών τουριστικών λεωφορείων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με στόχο την αύξηση των δρομολογίων και την αραίωση των επιβατών.
  • Άνοιγμα των σχολείων –μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες–με έως 15 μαθητές/τριες ανά τμήμα. Αυτό σημαίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών και επίταξη χώρων για δημιουργία νέων τμημάτων.
  • Να παραμείνουν κλειστές για την περίοδο του lockdown (ή σε καθεστώς προσωρινής τηλεργασίας, με αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση του εργατικού δικαίου και παροχή εξοπλισμού στους εργαζόμενους) οι υπηρεσίες του δημοσίου και οι επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες για την παραγωγή ειδών και παροχή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.
  • Απαγόρευση όλων των απολύσεων και των δυσμενών μεταβολών συμβάσεων και να κριθούν ως άκυρες και παράνομες όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
  • Όσοι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι κάτω από τις σημερινές συνθήκες να συνεχίσουν να δουλεύουν, να τους παρέχονται εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας και να λαμβάνουν επιπλέον μηνιαία επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ας μην υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τα παραπάνω μέτρα. Κατ’ αρχάς υπάρχει το ταμείο που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανδημία (Ταμείο Ανάπτυξης) ύψους 750 δισ. € από τα οποία η Ελλάδα θα πάρει 32 δισ. Αυτά τα λεφτά πρέπει να πάνε σε μέτρα κατά της πανδημίας κι όχι στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου!

Εκτός απ’ αυτά υπάρχουν τα τεράστια κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, ένα τμήμα του οποίου όχι μόνο δεν έχασε από την πανδημία αλλά είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται. Η αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο είναι ένα άμεσο και βασικό βήμα που χρειάζεται να γίνει όταν η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως είναι τώρα.


Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα