Κυβέρνηση: Καταρρέει το ΕΣΥ; Μαγείρεψε τα νούμερα και επένδυσε –ξανά– στην ατομική ευθύνη!

Όσο οι ημέρες περνάνε και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) γίνεται ασφυκτική με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται, τόσο αποκαλύπτονται οι ευθύνες της Κυβέρνησης και ο καταστροφικός της ρόλος, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Την ίδια ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ φτάνουν στα όριά τους, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει για μία ακόμα φορά τη γνωστή «συνταγή» της ατομικής ευθύνης. Συνταγή που πλέον απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και μαγειρέματα ώστε να καταφέρει να πείσει την κοινωνία αφενός πως η ίδια (η κυβέρνηση) έκανε ό,τι μπορούσε και πήρε άμεσα μέτρα, αφετέρου πως φταίει η ίδια η κοινωνία που παρά τα κυβερνητικά μέτρα, η κατάσταση πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ψέμα πρώτο: τα κρούσματα μειώνονται μετά από το τοπικό «λοκντάουν» στη Θεσσαλονίκη!

Ενώ η γενική καραντίνα ξεκίνησε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες πέρασαν σε καραντίνα νωρίτερα, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, αφού τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν ραγδαία.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, γνωστός από τη θέση του ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, αλλά και για το περιβόητο γράφημά του που «αποδείκνυε» πως μία αίθουσα διδασκαλίας με 25 μαθητές είναι εξίσου ασφαλής με μία αίθουσα 15 μαθητών (!!), έσπευσε για μία ακόμα φορά να κάνει «πλάτες» στην Κυβέρνηση και να δηλώσει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, καθησυχάζοντας τους πολίτες, πως υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της μετάδοσης του ιού στη Θεσσαλονίκη, μετά τα έκτακτα μέτρα!

Πού είναι το πρόβλημα σε αυτήν τη δήλωση;

Αφενός ότι ο Μαγιορκίνης «βιάστηκε» να βρει ενδείξεις μείωσης της μετάδοσης, όταν αυτό που απλά είχε μειωθεί τις προηγούμενες μέρες ήταν ο συνολικός αριθμός τεστ κορονοϊού που γίνονται στη χώρα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις 3 Νοεμβρίου έγιναν 25075 τεστ πανελλαδικά με 2166 κρούσματα και στις 8 Νοέμβρη έγιναν 15112 τεστ με 1914 κρούσματα! Φαίνεται πως το προφανές, ότι δηλαδή όταν μειωθεί ο αριθμός των τεστ θα μειωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι πολύ δύσκολο για το συλλάβει το μυαλό του κ. Μαγιορκίνη. Τις ίδιες ημέρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων πανελλαδικά ήταν 169 και 228 αντίστοιχα!

Δεύτερο, η μεγαλύτερη διάψευση του Μαγιορκίνη, ήρθε δια στόματος του ίδιου του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που την Τρίτη 10 Νοέμβρη ανέφερε πως η θετικότητα στον ιό στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο 32%, καλώντας παράλληλα όλους/ες να… προβληματιστούμε για το «πώς συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό»!

Τελικά μέσα από τον βομβαρδισμό των αντικρουόμενων στοιχείων δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο ποσοστό είναι το πραγματικό. Ξέρουμε όμως  πως η κατάσταση με τον καθημερινά αυξανόμενο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων είναι ένα ξεκάθαρο στοιχείο πως η διασπορά του ιού είναι εκτός ελέγχου–Ξέρουμε επίσης πολύ καλά το εξής: η Κυβέρνηση και οι επιστήμονες που τη στηρίζουν συμφωνούν πάντα στο ότι για όσα συμβαίνουν σήμερα φταίει η κοινωνία που «δεν συμμορφώνεται».

Ψέμα δεύτερο: 1 εκατομμύριο μηνύματα για άθληση και βόλτα με κατοικίδια!

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως υπάρχει καταστρατήγηση των μέτρων της καραντίνας αφού την Κυριακή 9 Νοέμβρη «εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. μηνύματα μετά τις 21.00 για άθληση». Ποιος φταίει λοιπόν που τα Νοσοκομεία πανελλαδικά έχουν «βουλιάξει» από ασθενείς; Μα φυσικά οι πολίτες που στέλνουν μήνυμα για άθληση μετά τις 21:00 το βράδυ και πηγαίνουν βόλτες!

Αυτή η δήλωση του Πέτσα καταρρίφθηκε άμεσα, με μία σειρά στοιχείων και επιχειρημάτων: Καταρχήν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του δήλωσε πως

«Δεν βλέπουμε εμείς τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα» και ότι το 1 εκατομμύριο του Πέτσα ήταν… «κατά προσέγγιση».

Ας κάνουμε όμως την αφαίρεση και ας δεχτούμε το 1 εκατομμύριο μηνύματα. Είναι πολλά; Κατ’ αρχήν σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 660.000 κατοικίδια σκυλιά τσιπαρισμένα και άρα καταγεγραμμένα. Ο αριθμός είναι σίγουρα περισσότερος αν συμπεριλάβουμε και τα «αδήλωτα». Ο γενικός κανόνας είναι πως αυτοί που βγάζουν τα κατοικίδια βόλτα δεν μόνο άτομα αλλά πολύ συχνά ζευγάρια. Ακόμα, υπάρχει πολύς κόσμος που επιλέγει να βγει για άθληση μετά τις 21:00. Η άσκηση περιλαμβάνει και περπάτημα, πέρα από τρέξιμο ή ασκήσεις, στη γειτονιά ή ένα κοντινό πάρκο (για τους ελάχιστους που έχουν την τύχη να έχουν κοντά τους πάρκο). Αυτό το «περπάτημα» είναι εντελώς απαραίτητο για να μπορούν τα λαϊκά στρώματα να «επιβιώνουν» σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ο κωδικός 6 περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω. Με αυτό το δεδομένο, ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου δε είναι τελικά, καθόλου μεγάλος.

Ατομική και Κυβερνητική ευθύνη

Η αλήθεια είναι πως η συνείδηση σήμερα είναι διαφορετική σε σχέση με την πρώτη καραντίνα. Τότε, η κοινωνία ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογούσε, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο στην Κυβέρνηση να εξοπλίσει το ΕΣΥ, να πάρει τα μέτρα για να εξασφαλίσει στον πληθυσμό πρόσβαση στην Υγεία, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, τα απαραίτητα μέτρα στα σχολεία.

Σήμερα, η κοινωνία έχει δει πως η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία από τις ευθύνες που της αναλογούν και γίνεται όλο και πιο φανερό πως η κατάσταση όπου έχουμε φτάσει δεν οφείλεται στη βόλτα με τον σκύλο μετά τις 21:00 ή στη «σωματική άσκηση» με καφέ στο χέρι, αλλά στα ανοιχτά σχολεία με 25 μαθητές ανά τμήμα, στον συνωστισμό σε (κλειστούς) χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στην είσοδο τουριστών χωρίς τεστ στο όνομα του τουρισμού όλους τους προηγούμενους μήνες, στη μη ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ κοκ. Άλλωστε και ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε πως το 86% των μεταδόσεων του ιού συμβαίνει μέσα σε κλειστούς χώρους.

Όσο όμως και αν επενδύει η Κυβέρνηση στη λάσπη και τα ψέματα κατά της κοινωνίας οι μάσκες έχουν πέσει, οι ευθύνες έχουν αποκαλυφτεί.

Και τελικά, αυτό είναι που φοβάται η Κυβέρνηση περισσότερο από την πανδημία: το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή που γεννά στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε τους φόβους της πραγματικότητα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα