Ιράν: Εκστρατεία για να αποτραπεί η εκτέλεση του ράπερ και μεταλλεργάτη Τομάζ Σαλέχι

Ο Τ. Σαλεχί για πολλά χρόνια προκαλούσε «πονοκέφαλο» στο ιρανικό καθεστώς, αφού τα τραγούδια του καταγγέλλανε την απουσία πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, τη θέση της γυναίκας στο Ιράν και συνολικά τον αυταρχισμό και τη βαρβαρότητα του θεοκρατικού καθεστώτος. Συνελήφθη στις 30 Οκτώβρη του 2022 και έκτοτε έχει υποστεί σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια τέτοιας βαναυσότητας που αναγκάστηκε να ομολογήσει εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει. Σήμερα, η ζωή του απειλείται ακόμα περισσότερο αφού το καθεστώς τον καταδίκασε σε θάνατο.

Ο Τομάζ Σαλέχι είναι ένας 33χρονος ράπερ και εργάτης στη βιομηχανία μετάλλου στο Ιράν.

Εδώ και αρκετά χρόνια καταγγέλλει τη συστηματική και βάναυση καταπίεση που ασκεί το ιρανικό καθεστώς στους πολίτες του. Τα τραγούδια του καταδικάζουν ανοιχτά την απουσία πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη διαφθορά, την καταπίεση των γυναικών και άλλες κοινωνικές ανισότητες.

Όταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 η Τζίνα (Μάσα) Αμίνι πέθανε στα χέρια της «αστυνομίας ηθών» της Τεχεράνης, ο Τομάζ Σαλέχι υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα του κινήματος ενάντια στο φονταμενταλιστικό καθεστώς. Ο Τομάζ είναι ένας καλλιτέχνης που στάθηκε με γενναιότητα ενάντια στο σύστημα. Με τα τραγούδια του έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό των εργατών, των γυναικών και των καταπιεσμένων του Ιράν. Το ιρανικό καθεστώς, αντιμέτωπο με ένα από τα πιο σημαντικά και επίμονα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία του, τον συνέλαβε στις 30 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Μετά τον αρχικό βάναυσο ξυλοδαρμό του, ο Τομάζ έχει υποστεί βασανιστήρια για μεγάλο διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα του έσπασαν το πόδι, του συνέθλιψαν δάχτυλα και πλευρά και τον κράτησαν για μήνες στην απομόνωση, ενώ επίσης τον τραυμάτισαν στο μάτι. Παρόλο που κινδύνευε να χάσει την όρασή του από αυτό το μάτι, το αιμοσταγές καθεστώς αρνήθηκε στον Τομάζ την επείγουσα ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν, αναγκάζοντάς τον να ομολογήσει τα υποτιθέμενα εγκλήματα που δεν είχε βέβαια διαπράξει. Με βάση μια ομολογία που αποσπάστηκε με βασανιστήρια, κατηγορήθηκε για «Διαφθορά επί της γης» και «Πόλεμο εναντίον του Θεού» – και αυτές ήταν οι κατηγορίες που τελικά οδήγησαν στην καταδίκη του σε θάνατο.

Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών για τα «εγκλήματά» του.

Αλλά στις 24 Απριλίου 2024, το πρώτο Τμήμα του Επαναστατικού Δικαστηρίου του Ισφαχάν προέβη στην πρωτοφανή ενέργεια να αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022. Αποκάλεσε μάλιστα την απόφαση αυτή «απλή οδηγία» και δίνοντας έμφαση στην ανεξαρτησία του από το Ανώτατο Δικαστήριο, καταδίκασε τον Τομάζ Σαλέχι σε θάνατο με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης».

Ο Τομάζ Σαλέχι έχει προθεσμία 20 ημερών για να ασκήσει έφεση. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του, η δικαστική επιτροπή αμνηστίας μπορεί να επανεξετάσει την υπόθεσή και ίσως να μετατρέψει την ποινή του.


Εκστρατεία συλλογής υπογραφών

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της καμπάνιας υποστήριξης των αγωνιζόμενων εργατών του Ιράν Shahrokh Zamani Action Campaign. Η καμπάνια πήρε το όνομα της από τον αγωνιστή Shahrokh Zamani που πέθανε το 2015 λόγω των συνεπειών των απεργιών πείνας που είχε κάνει για την αποφυλάκιση του. Η καμπάνια προσπαθεί να διακινήσει πληροφορίες και να οργανώσει εκστρατείες αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους του καπιταλιστικού-θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Η «Shahrokh Zamani Action Campaign» διαμαρτύρεται έντονα για τη σύλληψη, τα βασανιστήρια, τη συνεχιζόμενη κράτηση και τη θανατική καταδίκη του Τομάζ Σαλέχι και απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές και αριστερούς αγωνιστές να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, των πολιτικών κρατουμένων και των ακτιβιστών των κοινωνικών δικαιωμάτων στο Ιράν.

Δείτε παρακάτω το ψήφισμα της εκστρατείας:

Ο Τομάζ Σαλέχι είναι ένας 33χρονος ράπερ και εργάτης στη βιομηχανία μετάλλου στο Ιράν. Στις 24 Απριλίου 2024 καταδικάστηκε σε θάνατο για την υποστήριξη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Ιράν όταν η «αστυνομία ηθών» σκότωσε την Τζίνα (Μάσα) Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Τομάζ έχει 20 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της θανατικής καταδίκης.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Τομάζ Σαλέχι!

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του!

Άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν!

Υπογράψτε το ψήφισμα εδώ.Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα