ΟΑΣΘ: το «φαγοπότι» συνεχίζεται εις βάρος της υγείας και των δημοσίων οικονομικών

«Ο ΟΑΣΘ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το κύμα της πανδημίας, της μετάλλαξης Όμικρον δηλαδή, που ενδεχομένως να ‘‘χτυπήσει’’ στις επόμενες μέρες. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ομαλής διεξαγωγής της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη μας.»

Τα παραπάνω είναι μέρος της δήλωσης του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΑΣΘ, Γιώργου Σκόδρα στις 10 Γενάρη.

Σε όσους/ες ζούμε στη Θεσσαλονίκη και έχουμε την ελάχιστη εμπειρία από τις αστικές μετακινήσεις, προκάλεσε από σαρκαστικά γέλια μέχρι οργή. Ίσως η φράση-κλειδί της παραπάνω δήλωσης είναι η «συνέχιση της ομαλής διεξαγωγής της αστικής συγκοινωνίας», που αποτελεί αγνή και γνήσια κοροϊδία μπροστά στα μούτρα μας. 

Η κατάσταση του ΟΑΣΘ ήταν ήδη απαράδεκτη, πολύ πριν την πανδημία, με το ξέσπασμά της όμως, αναδείχτηκαν ακόμα εντονότερα όλα τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα του Οργανισμού.

Λεωφορεία: τί 600 τί 500 τί 300

Η κατάσταση στα ΜΜΜ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας είναι απελπιστική, με λιγότερα δρομολόγια από τα απαραίτητα έτσι ώστε να τηρούνται τα μέτρα απόστασης για αποφυγή μετάδοσης του ιού. Αντιθέτως, οι εικόνες με λεωφορεία γεμάτα ασφυκτικά, αποτελούν καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη, που τα αστικά λεωφορεία είναι το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ βέβαια, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα, εξοπλίζοντας τον στόλο του με λεωφορεία. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ίδιο τον Οργανισμό, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 (προ πανδημίας), σε διάφορα χρονικά διαστήματα ο ΟΑΣΘ πρόσθεσε στον στόλο του επιπλέον λεωφορεία, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να κάνει δωρεά 50 λεωφορεία τον Σεπτέμβρη του 2020 και τον Οργανισμό να νοικιάζει λεωφορεία σε 3 διαφορετικές φάσεις τον Οκτώβρη του 2020 και τον Σεπτέμβρη και τον Νοέμβρη του 2021. Αθροιστικά σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα θα έπρεπε να κυκλοφορούν στην πόλη 749 οχήματα, από τα οποία τα 125 είναι λεωφορεία των ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τη σελίδα «Παρατηρητήριο Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης», μίας πρωτοβουλίας των δημοτικών σχημάτων «Η Πόλη Ανάποδα» του Δ. Θεσσαλονίκης και «Η Πόλη Αλλιώς» του Δ. Νεάπολης Συκεών, καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης από περίπου 280 λεωφορεία έως περίπου 320! 

Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα λεωφορεία;

Από τα 50 λεωφορεία που παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ελάχιστα κυκλοφορούν στους δρόμους, αφού τα περισσότερα είχαν προβλήματα με τον κλιματισμό και τον εξαερισμό αλλά και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης, λόγω χαμηλής ιπποδύναμης.

Ο στόλος του ΟΑΣΘ εδώ και χρόνια είναι σε κακή κατάσταση, με μεγάλο μέρος των λεωφορείων να βρίσκεται σε αμαξοστάσια λόγω παλαιότητας, βλαβών κλπ.

Το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» όμως βρίσκεται στη συμφωνία για ενοικιάσεις λεωφορείων.

Πόσα πληρώνουμε για ακατάλληλα λεωφορεία;

Μέσα στο 2020 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και την εταιρεία «Med Bus and Truck Center Μεσογειακό Κέντρο Φορτηγού & Λεωφορείου Α.Ε.» για την ενοικίαση 180 λεωφορείων. Το μηνιαίο κόστος του κάθε λεωφορείου ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ, ενώ πρόκειται για λεωφορεία 15ετίας, με τουλάχιστον 600.000 χιλιόμετρα στις πλάτες τους. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνά βλάβες, αλλά ακόμα και αυτά που κυκλοφορούν στους δρόμους να είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα για αστικές μετακινήσεις, ειδικά εν μέσω πανδημίας αφού δεν έχουν παράθυρα και ο κλιματισμός και ο εξαερισμός συχνά δε λειτουργούν σωστά! 

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα parallaximag.gr που επικαλείται πληροφορίες εντός του ΟΑΣΘ, ενώ η σύμβαση προβλέπει πως το κόστος συντήρησης και επιδιόρθωσης βλαβών το επιβαρύνεται η ανάδοχος εταιρεία, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως οι επισκευές και άρα και το κόστος καταλήγουν τελικά στον ΟΑΣΘ! 

Το συνολικό κόστος των συμβάσεων ενοικίασης υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει συνολικά τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση από το κράτος που έλαβε ο ΟΑΣΘ τον Νοέμβρη του 2021!

Την ίδια ώρα υπολογίζεται πως το κόστος αγοράς ενός λεωφορείου όπως αυτά που νοικιάζει σήμερα ο ΟΑΣΘ είναι ανάμεσα σε 35-40.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει η ενοικίαση του για έναν χρόνο!

Λεωφορεία-εστίες μετάδοσης της πανδημίας

Όλη αυτή η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για να γεμίσουν οι τσέπες μίας ιδιωτικής εταιρείας αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το γεγονός όμως πως τα λεωφορεία αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, το κάνουν ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο! Ένα σκάνδαλο που για μία ακόμα φορά το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και η ίδια η κοινωνία. 

Στις αρχές της χρονιάς έγινε γνωστό πως έχασε του ζωή του από κορονοϊό ο 8ος εργαζόμενος στον ΟΑΣΘ, ενώ μέχρι σήμερα έχει νοσήσει πάνω από το 15% των 1.700 εργαζομένων στον Οργανισμό.

Παρόλα αυτά και με τη μετάλλαξη «Ο» να εξαπλώνεται τον τελευταίο ένα μήνα περίπου, ο κος Σκόρδας υποστηρίζει πως όλα «κυλούν ομαλά» και πως είναι έτοιμος να λάβει έκτακτα μέτρα «αν χρειαστεί»!

Στο μεταξύ, η πληρότητα του 85% αποτελεί ανέκδοτο για τους επιβάτες σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ αφού η «σαρδελοποίηση» ειδικά τις ώρες αιχμής είναι ο κανόνας, επειδή τα λεωφορεία δεν επαρκούν. Σε συνδυασμό με τα λεωφορεία που δεν έχουν παράθυρα και κατάλληλο εξαερισμό, η μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ έχει μετατραπεί τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους οδηγούς σε «ρώσικη ρουλέτα» για το εάν θα κολλήσουν κορονοϊό ή όχι. 

Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή, αφού η διοίκηση δεν τους προμηθεύει δωρεάν μάσκες και τεστ, δεν υπάρχουν  αντισηπτικά για τους επιβάτες και οι απολυμάνσεις των λεωφορείων είναι ανεπαρκείς. Επίσης, πολλοί από τους οδηγούς μετακινούνται σε διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές και έτσι, σε περίπτωση νόσησης, εκτίθενται πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι.

Θέλουμε –πραγματικά– δημόσιες και επαρκείς αστικές συγκοινωνίες!

Η ιστορία του ΟΑΣΘ είναι μεγάλη και τυλιγμένη γύρω από ένα πλέγμα σκανδάλων, ιδιωτικών κερδών και εμπαιγμού της τοπικής κοινωνίας. Ο ΟΑΣΘ όντας επί δεκαετίες ιδιωτικός, λάμβανε πάντα γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες κατέληγαν κυρίως στις τσέπες των μετόχων! 

Σήμερα, αν και θεωρητικά ο ΟΑΣΘ έχει περάσει στα χέρια του Κράτους, είναι φανερό πως εξακολουθεί να στηρίζει τα συμφέροντα και τις τσέπες ιδιωτικών επιχειρήσεων, στις πλάτες της κοινωνίας. Παράλληλα, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκησή του, ρισκάρει καθημερινά την υγεία και τις ζωές των εργαζομένων και των επιβατών. 

Η πανδημία ανέδειξε ακόμα πιο έντονα αυτό που οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν εδώ και χρόνια: την ανάγκη να διεκδικήσουμε πραγματικά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Με επάρκεια δρομολογίων, σταθερές θέσεις εργασίας και χωρίς εισιτήριο, έτσι ώστε να αποτελέσουν κίνητρο για μαζική μετακίνηση. Θέλουμε δημόσιες συγκοινωνίες που μόνο στόχο θα έχουν την ποιοτική και ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, φτωχών ανέργων κλπ και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων που τρέφονται παρασιτικά από το μοναδικό ΜΜΜ της πόλης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα