Μάχη διαρκείας για υγεία, παιδεία, εργασιακά

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τ. 546, 14 – 28 Γενάρη 2022)

Το 2022 μπήκε με την κυβέρνηση να παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά υπεραισιόδοξη για το τέλος της πανδημίας. Ο ανεκδιήγητος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε συγκεκριμένα:

«Σε 1-1,5 μήνα, η πανδημία θα έχει τελειώσει, ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά».

Όταν αυτές οι δηλώσεις γίνονται ενώ έχουμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία να αυξάνεται, τους διασωληνωμένους να είναι σταθερά ψηλά γύρω στους 650 και κάθε μέρα να θρηνούμε πολλές δεκάδες νεκρούς, τότε δεν πρόκειται για υπεραισιοδοξία, αλλά για κυνισμό, από μια κυβέρνηση που συνεχίζει να εγκληματεί ενάντια στην κοινωνία.

Η ΝΔ παίζει όλα τα χαρτιά της στο γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ηπιότερη νόσηση από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ωστόσο, επειδή ταυτόχρονα μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Εξάλλου ο κίνδυνος μιας νέας μετάλλαξης, που να είναι πιο θανατηφόρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τι θα έπρεπε γίνει για να προετοιμαστεί η κοινωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Να υπάρξει δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, ενίσχυση της Παιδείας με επιπλέον εκπαιδευτικούς, αποσυμφόρηση τμημάτων, ενίσχυση των ΜΜΜ για αποφυγή συγχρωτισμού και μια σειρά ανάλογα μέτρα στην κατεύθυνση αφενός του περιορισμού της διασποράς και αφετέρου στην ενίσχυση της Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των νοσούντων. Παράλληλα, να διενεργούνται δωρεάν τεστ μαζικά στον πληθυσμό. 

Τι απ’ όλα αυτά έκανε η κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα!

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι κάθε κυβερνητικό μέτρο ξεκινάει και τελειώνει με το βλέμμα στην οικονομία, όχι βέβαια για να έχει ένα εισόδημα ο κόσμος, αλλά για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. 

Η υπόθεση της τιμής των μοριακών τεστ (PCR) που από τα 80 ευρώ έπεσαν στα 60 και στη συνέχεια στα 47, ενώ στην Κύπρο και σε διάφορους Δήμους οι τιμές κυμαίνονται στα 20 και 25 ευρώ, είναι ακόμα μια απόδειξη της αισχροκέρδειας των ιδιωτικών κλινικών, που βέβαια συμβαίνει με την προκλητική στήριξη της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει με τα ράπιντ τεστ – στην Κύπρο κυμαίνονται στα 3 με 5 ευρώ, ενώ εδώ στα 8 με 10. 

Η πραγματικότητα είναι πως τη στιγμή που έχουμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς, οι ιδιωτικές κλινικές και οι φαρμακευτικές έχουν στήσει πραγματικό γλέντι με κέρδη που δεν φανταζόντουσαν ούτε στον ύπνο τους. 

***

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια σε εργασιακά δικαιώματα, σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, στο περιβάλλον κλπ. 

Η κυβέρνηση μπορεί να περηφανεύεται ότι από την αρχή του έτους αύξησε κατά 2% τον βασικό μισθό, ωστόσο όταν ο πληθωρισμός κινείται με 5% το αποτέλεσμα είναι η μείωση και όχι η αύξηση του πραγματικού μισθού. Ήδη το κύμα ακρίβειας επεκτείνεται σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες με την κυβέρνηση να αρνείται να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο.

Επιπλέον, από 1/1/2022 για τους νεοασφαλισμένους ισχύει νέο κεφαλαιοποιητικό καθεστώς επικουρικής ασφάλισης, που σημαίνει ότι ο κλάδος της κοινωνικής ασφάλισης οδηγείται με ταχύτητα στην ιδιωτικοποίηση. Αυτό αφενός ρισκάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων, αφετέρου προσφέρει ένα δώρο στην κερδοφορία των ιδιωτικών εταιρειών που θα τα διαχειρίζονται.

Στον χώρο της Παιδείας τα σχολεία άνοιξαν εγκαταλελειμμένα στο έλεος της πανδημίας, με μοναδικό μέτρο ένα επιπλέον self τεστ ανά εβδομάδα! Συνεπώς, η διασπορά θα συνεχιστεί ενώ από τις πρώτες κιόλας ημέρες εντοπίζονται πάνω από 10.000 κρούσματα καθημερινά. 

Παράλληλα, το σχέδιο της Κεραμέως για σιδερόφραχτα πανεπιστήμια προχωράει, με την εγκατάσταση περιστρεφόμενων μπαρών ασφαλείας (τουρνικέ) σε 4 μεγάλα ΑΕΙ της χώρας, με προφανή στόχο να γίνουν ακόμα πιο αποστειρωμένα,  αποκομμένα από την κοινωνία και εντατικοποιημένα.

Ούτε το περιβάλλον πρόκειται να γλυτώσει από την κυβερνητική πολιτική. Μετά την καταστροφή της βόρειας Εύβοιας το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και την εγκληματική πολιτική της ΝΔ, έρχεται τώρα να εφαρμοστεί σταδιακά ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη. 

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου καταργήθηκαν εφτά φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Πάρνηθας, Σαμοθράκης, Ολύμπου, Αγράφων-Τζουμέρκων, Πίνδου κ.α.) έτσι ώστε αυτές οι περιοχές να ελέγχονται πλέον από έναν κεντρικό οργανισμό, για να προχωράνε πιο άμεσα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. 

Επιπλέον, τα πλάνα για εγκατάσταση τεράστιων βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών σχεδόν σε κάθε βουνοκορφή, συνεχίζονται, παρά τις αντιστάσεις πολλών τοπικών κοινωνιών.

***

Οι επιθέσεις της ΝΔ ενάντια στην κοινωνία θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση με αμείωτο ρυθμό και για το 2022. Από την πλευρά των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών στρωμάτων κλπ, πρέπει να προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην επίθεση αυτή. Οι πολύ σημαντικοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου, όπως των εκπαιδευτικών στις αρχές της σχολικής χρονιάς, που όμως ξεπουλήθηκε από την ηγεσία τους, αλλά ιδιαίτερα των εργαζομένων στην e-food που κατάφερε να νικήσει, μπορούν να δώσουν έμπνευση και ώθηση. 

Η πρωτοβουλία που έχει παρθεί από μια σειρά οργανώσεις για πανελλαδική κινητοποίηση για την Υγεία στις 22 Γενάρη κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Αν έδειξε κάτι ο αγώνας στην e-food είναι ότι χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία των δυνάμεων του κινήματος, σε συνδυασμό με ένα μαχητικό σχέδιο δράσης και ένα διεκδικητικό πρόγραμμα αιτημάτων. Αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να βάλουν μπροστά οι δυνάμεις της ανατρεπτικής Αριστεράς και να παλέψουν μέσα στις γραμμές του κινήματος, για να μπορέσουν οι μελλοντικές αντιστάσεις να έχουν αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα