Νίκη στην απεργία διαρκείας των εργατών/τριών στη «Μαλαματίνα»! 

Από τα τέλη Ιούλη οι εργαζόμενοι του οινοποιείου «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Η αιτία είναι το μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία όλο το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Το ιστορικό 

Η υπόθεση ξεκινάει βέβαια λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη Φλεβάρη, όταν και έληξε η τελευταία Συλλογική Σύμβαση. Η επόμενη καμπή ήρθε στα τέλη Μάη, με τη λήξη της 3μηνης μετενέργειας (παράταση), κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας σύμβασης. Εκεί η εταιρεία κράτησε μια στάση που είχε σαν στόχο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ σωματείου και διοίκησης, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι.  

Ο απώτερος στόχος της εταιρείας ήταν να εφαρμόσει ένα σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων και υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας.  

Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε στα τέλη Μάη και στις πρώτες 5 απολύσεις νέων εργαζομένων που εργάζονταν από 5 έως 10 μήνες. Οι νέοι εργαζόμενοι αμείβονταν με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (τον βασικό μισθό), ενώ οι παλαιότεροι με την προηγούμενη επιχειρησιακή, που κατοχύρωνε επιπλέον δικαιώματα. Όπως κατάγγειλε τότε το σωματείο, η κίνηση της εργοδοσίας είχε σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων, με απώτερο στόχο το ξήλωμα των κατακτήσεών τους. Αυτό συμβαίνει τώρα.  

Από τη «διάσωση», στη διαγραφή χρεών και την κερδοφορία 

Την πενταετία 2015-2019 η εταιρεία κατέγραφε σταθερά ζημίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα σχέδιο «εξυγίανσης» για να αποφευχθεί η πτώχευση. Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων, αυτό περιλάμβανε συνοπτικά: 

  • Διαγραφή των χρεών της εταιρείας άνω του 80% 
  • Ρύθμιση του υπόλοιπου 20% και εξόφλησή του σε 20 χρόνια 
  • Νέο επενδυτή 

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε συνεχής κακοδιαχείρηση στην εταιρεία, με φαινόμενα υπερτιμολογήσεων, μη αξιοποίησης των δανείων σε επενδύσεις στην εταιρεία κλπ. Στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» είχε συμφωνήσει και το Σωματείο να «βάλει πλάτες», υπογράφοντας Συλλογική Σύμβαση που προέβλεπε περικοπή 20% των αποδοχών των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Γ. Φραγκίδη, σήμερα η εταιρεία είναι κερδοφόρα, έχοντας έναν κύκλο εργασιών 11 εκ. ευρώ, με συνολικά έξοδα 10 εκ. ευρώ. Μάλιστα, ο νέος ιδιοκτήτης είναι ο Όμιλος Mantis, ένα γκρουπ εταιρειών που διευρύνεται διαρκώς κάνοντας νέες επενδύσεις στην αγορά αλκοολούχων ποτών (πρόσφατα έκλεισε αποκλειστικές συνεργασίες με γαλλικές και μεξικάνικες εταιρείες για 9 προϊόντα). 

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε το πως λειτουργεί το «αόρατο χέρι της αγοράς». Όταν μια εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, το κράτος συμφωνεί να χαρίσει στους ιδιοκτήτες τη συντριπτική πλειοψηφία των χρεών, οι εργαζόμενοι «βάζουν πλάτη» και τελικά η ασύδοτη εργοδοσία θέλει να βγει και πάλι από πάνω. 

Τι κι αν στο σχέδιο «εξυγίανσης» προβλέπονταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων; Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται τον νέο νόμο Χατζηδάκη, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις. Και όσοι αντιδρούν, απολύονται. 

Οι 5 απολύσεις έγιναν 15 αλλά οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω 

Η δεύτερη πράξη ξεκίνησε στα τέλη Ιούλη. Η εργοδοσία ανακοίνωσε νέο «πακέτο» ομαδικών απολύσεων (φτάνοντας συνολικά τις 15), πιέζοντας ακόμα περισσότερο για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζει κλείσιμο τμημάτων της της παραγωγής, με σκοπό την ανάθεσή τους σε εξωτερικούς εργολάβους. 

Είναι φανερό ότι οι ιδιοκτήτες της «Μαλαματίνα» προσπαθούν να «ξεμπερδεύουν» με τους εργαζόμενους και το Σωματείο, φέρνοντας εργολαβικούς που δεν θα εργοδοτούνται απ’ ευθείας απ’ την εταιρεία, αποδιοργανώνοντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. 

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το Σωματείο έχει προχωρήσει σε διαδοχικές 24ωρες και 48ωρες απεργίες. Η εργοδοσία κινητοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, με ελάχιστους εργαζόμενους (11 στους 86, σύμφωνα με το Σωματείο) που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις. Παράλληλα, εξαπέλυσε μια εκστρατεία λάσπης, διαδίδοντας μια σειρά ψέματα, τα οποία το Σωματείο απαντάει ένα προς ένα σε ανακοίνωση-απάντησή του. 

Ο αγώνας των εργαζομένων στη Μαλαματίνα δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αφορά όλους τους εργαζόμενους/ες της πόλης και όχι μόνο – αφορά όλη την κοινωνία. Αποτελεί ακόμα μια επίθεση σε κατακτήσεις που έχουν κερδηθεί με σκληρούς αγώνες και οι εργοδότες θέλουν να τις ανατρέψουν, ξεζουμίζοντας μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο. Γι’ αυτό αξίζει να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες με τους απεργούς στον δίκαιο αγώνα τους, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους: 

  • Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις 
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους 
  • Να σταματήσει το κλείσιμο τμημάτων και η προσπάθεια εργολαβοποίησής τους 
  • Να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες για όλους/ες 

Μαχητικά σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις, ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς οφείλουν να συντονιστούν και να στηρίξουν ενεργά αυτή τη μάχη. Με καμπάνιες υποστήριξης σε εργατικούς χώρους, παρεμβάσεις στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπορεί το ζήτημα να ανοίξει στην πόλη επιδιώκοντας την όσο πιο πλατιά κοινωνική υποστήριξη στα αιτήματα των εργατών/εργατριών, πράγμα κρίσιμο για την έκβαση του αγώνα. Μια νίκη στον αγώνα των εργατριών και των εργατών στη Μαλαματίνα θα είναι νίκη όλων μας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα