Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων ή των εργοδοτών;

Του Βαγγέλη Κολτσίδη, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στο Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Panafon

Από την 1η Ιουλίου έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες, καλύπτοντας συνολικά 121.00 εργαζόμενους. 

Πρόκειται για μια εφαρμογή συνδεδεμένη με το σύστημα Εργάνη, στην οποία υπάρχει το ωράριο και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας των εργαζομένων, μέσω της οποίας θα «χτυπάνε κάρτα» στην έναρξη και στη λήξη της βάρδιας. Έτσι –υποτίθεται– θα ελέγχονται οι υπερωρίες και η αδήλωτη εργασία…

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στη συνέχεια στις εταιρείες φύλαξης, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στη βιομηχανία, στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους σε βάθος 12μήνου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Κ. Χατηδάκης τόνισε ότι: 

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων, ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. Με την εφαρμογή της και την σταδιακή επέκταση στο σύνολο των επιχειρήσεων, η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία εντοπίζονται πιο εύκολα ενώ οι εργαζόμενοι αποκτούν ένα ισχυρό όπλο για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωσή του ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς που διαπιστώνουν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου, να προχωρούν σε καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα, οι οποίες θα ελέγχονται άμεσα.

Βροχή καταγγελιών καταστρατήγησης του νέου μέτρου από την πρώτη μέρα

Η αποτύπωση της εργασιακής ζούγκλας που βιώνουν οι εργαζόμενοι ήρθε από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η Ψηφιακή Κάρτα. 

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα:

«Την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής έφτασαν στο Σωματείο μας 18 καταγγελίες συναδέλφων. Σε Διευθύνσεις τραπεζών εργαζόμενοι δέχτηκαν πίεση να δουλέψουν από το σπίτι. Άλλοι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να χτυπήσουν κάρτα ενώ δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τη δουλειά τους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη δήλωσε:

«Δεν έχει να κάνει με τον κακό ή καλό εργοδότη. Η Ψηφιακή Κάρτα είναι ένα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας, όχι στα χέρια του εργαζόμενου. Η εφαρμογή της από τους εργοδότες γίνεται όπως τους βολεύει».

Ενδεικτικά παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας με την έναρξη χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, είναι:

  • Οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 05:00 να χτυπάνε την κάρτα τους στις 06:00 για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  • Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00, ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
  • Καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

Σύμφωνα με δικηγόρους οι εργοδότες προτείνουν την εικονική αποχώρηση με το χτύπημα της κάρτας και προσέλευση εκ νέου χωρίς υπερωρία, ενώ άλλοι προτείνουν την συνέχιση της απασχόλησης, όπου είναι εφικτό, κατ’ οίκον.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας για την άμεση παρέμβαση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) σε περίπτωση καταγγελιών η κα Γκογκάκη σχολίασε:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι απαξιωμένο και υποστελεχωμένο. Η απάντηση που παίρνουν οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά είναι “παιδιά δεν προλαβαίνουμε”. Εάν η καταγγελία γίνει σήμερα θα ελεγχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από ένα ή ενάμιση μήνα».

Δυσμενείς μετακινήσεις για Επιθεωρητές Εργασίας που κάνουν την δουλειά τους

Την ίδια ώρα η συλλογικότητα εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας Αντί-Λογος, με πρόσφατη ανακοίνωση του καταγγέλλει την αιφνιδιαστική μετακίνηση του συναδέλφου Επιθεωρητή Εργασίας και μέλους της συλλογικότητας, Αλέξανδρου Κυτίνου. 

Ο εργαζόμενος μετακινείται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικού Τομέα Πειραιά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κερατσινίου, χωρίς να ερωτηθεί ή να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση του. Η μετακίνηση του μάλιστα γίνεται από ένα Τμήμα που είναι ήδη υποστελεχωμένο προς ένα Τμήμα όπου δεν υπάρχει καν κενή οργανική θέση.

Ο λόγος της μετακίνησής του είναι η προσπάθεια του –παρά την υποστελέχωση και υποβάθμιση του ΣΕΠΕ– να κάνει την δουλειά του.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συνάδελφοί του:

«Η απόφαση μετακίνησης του υπογράφηκε την ημέρα που αυτός και άλλοι 3 συνάδελφοι του από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενημέρωσαν και εγγράφως, με υπηρεσιακό σημείωμα που βρίσκεται στην διοικητική ιεραρχία και την πολιτική ηγεσία, σχετικά με περίεργα φαινόμενα μαζικών “προσαρμογών στη νομιμότητα” επιχειρήσεων που πρόκειται να ελεγχθούν, λίγο πριν διεξαχθεί ο προγραμματισμένος έλεγχος. Για τα φαινόμενα αυτά, είχαν προηγηθεί πολλές προφορικές ενημερώσεις των συναδέλφων προς την διοικητική ιεραρχία, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση…».

Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες μας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από μια σειρά αντεργατικών μεταρρυθμίσεων με επιστέγασμα όλων τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, έχει το θράσος να παρουσιάζεται ως η κυβέρνηση που επικυρώνει ότι «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη»…

Το δίκαιο του εργάτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι το καθιερώνει καταργώντας το 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, επεκτείνοντας την Κυριακάτικη αργία και το σπαστό ωράριο και σε άλλους κλάδους εργασίας, υποβαθμίζοντας συστηματικά το ΣΕΠΕ και ικανοποιώντας όλα τα διαχρονικά αιτήματα των μεγάλων επιχειρήσεων και του ΣΕΒ.

Όσο δίνεται από τις κυβερνήσεις η δυνατότητα και η ελευθερία στους μεγαλοεργοδότες να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα έναντι των εργαζομένων, καμία Ψηφιακή Κάρτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην συνέχιση της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας που τους χαρακτηρίζει.

Απέναντι στην εργοδοσία που θα ζητάει εικονικό «χτύπημα κάρτας» ενώ θα συνεχίζεται η εργασία, ή θα υποχρεώνει εργαζόμενους να κάνουν τη δουλειά απ’ το σπίτι για να μην χτυπάνε κάρτα, κανένας/μία δεν μπορεί να αντισταθεί μεμονωμένα. 

Ο φόβος που νοιώθει κάθε εργαζόμενος/η στο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του υπό την απειλή της απόλυσης, δεν εξαφανίζεται με «ψηφιακές κάρτες», αλλά με μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση και καταγγελία κάθε είδους εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τους ανέργους από αυτόν τον εργασιακό εφιάλτη είναι η συλλογική προάσπιση των δικαιωμάτων μας μέσω των εργατικών σωματείων και των επιτροπών εργαζόμενων σε επίπεδο βάσης – στους χώρους δε όπου δεν υπάρχουν έχει σημασία να προχωρήσουμε στο χτίσιμο νέων εργατικών σωματείων.

Και παράλληλα οφείλουμε να δώσουμε τις επίπονες αλλά αναγκαίες εσωτερικές μάχες ώστε να παρακάμψουμε τις γραφειοκρατικοποιημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία στα συνδικάτα, ξεπουλάνε τους αγώνες των εργαζομένων και απαξιώνουν τον συνδικαλισμό στα μάτια του κόσμου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα