Β. Στύλος, πρόεδρος σωμ. εργαζ. efood Αττικής: «Η δημιουργία του σωματείου ήταν μονόδρομος»

Περίπου 10 μήνες μετά τον νικηφόρο απεργιακό αγώνα των ντελιβεράδων της efood, που είχε την υποστήριξη από πλατιά στρώματα της κοινωνίας και οδήγησε και στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στην Αττική, τα εργασιακά προβλήματα στην εταιρεία και τον κλάδο παραμένουν. Η διοίκηση της efood συνεχίζει να προσπαθεί να εφαρμόσει το πλάνο της για freelancers ντελιβεράδες, αντί για μισθωτούς εργαζόμενους, δεν παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα και αποζημιώσεις στους διανομείς της, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με ένα αρρύθμιστο νομοθετικό πλαίσιο. Για όλα τα παραπάνω μίλησε στο «Ξ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην efood της Περιφ. Αττικής, Βασίλης Στύλος. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Τάκης Γιαννόπουλος.

 • Βασίλη, θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για το ιστορικό της δημιουργίας του σωματείου; Πότε δημιουργήθηκε, ποιες συλλογικότητες εκπροσωπούνται στο ΔΣ και πως λειτουργεί;

Η ιδέα του της δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου στην efood γεννήθηκε ρόδα-ρόδα, στο δρόμο. Έγινε ανάγκη και μοναδικός τρόπος αντίστασης και επιβίωσης όταν η efood προέβη εν μία νυκτί σε αθρόες απολύσεις διανομέων με τρίμηνες εργολαβικές συμβάσεις. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ μας, υπό την απειλή ενός αλγόριθμου που ρυθμίζει με σκιώδη τρόπο τις εργασιακές μας ζωές και ενωμένοι με την κοινή μοίρα της απόλυσης. Ψάχναμε απελπισμένοι ο ένας τον άλλον στους δρόμους, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε στην προδιαγεγραμμένη μοίρα της ανεργίας, αποφασισμένοι να απεργήσουμε έως ότου νικήσουμε. Και βρεθήκαμε. Βρήκαμε συντρόφους στο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ) και στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού. Κάπως έτσι κηρύξαμε τις απεργίες μας, με τη συνδρομή τους, και κερδίσαμε όχι μόνο την ματαίωση των απολύσεων αλλά και την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για όλους ανεξαιρέτως τους διανομείς. Μετά τη νικηφόρα απεργιακή κινητοποίηση δεν παραδοθήκαμε στον εφησυχασμό. Αντιθέτως, κατανοήσαμε ότι είχαμε αργήσει. Γνωρίζαμε πλέον ότι στρατηγική της εταιρείας είναι οι απολύσεις και η υιοθέτηση του εργασιακού μοντέλου freelancer που ανέδειξε ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. 

Οπότε η δημιουργία του σωματείου ήταν μονόδρομος. Δυο μήνες μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις αποκτήσαμε νομική υπόσταση και τον Ιούνιο του 2022 ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες με την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Το ΔΣ είναι πολυσυλλεκτικό, είναι ένα αγωνιστικό κράμα που απαρτίζεται από συνδικαλιστές του συνδικαλισμού βάσης, του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ25 και ανεξάρτητους. Το ΔΣ λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικό τρόπο. Τα Διοικητικά μας Συμβούλια είναι ανοιχτά σε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να παρίστανται, να λαμβάνουν τον λόγο και να κάνουν εισηγήσεις. Μέχρι στιγμής όλες μας οι αποφάσεις υπήρξαν ομόφωνες. Εργαζόμαστε όλοι ώστε το σωματείο μας να είναι μαχητικό και δυναμικό στη διεκδίκηση των αιτημάτων και αποφεύγουμε να το μετατρέπουμε σε γήπεδο επίλυσης επιμέρους ιδεολογικών διαφορών. 

 • Μετά τον μεγάλο νικηφόρο αγώνα του Σεπτέμβρη του 2021, πως διαμορφώθηκε η κατάσταση στην εταιρεία και τον κλάδο; Ποια είναι τα βασικά αιτήματα και οι πιο σημαντικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στην efood;

Η efood με όχημα το νόμο Χατζηδάκη εφαρμόζει νέα στρατηγική απολύσεων εξωθώντας σε μαζικές παραιτήσεις τους μισθωτούς διανομείς εξυπηρετώντας 3 βασικούς στόχους: 

 • Να μην φέρει το οικονομικό βάρος των αποζημιώσεων
 • Να μην φέρει το ηθικό βάρος των απολύσεων
 • Να εξαναγκαστούμε στη freelance εργασία, μια εργασία επισφαλή και πλήρως απογυμνωμένη από εργασιακά δικαιώματα. 

Πώς; 

Οι μισθωτοί διανομείς προσληφθήκαμε κατόπιν πολύμηνης διαφημιστικής καμπάνιας της efood που υποσχέθηκε την ελευθερία επιλογής ωραρίου από τον εργαζόμενο. Όλοι μας έχουμε οργανώσει τη ζωή μας με βάση αυτήν την ελευθερία και πολλοί –κυρίως οι τετράωρης απασχόλησης– εργαζόμαστε και αλλού για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στις ανάγκες των οικογενειών μας. Η efood απροειδοποίητα, μέσα σε μια νύχτα, αφαίρεσε τη δυνατότητα επιλογής ωραρίου, σε πρώτη φάση από τους τετράωρης απασχόλησης, ώστε να εξαναγκαστούν στη freelance εργασία ή σε παραίτηση. 

Την ίδια στιγμή οι διανομείς βάζουμε τα καύσιμα από την τσέπη μας. Δεν αποζημιωνόμαστε ούτε κατά το ήμισυ για τα καύσιμα που καταναλώνουμε.  Στην efood η ζωή μας δεν έχει αξία: Παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη από το νόμο και τη θλιβερή πραγματικότητα της επικινδυνότητας του επαγγέλματος της διανομής, η efood κωλυσιεργεί επί μήνες να μας διαθέσει τη μελέτη πρόβλεψης επαγγελματικού κινδύνου. Δικαιούμαστε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μελέτη πρόβλεψης επαγγελματικού κινδύνου. Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι πενιχρά και ακατάλληλα. Επιπλέον, το κουτί διανομής που μας διαθέτει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και καθιστά τα οχήματά μας ακατάλληλα και επικίνδυνα για την κυκλοφορία και γι’ αυτό δεν τολμά να το εντάξει σε μελέτη πρόβλεψης επαγγελματικού κινδύνου. Η τροχαία θα έπρεπε να μας κόβει κλήσεις σε κάθε γωνία. Είναι όμως άφαντη όπως  και το Υπουργείο Μεταφορών. 

Ως επιχειρησιακό σωματείο απαιτούμε από την Efood:

 • Να ανακαλέσει την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους.
 • Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων freelancers.
 • Να δοθεί δικαίωμα σε όσους εργαζόμενους τετράωρης απασχόλησης το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης.
 • Να δοθεί δίκαιη αποζημίωση καυσίμων σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε «αξιολόγηση».

Ζητάμε επίσης από τα αρμόδια Υπουργεία να εκδώσουν τα Υπουργεία Εργασίας και Υποδομών την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υποχρεώνει τον εργοδότη στην παροχή των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας και ασφαλούς εξοπλισμού.

Το νομοθετικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται ο κλάδος είναι παντελώς αρρύθμιστο και ειδικότερα η διανομή της πλατφόρμας. Τούτο δεν είναι τυχαίο καθώς το επάγγελμα αντιμετωπίζεται από το υπ. Εργασίας ως πάρεργο και όχι ως κανονικό επάγγελμα, στην προσπάθειά του να εξυπηρετεί την ολιγαρχία σε βάρος της ασφάλειάς μας.

 • Ποια είναι η αποτίμηση της τελευταίας σας απεργίας;

Η τελευταία μας απεργία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και πετύχαμε τη δέσμευση  να γίνει τριμερής συνάντηση στο Υπ. Εργασίας του Σωματείου με την efood. 

Το Υπουργείο επιβεβαίωσε τα εξής:

 • Οι απολύσεις με παρακράτηση μισθών και αποζημιώσεων είναι παράνομες.
 • Ο τρόπος αποζημίωσης καυσίμων (μισθωτών και freelancers) που υπολογίζει τις αποστάσεις σε ευθεία δεν είναι δίκαιος και νομότυπος.
 • Τα μέσα ατομικής προστασίας που διαθέτει η εταιρεία σε μισθωτούς και freelancers δεν είναι κατάλληλα και επαρκή.

Η τελική αποτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεών μας θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και σε συλλογικό επίπεδο σε ανοιχτές συνελεύσεις όπως πάντα.

 • Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι του σωματείου;

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσω της αλγοριθμικής διαχείρισης έχει παγιωθεί απουσία νομικού πλαισίου. Στο πλαίσιο του Σωματείου, η εργασία στις πλατφόρμες μπορεί να προστατευτεί αρχικά μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί με τον εργοδότη. Είναι επιτακτικό να εισέλθουμε άμεσα σε φάση διαπραγμάτευσης για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Παράλληλα, με την ενεργοποίηση του ν3850/10 και τη σύσταση επιτροπής υγιεινής κι ασφάλειας θα επιδιώξουμε την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που αφορά στην υπαγωγή του επαγγέλματος οδηγού δικύκλου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δεν ξεχνάμε τις διατάξεις του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και το ανήθικο και ανήλεο κυνήγι που υφίστανται σύντροφοι συνδικαλιστές.

Ο αγώνας μας ενάντια στο ν. Χατζηδάκη εντός κι εκτός της efood θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος!

 • Βασίλη, καλή συνέχεια στον αγώνα σας – θα είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις σας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα