Συνέντευξη efood: «Η συσπείρωση έφερε τη νίκη – Χρειαζόμαστε σωματεία σε κάθε πόλη»

Μια ημέρα μετά τη στάση εργασίας των διανομέων της efood και τις πολύ μαζικές μοτοπορείες που  πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις την Τετάρτη 22/9, η εργοδότρια εταιρία ανακοίνωσε  ότι υποχωρεί και μετατρέπει όλες τις συμβάσεις εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Πρόκειται για μια  πολύ σημαντική νίκη των εργαζομένων της efood αλλά και της κοινωνίας συνολικά η οποία  αντέδρασε πολύ έντονα υπέρ των εργαζομένων και ενάντια στα σχέδια της εταιρείας για μετατροπή των εργαζομένων σε freelancers («ελεύθερους επαγγελματίες» – δηλαδή χωρίς ασφάλιση και οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα).
Το «Ξεκίνημα» μίλησε με τον εργαζόμενο στην efood Νίκο Στούκα για αυτές τις εξελίξεις. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Νίκος Κανελλής.

  • Νίκο, η εταιρεία υποχώρησε σε ένα από τα κεντρικά αιτήματα του αγώνα σας. Πως είδες εσύ και οι συνάδελφοί σου την χθεσινή ανακοίνωση; 

Η ανακοίνωση δημιούργησε ένα γενικότερο αίσθημα ανακούφισης και ολοκλήρωσης. Παρόλα τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα που είχε η εταιρεία μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω έλλειψης σωστής επικοινωνίας, υπήρχε εμπιστοσύνη στην εταιρεία καθώς δεν είχαμε νιώσει ποτέ πως στράφηκε εναντίον μας με οποιονδήποτε τρόπο. Φυσικά η κατάσταση αυτή ανετράπη λόγω της πρόσφατης απόφασης που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε και μάλιστα λάβαμε βεβαιώσεις από μέλη του ΔΣ της εταιρείας πως τόσο στα εργασιακά όσο και στα  εσωτερικά θέματα της εταιρείας θα δοθούν οριστικές λύσεις. Η αρχή έγινε με τις ανακοινώσεις για συμβάσεις αορίστου χρόνου των υπαρχόντων μισθωτών υπαλλήλων γεγονός που φυσικά μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας επέτρεψε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον. 

  • Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι καταφέρατε να πετύχετε αυτή την νίκη; Ποια πιστεύεις ότι είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα από τον αγώνα σας; 

Παρά την πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης και πρωτοβουλίας σχετικά με τα  εργασιακά ζητήματα, τόσο σαν υπάλληλοι της efood όσο και σαν διανομείς γενικότερα, η συσπείρωση μας ήταν άμεση και η απάντηση μας σαφής. Το γεγονός πως άνθρωποι διαφόρων φύλων, ηλικιών, μορφωτικού επιπέδου, πολιτικών απόψεων και εργασιακής εμπειρίας συνεργαστήκαμε τόσο αρμονικά και πετύχαμε αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μας υποδεικνύει τη δύναμη της συλλογικότητας και της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Επίσης γνωρίζουμε πλέον πως δεν πρέπει ποτέ ξανά να επαναπαυτούμε, αλλά να παραμένουμε διαρκώς σε επιφυλακή για τυχόν πολιτικές, εταιρικές ή κυβερνητικές, που απειλούν τα κεκτημένα μας δικαιώματα.  

  • Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα των εργαζομένων στην  efood και γενικότερα των ντελιβεράδων;  

Το συνεχώς αυξανόμενο πλήθος των διανομέων της εταιρείας μας δίνει την ευκαιρία να προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα αποτελεσματικότερα. Για να επιτευχθεί αυτό όμως απαιτείται συνεχής οργάνωση και συντονισμός. Η ίδρυση σωματείων ανά πόλη για τους υπαλλήλους της εταιρείας θα αποτελούσε προειδοποιητική κίνηση καθώς θα καθίσταται  ευκολότερη η αντίδραση των διανομέων σε περίπτωση αντιδικίας με την εταιρεία. Επίσης θα αποτελούσε ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς τυχόν αντεργατικές πολιτικές διότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων συσπειρωμένων υπό κοινή συλλογικότητα. Εξάλλου δεν παύουμε να είμαστε διανομείς και να απαιτούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας καθολικά στον κλάδο και την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα