My body my choice: η επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση και ο αγώνας για την υπεράσπισή του 

Στα πλαίσια του 29ου κάμπινγκ Antinazi Zone-YRE, την Κυριακή 31 Ιούλη το «Ξ» διοργάνωσε συζήτηση με θέμα: «My body my choice- Με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, συζητάμε για το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες οι γυναίκες για τα σώματα και τις ζωές τους».  
Οι εισηγήσεις εκ μέρους του «Ξ» έγιναν από τις σ. Ελένη Μήτσου και Κατερίνα Κλείτσα. Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν αφενός το εξαιρετικής σημασίας πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ, το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο και τον ρόλο των «Δημοκρατικών» και «Ρεπουμπλικάνων» όλα τα τελευταία χρόνια αλλά και τις υπόλοιπες σκοταδιστικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου ων ΗΠΑ. Αφετέρου τις ελληνικές εξελίξεις, όπου τα τελευταία χρόνια το δικαίωμα στην άμβλωση αμφισβητείται από συντηρητικούς κύκλους της δεξιάς και της εκκλησίας.  
Η συζήτηση ήταν ζωντανή, με πολύ κόσμο να την παρακολουθεί και να συμμετέχει με τοποθετήσεις, κόσμο όλων των ηλικιών και από διαφορετικές χώρες. 
Ακολουθεί η εισήγηση της σ. Ελένης Μήτσου. Διαβάστε άρθρο βασισμένο στην εισήγηση της σ. Κατερίνας Κλείτσα, εδώ. 

Το 1973 το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε την υπόθεση Roe εναντίον Wade (αυτά ήταν τα ονόματα των αντιδίκων). Η απόφαση που έβγαλε τότε το δικαστήριο προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία πολιτεία δεν είχε δηλαδή δικαίωμα να περάσει νόμο που να απαγορεύει τις αμβλώσεις, γιατί υπήρχε η συγκεκριμένη απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου. 

Τον Ιούνιο το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, με νέα σύνθεση, ακύρωσε την απόφαση του 1973, δίνοντας το δικαίωμα σε όποια πολιτεία των ΗΠΑ θέλει, να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. (Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τα νομικά…). 

Ήταν μια απόφαση που σόκαρε και εξόργισε εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και το φεμινιστικό κίνημα διεθνώς.  

Δεν ήταν όμως μια απόφαση που «έπεσε από τον ουρανό».  

Η δεξιά και η ακροδεξιά στις ΗΠΑ περνούσαν εδώ και χρόνια νόμους απαγόρευσης ή περιορισμού των αμβλώσεων σε πολιτειακό επίπεδο, στις πολιτείες που είχαν την τοπική κυβέρνηση. Οι νόμοι αυτοί δεν μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ όσο το δικαίωμα στην άμβλωση προστατευόταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο από την απόφαση Roe vs. Wade του 1973. Τους ψήφιζαν όμως για να υπάρχουν και παράλληλα έκαναν αλλεπάλληλες προσφυγές στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο με στόχο η Roe vs. Wade να πέσει ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν οι πολιτειακοί νόμοι που είχαν ψηφίσει και μάλιστα πολλοί από αυτούς ήταν διατυπωμένοι έτσι, ώστε να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την επομένη μέρα που θα έπεφτε η Roe εναντίον Wade. 

Οι προσφυγές αυτές δεν είχαν τύχη, μέχρι που άλλαξε η σύνθεση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. 

Τα μέλη του δικαστηρίου διορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ (με τη Γερουσία να επικυρώνει την απόφαση) και είναι ισόβια. Από τη στιγμή δηλαδή που διορίζονται δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν μέχρι να πεθάνουν (εξαιρετική ποιότητα Δημοκρατίας….). 

Τρία μέλη του ανώτατου δικαστηρίου πέθαναν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ (ο ένας λίγο νωρίτερα για την ακρίβεια) και ο Τραμπ είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει στη θέση τους 3 πολύ συντηρητικούς δικαστές.  

Με τη νέα σύνθεση το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe εναντίον Wade και όχι μόνο.  

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έβγαλε μια σειρά αποφάσεις μέσα από τις οποίες υλοποιούνται κομμάτια της ατζέντας του συντηρητικού κατεστημένου στις ΗΠΑ και των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ, παρότι δεν βρίσκονται στην κυβέρνηση οι Ρεπουμπλικάνοι.  

Αποφάσεις που όριζαν ως αντισυνταγματικούς  

 • νόμους που περιορίζουν και ρυθμίζουν την κατοχή όπλων. Για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη… 
 • νόμους που απαγορεύουν στην Περιβαλλοντική Υπηρεσία των ΗΠΑ να επιβάλλει σε υπάρχουσες βιομηχανίες περιορισμό του CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου 
 • νόμους που αφορούν τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους (χοντρικά: επιτρέπουν προσευχή στα σχολεία και χρηματοδότηση ιδιωτικών χριστιανικών σχολείων από το κράτος σε πολιτείες που το απαγόρευαν) κ.α. 

(Την ίδια στιγμή δεξιά και ακροδεξιά έχει ξεκινήσει εκστρατεία, περνά νόμους και διώκει δασκάλους στα σχολεία που μιλούν για τον ρατσισμό, για τις ανισότητες ανάμεσα σε αφροαμερικανούς και λευκούς Αμερικανούς και πως αυτά συνδέονται με την ιστορία των ΗΠΑ κλπ – είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία… διαμάχη για critical race theory).  

… 

Μετά την ακύρωση της Roe εναντίον Wade η άμβλωση απαγορεύεται στην ουσία σε 20 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ – σε 15 σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και σε 5 από αυτές την απαγορεύουν μετά τις 5 ή 6 βδομάδες μια περίοδο που πάρα πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν καν ότι είναι έγκυες, οπότε είναι σαν πλήρης απαγόρευση. Σε πολλές από αυτές, η άμβλωση δεν επιτρέπεται ούτε όταν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βιασμού η αιμομιξίας ή αν θα υπάρχουν βλάβες στην υγεία της γυναίκας.  

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ μένουν χωρίς πρόσβαση στην άμβλωση, χωρίς το δικαίωμα στην επιλογή. Είναι κατά κύριο λόγο οι γυναίκες των φτωχών στρωμάτων, των λαϊκών στρωμάτων που δεν θα έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν σε μια γειτονική πολιτεία για να κάνουν άμβλωση νόμιμα και με ασφάλεια – η κλίμακα για την οποία μιλάμε είναι σαν να πρέπει να ταξιδέψει κάποια γυναίκα που ζει στην Ελλάδα π.χ. στην Γαλλία για να κάνει νόμιμα και με ασφάλεια άμβλωση.  

Και είναι και οι γυναίκες φτωχών και μεσαίες στρωμάτων που βρίσκονται σε βίαιες, κακοποιητικές σχέσεις…. Γυναίκες που δεν θα μπορούν να ξεφύγουν από την επιτήρηση του κακοποιητικού συντρόφου για να κάνουν άμβλωση, όπως θα μπορούσαν αν η άμβλωση ήταν προσβάσιμη στην πόλη τους κ.α. 

… 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όπως και όλα τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσαν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι από την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Ωστόσο 50 χρόνια τώρα δεν έκαναν στοιχειώδη πράγματα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση. 

1ον Θα μπορούσαν να έχουν φτιάξει και ψηφίσει έναν νόμο με ομοσπονδιακή ισχύ, ώστε να μην τελειώνουν τα πάντα με την απόφαση Roe vs. Wade.  

Πήγαν να το κάνουν μόνο όταν διέρρευσε ποια θα ήταν η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, στις αρχές του 2022 – το προσχέδιο της απόφασης είχε διαρρεύσει μερικούς μήνες πριν. 

Προσχηματικά λοιπόν, για να φανεί ότι κάτι κάνουν, κατέθεσαν δυο φορές στη Γερουσία πρόταση νόμου για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων (μία το Φλεβάρη και μία το Μάη του 2022). Ωστόσο ο νόμος δεν πέρασε. Οι Δημοκρατικοί έχουν εντελώς οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία πλέον – σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις τους. Το νόμο όμως δεν τον ψήφισαν καν όλοι οι Δημοκρατικοί…  

2ον Θα μπορούσαν να κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης για τις αμβλώσεις και όχι να αφήνουν τον κόσμο στην παραπληροφόρηση και τα σενάρια συνωμοσίας των χριστιανών φονταμελιστών των ΗΠΑ. 

Το κίνημα ενάντια στις αμβλώσεις στις ΗΠΑ λαμβάνει μεγάλη χρηματοδότηση και χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους για να σταματήσει τις αμβλώσεις 

 • Ιδρύει κλινικές όπου τα υπερηχογραφήματα για εγκύους είναι δωρεάν. Σε μία χώρα όπου δεν υπάρχει δωρεάν περίθαλψη αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές γυναίκες δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή από το να στραφούν σε αυτές. Αν το προσωπικό αυτών των κλινικών διαπιστώσει ότι η έγκυος σχεδιάζει να κάνει έκτρωση, τίθεται σε εφαρμογή μια στοχευμένη «συμβουλευτική» για να την αποτρέψουν, με συναισθηματικούς εκβιασμούς και παραπληροφόρηση όπως π.χ. ότι το 2 μηνών έμβρυο που θα βρεθεί εκτός μήτρας θα κλαίει σπαρακτικά μέχρι να πεθάνει. 
 • Οργανώνει Κινητοποιήσεις έξω από κλινικές που κάνουν αμβλώσεις για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτές σε έγκυες γυναίκες και γιατρούς και για να συσπειρώσουν τον κόσμο τους 
 • Διασπείρει απίστευτες θεωρίες συνομωσίας  

«Σε περιοχές όπως η Ουάσινγκτον, έμβρυα καίγονται για να παραχθεί ρεύμα για τον φωτισμό της πόλης και των σπιτιών», «Την επόμενη φορά που θα ανάψετε το φως, σκεφτείτε τους αποτεφρωτήρες». Αυτά δεν τα είπε κάποια γραφική φιγούρα σ’ ένα χωριό στα Απαλάχια Όρη των ΗΠΑ. Τα είπε στο Κονγκρέσο η Catherine Glenn Foster, δικηγόρος και πρόεδρος της Americans United for Life, της μεγαλύτερης ΜΚΟ για το «δικαίωμα στη ζωή», με μισθό 190.000 το χρόνο, που κλήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους σαν ειδικός στη συζήτηση του Κονγκρέσου για τις αμβλώσεις τον περασμένο Μαή. 

Και βέβαια ψήφιζαν νόμους που θα απαγόρευαν τις αμβλώσεις στις πολιτείες που είχαν δύναμη, όταν η απόφαση Roe εναντίον Wade ανατρεπόταν. 

Κάποιοι από τους νόμους που ψήφισαν έβλεπαν ακόμα πιο μακριά – την επόμενη μέρα 

Στο Τέξας για παράδειγμα:   

 • απαγορεύτηκε η διακίνηση με το ταχυδρομείο των χαπιών άμβλωσης (φαρμακευτική άμβλωση), ώστε οι γυναίκες να μην μπορούν να τα προμηθεύονται από το διαδίκτυο από πολιτείες όπου η άμβλωση επιτρέπεται.   
 • Επίσης, ο νόμος στο Τέξας επιτρέπει σε οποιονδήποτε πολίτη, να κάνει μήνυση σε οποιονδήποτε, πολίτη, γιατρό ή κλινική βοηθήσει μια έγκυο να κάνει έκτρωση εντός και εκτός Τέξας! 

Τώρα επόμενος δηλωμένος στόχος των μισογύνηδων πολέμιων των αμβλώσεων είναι να φτιάξουν νόμους που να απαγορεύσουν στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση να πηγαίνουν σε άλλη πολιτεία γι’ αυτό το σκοπό. Να περιορίσουν δηλαδή ακόμα και το δικαίωμα της μετακίνησης μιας γυναίκας για να μην κάνει έκτρωση. 

Πρόκειται για εξελίξεις ανατριχιαστικές που θυμίζουν δυστοπικές κοινωνίες που βλέπουμε σε ταινίες…. 

Φυσικά όλοι αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για την προστασία μόνο αγέννητου παιδιού και δεν διεκδικούν ούτε πληρωμένες άδειες μητρότητας, που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ, ούτε επιδόματα και βοήθεια για όλες τις γυναίκες και για όλα τα άτομα που θέλουν να κάνουν παιδιά, αλλά δυσκολεύονται οικονομικά. 

Από την άλλη το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έκανε τίποτα για να υπερασπιστεί με ουσιαστικό τρόπο το δικαίωμα στην άμβλωση. Χρησιμοποιούσε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το δικαίωμα στην άμβλωση σαν ψηφοθηρικό εργαλείο. Καλεί τον κόσμο να ψηφίσει υποψήφιους των Δημοκρατικών για να προστατευτεί το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά τελικά, δεν κάνει τίποτα στην πράξη για το προστατέψει. 

Την επομένη της ακύρωσης της οι Roe εναντίον Wade το Δημοκρατικό Κόμμα έστειλε μαζικά sms όπου ζητούσε από τον κόσμο οικονομική ενίσχυση για την προεκλογική του εκστρατεία και τόνιζε τη σημασία του να τους ψηφίσει ο κόσμος για να προστατέψουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Αυτή η κίνηση αγανάκτησε, και δικαίως, ακόμα και πολύ πιστούς ψηφοφόρους των δημοκρατικών. 

*** 

Τι μπορεί να κάνει με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση Μπάϊντεν;

Να περάσει νόμο από το Κονγκρέσο που να διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έστω κι αυτός ο νόμος θα ήταν προσωρινός, με την έννοια δηλαδή ότι το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να τον έβγαζε αντισυνταγματικό. Θα έδινε όμως άμεση λύση και ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες. 

Να βγάλει διάταγμα με το οποίο αμβλώσεις να μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις πολιτείες, και σε αυτές που απαγορεύεται η άμβλωση δηλαδή, σε γη που ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση, (σε ομοσπονδιακή γη). 

Ακόμα και στα πλαίσια του συστήματος δηλαδή κάποιες λύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν. 

Μέχρι στιγμής δεν κάνει όμως τίποτα. Ένα πρόσφατο διάταγμα που υπέγραψε για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν μερικές βδομάδες και το οποίο διαφημίστηκε πολύ είναι στην πραγματικότητα κενό περιεχομένου. Δεν αλλάζει τίποτα.  

*** 

ΟΙ εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν να μας διδάξουν πολλά.  

Κατ’ αρχήν ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική δικαιοσύνη.  

Λέμε ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένη. Ότι έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ότι βγάζει από τη φυλακή τον Φιλιππίδη, το Λιγνάδη, τους δολοφόνους του Ζακ, το δολοφόνο του Γρηγορόπουλου, τους καταδικασμένους Χρυσαυγίτες την ίδια στιγμή ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν τον απεργό πείνας Μιχαηλίδη να πεθάνει για να μην πάρει μια υφ όρον απόλυση που δικαιούται. Που στήνει σκευωρίες όπως της Ηριάννας, που σέρνει στα δικαστήρια παιδιά που απλά κατεβαίνουν σε μια πορεία ή απλά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αυτή για να τρομοκρατήσουν τη νεολαία που αγωνίζεται. 

Δεν είναι όμως μόνο η δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Έτσι είναι η δικαιοσύνη παντού στο σύστημα αυτό. 

Η δικαιοσύνη είναι φτιαγμένη και στελεχωμένη με τρόπο που να στηρίζει το σύστημα, τον καπιταλισμό, τα παιδιά του (όπως είδαμε και στην Ελλάδα με την υπόθεση της Γ. Μπίκα) και τις «αξίες» του. 

Σε αυτά τα πλαίσια στηρίζει την Πατριαρχία. Γιατί η Πατριαρχία είναι μια από τις βασικές αξίας και ένας από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος.  

Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια είναι οι βασικές αξίες που προβάλει το σύστημα. Ποια οικογένεια; Η Ετεροφυλοφιλική οικογένεια. Πατέρας – μάνα – παιδιά με συγκεκριμένους ρόλους για τα μέλη της. 

Ένα σύστημα που βασίζεται στην πατριαρχία θα προσπαθεί πάντα να παίρνει πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των γυναικών.  

Όπως προσπαθεί να παίρνει πίσω κάθε κατάκτηση των εργαζομένων. Γιατί καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την εκμετάλλευση, την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Έτσι σήμερα που το κίνημα είναι σε υποχώρηση χάνουμε δικαιώματα όπως το 8ωρο, υπερωρίες, το δικαίωμα στην συγκέντρωση και τη διαμαρτυρία, την ελευθεροτυπία κ.α. Πράγματα που κερδίσαμε πριν 100 χρόνια, τώρα που μπορούν, τα παίρνουν πίσω.  

Όσο υπάρχει καπιταλισμός κανένα δικαίωμα και καμία ελευθερία δεν είναι διασφαλισμένα. 

Και το δικαίωμα στην άμβλωση που παλεύουν να πάρουν συνολικά πίσω στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό δικαίωμα.  

Αφορά το δικαίωμα να ελέγχεις τι συμβαίνει με το σώμα σου. Πώς θα ζήσεις σε προσωπικό επίπεδο τη ζωή σου. Αν θέλεις να κάνεις παιδιά, πότε και πόσα.   

Όταν αφαιρείται το δικαίωμα του ελέγχου του σώματος μας, αφαιρείται το δικαίωμα της επιλογής. Και αυτό δεν είναι θεωρητικό σχήμα. 

Το φεμινιστικό κίνημα και η Αριστερά πάλευαν έναν αιώνα και παραπάνω για να μπορούν οι γυναίκες να σπουδάσουν, να μπορούν να δουλέψουν, να μπορούν να πάρουν τον ίδιο μισθό που παίρνουν οι άντρες, να αποκτήσουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα και να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τον παραδοσιακό ρόλο που θέλει τις γυναίκες να είναι φτιαγμένες μόνο για να κάνουν παιδιά και να φροντίζουν το νοικοκυριό. 

Όταν παίρνουν πίσω το δικαίωμα στην άμβλωση, σου αφαιρούν την επιλογή για την οποία παλεύαμε 100 και βάλε χρόνια και σου επιβάλλουν, τουλάχιστον για μια περίοδο της ζωής σου, το ρόλο που το σύστημα φυλάει παραδοσιακά για τη γυναίκα. Το ρόλο της μάνας και της νοικοκυράς. 

Σου λένε ότι το να είσαι αναπαραγωγική μηχανή / το να κάνεις παιδιά είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις να κάνεις σαν γυναίκα, κι αν δεν το καταλαβαίνεις η ίδια, αν δεν κάνεις από μόνη σου την επιλογή που το σύστημα θέλει να κάνεις, ορίστε κι ένας νόμος για να στην επιβάλλει! 

Νόμοι που αφαιρούν το δικαίωμα στην άμβλωση πάνε τον αγώνα για ισότητα των δυο φύλων πολλές δεκαετίες πίσω. Πέρα από τα προαναφερόμενα, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά, δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος που να αναγκάζει τους άντρες να αναλαμβάνουν συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνες στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης, αλλά ούτε και γενικά υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλλει συγκεκριμένο ρόλο στη ζωή των αντρών. 

Και βέβαια ξέρουμε ότι ανάλογα με την ηλικία και με το κοινωνικό υπόβαθρό μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να καθορίσει όχι μόνο μια περίοδο αλλά ολόκληρη τη ζωή μιας γυναίκας. 

Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει στο να μην μπορέσεις να τελειώσεις το σχολείο, να μην μπορέσεις να σπουδάσεις, να χάσεις μια καλή δουλειά (με ότι σημαίνει αυτό για την καθεμία), να μην μπορέσεις να ξεφύγεις ποτέ από τη φτώχεια, αλλά αντίθετα να βουτάς όλο και πιο βαθιά σε αυτή, να μην μπορείς να φύγεις από μια κακοποιητική σχέση, κοκ. 

*** 

Όταν το δικαίωμα στην άμβλωση γκρεμίζεται στις ΗΠΑ, την πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία παγκόσμια, οι συνέπειες δεν σταματούν στα σύνορα της χώρας. Η Δεξιά και Ακροδεξιά στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη παραδειγματίζεται και ενθαρρύνεται να εντείνει τον μισογυνιστικό της αγώνα. 

Πώς μπορούμε να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση; 

Πώς μπορούμε να αγωνιστούμε για να αποκατασταθεί και να επεκταθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ; 

Για να μην διανοηθούν αντίστοιχη επίθεση στην Ελλάδα; 

Δεν υπάρχει σύντομος δρόμους, ούτε μαγικές λύσεις. 

Τα δικαιώματα κερδήθηκαν με αγώνες που έδωσαν τα κινήματα 

Σήμερα στις ΗΠΑ είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το φεμινιστικό κίνημα και όλοι/ες όσοι/ες υπερασπίζονται αυτό το απόλυτα βασικό δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν αν θα κάνουν παιδιά, πότε και πόσα, να κατέβουν στους δρόμους. Να παλέψουν για το δικαίωμα στην άμβλωση οργανώνοντας  

 • μαζικές διαδηλώσεις,  
 • καταλήψεις 
 • απεργίες (ανά κλάδο, ανά πόλη…) 
 • με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα – αυτά που αναφέραμε – και να κάνουν τα θεμέλια του ανώτατου δικαστηρίου να τρέμουν, ώστε να μην τολμήσουν να αγγίξουν τον όποιον νόμο και μέτρα παρθούν υπέρ της άμβλωσης. 

Το κίνημα για τα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών, το φεμινιστικό κίνημα, έχει κατεβάσει ανά διαστήματα εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια στους δρόμους. Και στην Αμερικανική Ήπειρο και στην Ευρώπη. 

Με αυτό τον τρόπο κέρδισε το δικαίωμα στην άμβλωση σε Ιρλανδία, Αργεντινή και μια σειρά άλλες χώρες. 

Με αυτό τον τρόπο κερδίσαμε όλα μας τα δικαιώματα τον περασμένο αιώνα και ακόμα πιο παλιά. 

Την  ίδια στιγμή το κίνημα θα πρέπει να οργανώνει και ενημερωτικές εκστρατείες σε όλες τις γωνιές των ΗΠΑ, ώστε ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να μάθει την αλήθεια για τις αμβλώσεις, να αποτινάξει από πάνω του τα ψέματα, τις δοξασίες και την προπαγάνδα των χριστιανοταλιμπάν, της δεξιάς και ακροδεξιάς των ΗΠΑ και μπει στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.   

Για εμάς, για την επαναστατική αριστερά, ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι κομμάτι ενός συνολικότερου αγώνα για την ανατροπή του συστήματος και το χτίσιμο μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής (όχι με την μορφή της ΕΣΣΔ – αυτό δεν ήταν σοσιαλισμός), με πραγματική δημοκρατία και ισότητα… 

Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην ανατρέπονται οι κατακτήσεις μας και να ζούμε το μαρτύριο του Σίσυφου…

Είναι ο μόνος τρόπος να μην ζει ο μισός πληθυσμός της γης στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και μια χούφτα πλουσίων να έχει χρήματα να οργανώνει ταξίδια αναψυχής στο διάστημα, να καίει 500ευρά στη Μύκονο για διασκέδαση κοκ. 

Είναι ο μόνος τρόπος να μην συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τρέχοντας προς την καταστροφή της ζωής στη γη όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. 

Και ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε όλες και όλοι να ζήσουμε αξιοπρεπώς, ισότιμα και πραγματικά ελεύθερα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα