Συνέντευξη με τον Β. Μπ., απολυμένο εργαζόμενο στον «Τερκενλή»

Στις αρχές Ιούλη, η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ζαχαροπλαστικής «Τερκενλής» απέλυσε έναν εργαζόμενό της, τον Β. Μπ., που δούλευε στις αποθήκες της εταιρείας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση, λόγω της διεκδικητικής του στάσης και της συνδικαλιστικής του δράσης, μέσα από το κλαδικό του σωματείο, το ΣΕΤΕΠΕ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων). 
Το «Ξ» μίλησε με τον Β. Μπ. για την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία και για τις πρόσφατες εξελίξεις. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Γιάννος Νικολάου.

Πριν μερικές ημέρες έγινε γνωστή η απόλυσή σου από την εταιρεία «Τερκενλής». Πότε ξεκίνησες να εργάζεσαι εκεί και με ποιο καθεστώς;

Ξεκίνησα να εργάζομαι στον «Τερκενλή» τέλη Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία πριν την πρόσληψη μου, στην τηλεφωνική συνέντευξη αλλά και από κοντά, με ενημέρωσε ότι θα υπογράψω σύμβαση ορισμένου χρόνου και με βάση το αν ανταπεξέλθω στη δουλειά και αν θα προσφέρω στην εταιρεία, η σύμβασή μου θα γίνει σε βάθος χρόνου «αορίστου» μετά την τρίτη ανανέωση, όπως ορίζει ο νόμος. 

Υπήρξε κάποια αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στην εταιρεία;

Αυτό που συμβαίνει με αρκετούς εργαζόμενους, είναι ότι αφού ξεκινήσεις να δουλεύεις μετά από λίγο καιρό ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι θα περάσεις σε μια εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων που ονομάζεται «Randstad» – στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δουλεμπορικό γραφείο. Σου λένε πως δεν αλλάζει τίποτα (υποτίθεται) στα εργασιακά σου δικαιώματα και ότι αυτό γίνεται για «φορολογικούς λόγους της εταιρείας». Στην πραγματικότητα όμως σε περνάει σε ένα καθεστώς που θα θεωρείσαι «ενοικιαζόμενος» του και δεν είναι υποχρεωμένος σε τέτοια περίπτωση μετά τις 3 ανανεώσεις ορισμένου χρόνου να σε κάνει «αορίστου». 

Για παράδειγμα, υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονταν στον Τερκενλή τρία χρόνια υπό το καθεστώς του δουλεμπορικού και υπέγραφαν μηνιαίες συμβάσεις συνέχεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο εργοδότης να σε απολύσει να το κάνει με τεράστια άνεση, καθώς θα θεωρείται τυπικά «λήξη σύμβασης». Δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει αποζημίωση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό εργάζεσαι και ούτε οι άδειες σου αυξάνονται σε βάθος χρόνου όπως ορίζει ο νόμος, διότι δεν ανήκεις στην εργοδοσία του «Τερκενλή». 

Πως αντέδρασες απέναντι σε αυτήν την κατάσταση;

Όταν με ενημέρωσαν ότι θέλουν να με περάσουν στη συγκεκριμένη εταιρεία, επικοινώνησα την ίδια μέρα με το σωματείο. Διεκδικήσαμε, με παρέμβαση, σύμβαση αορίστου και αμέσως την άλλη μέρα υπέγραψα. Μάλιστα ο ίδιος ο Τερκενλής απολογούνταν πως το κάνει αυτό για να μην απολύει και ότι είναι για το καλό του εργαζόμενου. Μετά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, σε βάθος 4 μηνών υπέγραψαν κανονικές συμβάσεις αορίστου και άλλοι συνάδελφοι που ήταν στο δουλεμπορικό! 

Θεωρείς ότι με τη στάση σου αυτή στοχοποιήθηκες από την εταιρεία;

Προφανώς, μετά το γεγονός αυτό και με τη συμμετοχή μου σε απεργιακές κινητοποιήσεις, είχα στοχοποιηθεί (στην ανακοίνωση μου ότι θα απεργήσω, τις πρώτες φορές με κάλεσαν στο γραφείο και με ρωτούσαν τι ιδεολογία έχω). 

Ένα μήνα πριν, με κάλεσε ο ίδιος ο Τερκενλής να μου πει πως επειδή «έχει πέσει» η δουλειά πρέπει να σταματήσει κάποια άτομα, οπότε με προσέγγιζαν μήπως και υπογράψω παραίτηση. Μάλιστα προσπάθησαν να με στρέψουν ενάντια στους συναδέλφους μου, λέγοντάς μου «πες μας ποιον να διώξουμε». Εννοείται ότι τους απάντησα αναλόγως. 

Ξαφνικά, τις προηγούμενες μέρες με φώναξαν και μου ανακοίνωσαν ότι απολύομαι για «οικονομοτεχνικούς λόγους» όπως γράφει και η καταγγελία – εννοείται ότι είχα αρνηθεί να υπογράψω διότι εμείς ξέρουμε από πρώτο χέρι «αν έχει πέσει ή όχι η δουλειά». Έτσι, στείλανε δικαστικό επιμελητή, 20 λεπτά αφού μπήκα στο σπίτι μου φεύγοντας απ’ το εργοστάσιο, για να υπογράψω παραίτηση (κάτι που δεν έκανα ούτε τότε). Προφανώς ήταν προετοιμασμένοι και τον είχανε έτοιμο. 

Ποια ήταν η στάση του σωματείου που ανήκεις, του ΣΕΤΕΠΕ, πως χρειάζεται να αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε ανάλογες περιπτώσεις;

Το προηγούμενο διάστημα, με παρέμβαση του σωματείου διεκδικήσαμε και έγιναν στους χώρους της εταιρείας τακτικές απολυμάνσεις λόγω κόβιντ, αυξήθηκαν τα διαλείμματα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, με δικιά μου προσωπική παρέμβαση ήρθαν μπουφάν στην αποθήκη γιατί μπαίναμε στους -19 στις καταψύξεις με φούτερ (για 7 αποθηκάριους είχαμε μόλις 2 μπουφάν) κλπ. 

Σε σχέση με την απόλυσή μου, έγινε κινητοποίηση σε κεντρικό κατάστημα του Τερκενλή στη Θεσσαλονίκη από το σωματείο αλλά και στην Αθήνα από την «Αναμέτρηση», την οργάνωση που ανήκω. 

Πρέπει να υπάρχει μαζική αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις απ’ τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς! Να οργανωθούν στα σωματεία τους ώστε μαζικά να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας.

Σ’ ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και καλή δύναμη στις δύσκολες μάχες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα