Monsanto: θα πληρώσει τουλάχιστον για ένα από τα αμέτρητα εγκλήματά της;

Η ιστορική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει την εταιρεία Monsanto για το επικίνδυνο παρασιτοκτόνο roundup, ξαναφέρνει στην επιφάνεια την εγκληματική δράση της εταιρείας σε ολόκληρο τον πλανήτη όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Η Monsanto, ένας κολοσσός της αγροτικής βιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας, που ανήκει πλέον στη φαρμακευτική εταιρεία Bayer, καταδικάστηκε για το γεγονός ότι το παρασιτοκτόνο της προκάλεσε καρκίνο σε κηπουρό που το χρησιμοποίησε. Η εταιρεία καλείται να πληρώσει αποζημίωση ύψους 289 εκατομμυρίων δολαρίων στον αγρότη, ενώ η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει νέες μηνύσεις από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το φυτοφάρμακο, αγνοώντας την επικινδυνότητα του.  

Η Bayer από τη μεριά της, ισχυρίζεται ότι το διαβόητο ζιζανιοκτόνο δε συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο και ετοιμάζεται να κάνει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Φυσικά το ποσό είναι απειροελάχιστο για μια εταιρεία σαν την Bayer, το πλήγμα όμως που θα προκαλέσει στην εικόνα της αυτή η καταδίκη, μπορεί να της στοιχίσει πολύ περισσότερο. 

Τι είναι το roundup;

Το roundup, είναι ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως παρασιτοκτόνα, που χρησιμοποιείται μαζικά στην αγροτική παραγωγή. Η βασική δραστική ουσία που περιέχει, η γλυφοσάτη, θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρκινογενέσεων στον άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι η ίδια η εταιρεία το αρνείται.  

Μάλιστα, από το 2015, όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το roundup είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη γλυφοσάτη στις πιθανά καρκινογόνες ουσίες. Προκειμένου να συνεχίσει να πουλάει ανενόχλητη το ζιζανιοκτόνο της, η Monsanto φρόντισε σύντομα μετά από αυτό να χειραγωγήσει τις έρευνες στην Ευρώπη, βγάζοντας το καρκινογόνο παρασιτοκτόνο «αθώο».  

Ελεύθερο στην Ευρώπη

Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, το 2017, η γλυφοσάτη πήρε το πράσινο φως να κυκλοφορεί ελεύθερη στην Ευρώπη για άλλα πέντε χρόνια. Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία σήμερα πανηγυρίζει για την καταδικαστική απόφαση εναντίον της Monsanto, επιτρέπει τη χρήση του roundup στην αγροτική παραγωγή (προφανώς με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας) αλλά έχει απαγορεύσει τη χρήση του… στους κήπους 

Ένα επικίνδυνο για την υγεία φάρμακο, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή, οι καλλιεργητές μπορούν να έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί του, επιτρέπεται να περνάει στην τροφική αλυσίδα και να φτάνει στο πιάτο εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε γλάστρες και παρτέρια! 

Εκτός από το παρασιτοκτόνο, η Monsanto έχει αναπτύξει γενετικά τροποποιημένους σπόρους, όπως π.χ. καλαμποκιού, σόγιας, κλπ, οι οποίοι διαθέτουν από μόνοι τους αντιπαρασιτική δράση. Από το 2016 μάλιστα, στην Ευρώπη κυκλοφορούν ελεύθεροι οι σπόροι σόγιας «Roundup ready», που περιέχουν την επικίνδυνη ουσία ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιηθεί το ζιζανιοκτόνο πάνω στα φυτά.  

Το αμαρτωλό παρελθόν της Monsanto όμως δεν περιορίζεται στην πρόκληση καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών σε αγρότες και καταναλωτές. Η ιστορία των βαμβακοπαραγωγών της Ινδίας είναι ίσως ένα από τα πιο γλαφυρά παραδείγματα του πόσο αδίστακτες μπορούν να γίνουν εταιρείες σαν την Monsanto προκειμένου να αυξήσουν όχι μόνο τα κέρδη τους, αλλά και τον έλεγχο πάνω στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή.  

Εξοντώνοντας τους Ινδούς αγρότες

Η ιστορία περιγράφεται αναλυτικά στο ντοκιμαντέρ του «Εξάντα», «Πεθαίνοντας στην αφθονία»: Το 2002, η εταιρεία πήρε άδεια από την ινδική κυβέρνηση να πουλήσει στη χώρα έναν γενετικά τροποποιημένο σπόρο βαμβακιού, γνωστό με την ονομασία bt. Το βαμβάκι πήρε το όνομά του από τον Βάκιλο της Θουριγγίας (bacillus thuringiensis – bt) ο οποίος έχει εισαχθεί στους σπόρους του. Το βαμβάκι είναι πλέον εμπλουτισμένο με προστασία ενάντια στα παράσιτα, αφού ο βάκιλος έχει αντιπαρασιτική δράση. Η εταιρεία έπεισε τους αγρότες ότι ο νέος σπόρος θα τους βοηθούσε να αυξήσουν την παραγωγή και να μειώσουν το κόστος της, αφού θα γλίτωναν σημαντικά ποσά σε παρασιτοκτόνα. Τους έπεισαν να εγκαταλείψουν τους σπόρους που φύτευαν για αιώνες, σπόρους που έπαιρναν ελεύθερα από τη φύση και να αγοράσουν τους νέους «βελτιωμένους» σπόρους της Monsanto.  

Αυτό που δεν τους είπαν, ήταν ότι μετά από ένα διάστημα, το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι θα χρειαζόταν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων για να  αντισταθεί στα νέα παράσιτα που θα εμφανίζονταν. Δεν τους είπαν επίσης, ότι η γη τους θα καταστρεφόταν σταδιακά από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που έπρεπε να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Δεν τους είπαν ότι οι «βελτιωμένοι» σπόροι δεν μπορούσαν να φυλαχτούν και να ξαναδώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά. Και βέβαια δεν τους είπαν, ότι ακόμη κι αν κατάφερναν να βγάλουν κάποια φυτά από αυτούς τους σπόρους, η Monsanto θα τους έκανε μήνυση για κλοπή της «πατέντας» της, αναγκάζοντάς τους να αγοράζουν κάθε χρόνο από την εταιρεία, τόσο το σπόρο, όσο και τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που τον συνοδεύουν! 

Σαν αποτέλεσμα, από το 2007, όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της επέλασης της Monsanto, μέχρι το 2008, 200.000 Ινδοί αγρότες οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία λόγω χρεών. 

Δηλητηριάζοντας τον πλανήτη για δεκαετίες

Η ιστορία της Monsanto είναι γεμάτη από θανάτους και μαζικές δηλητηριάσεις του περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των υπόλοιπων έμβιων όντων της γης. Είναι η εταιρεία που δημιούργησε δύο από τα πιο καταστροφικά δηλητήρια που έχουν περάσει από τον πλανήτη: το εντομοκτόνο DDT και το «Agent Orange» που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο στον πόλεμο του Βιετνάμ.  

Το τελευταίο ευθύνεται για αμέτρητους θανάτους αμάχων, αλλά και για γενετικές ανωμαλίες και καρκινογενέσεις, που επηρεάζουν τη βιετναμέζικη κοινωνία ακόμη και μέχρι σήμερα. Στο Βιετνάμ, μισό αιώνα μετά τον πόλεμο, υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία και ιδρύματα που φροντίζουν αποκλειστικά τα παιδιά που αδυνατούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, εξαιτίας των γενετικών ανωμαλιών που οφείλονται στην έκθεση των γονιών τους στον «Πορτοκαλί Παράγοντα» της Monsanto.

 

Όσο για το πρώτο, αρχικά θεωρήθηκε τόσο ασφαλές, που χρησιμοποιούταν ακόμη και απευθείας πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, σαν θεραπεία για τις ψείρες! Μάλιστα, κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι στρατιώτες εκτός από τα όπλα και τα πολεμοφόδιά τους, ήταν «εξοπλισμένοι» με εσώρουχα βουτηγμένα στο εντομοκτόνο, προκειμένου να αποφύγουν την έκθεση σε ψείρες, ψύλλους, κλπ. Οι τρομακτικές επιπτώσεις του DDT περιγράφηκαν για πρώτη φορά στο βιβλίο της Ρέητσελ Κάρσον «Σιωπηλή Άνοιξη». Ο τίτλος αναφέρεται στη σιωπή των πουλιών, ο πληθυσμός των οποίων μειώθηκε δραματικά από τη χρήση του εντομοκτόνου, αφού κατανάλωναν τα έντομα που είχαν ψεκαστεί με DDT.  

Το συγκεκριμένο εντομοκτόνο όμως, όπως βέβαια και το Agent Orange, είναι εξαιρετικά τοξικό και για τον άνθρωπο. Κάτι που η Monsanto γνώριζε από την πρώτη στιγμή. Όπως γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους από τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τα νέας γενιάς εντομοκτόνα της.  

Θα πληρώσει;

Το αν τελικά η Monsanto θα πληρώσει την αποζημίωση στον κηπουρό που εκτέθηκε στο καρκινογόνο roundup, ή αν θα καταφέρει για άλλη μια φορά να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Η ειρωνεία είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, με βάση τη γνωμάτευση των γιατρών, έχει πολύ λίγο χρόνο ζωής ακόμα. Η έφεση λοιπόν της εταιρείας, όπως φαίνεται έχει στόχο να στερήσει τη χαρά της δικαίωσης από τον Dewayne Lee Johnson. 

Το σίγουρο είναι ότι τα 289 εκατομμύρια δολάρια, μπορεί να είναι ένα ποσό επαρκές για να ανακουφίσει ένα από τα θύματά της, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια κέρδη, όπως και μπροστά στα τεράστια εγκλήματά της. Εγκλήματα που θα συνεχιστούν, όσο εταιρείες σαν την Monsanto εξακολουθούν να εξαγοράζουν δικαστήρια και κυβερνήσεις και να ελέγχουν τη φύση, την αγροτική παραγωγή, την τροφή, το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα