Η ΕΕ μοιράζει «ψίχουλα» για το περιβάλλον…

Σχόλιο του «Ξ»

 

Ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό της ΕΕ «Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους» έχει τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επενδύει 98,2 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών». Στο άρθρο ανακοινώνονται κάποια νέα έργα του προγράμματος «LIFE» σε οκτώ χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η κίνηση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αφορμή το παραπάνω, αξίζει να κάνουμε μερικά σχόλια…

Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφέρουμε ότι το άρθρο είναι εντελώς γενικόλογο, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές, πέραν του ότι «τα έργα βοηθούν τα κράτη μέλη να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για τη φύση, το νερό, τον αέρα, τα απόβλητα και τη δράση για το κλίμα».

Πρόκειται για ένα ευχολόγιο σχετικά για την «προστασία της φύσης», την «ορθή διαχείριση του νερού», την «κλιματική αλλαγή» κλπ, όπου τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» μιλούν για μόλις περίπου 12,5 εκ. ευρώ ανά χώρα. Το ανεφάρμοστο των αποφάσεων της ΕΕ το αναγνωρίζει και η ίδια, καθώς αναφέρει ότι «Η ΕΕ έχει θεσπίσει νόμους για τη διαφύλαξη της ποιότητα ζωής μας, ωστόσο, η εφαρμογή της νομοθεσίας για το περιβάλλον και το κλίμα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση.» (η υπογράμμιση δική μας)

Δηλαδή ανακοινώνουν «ψίχουλα», την ίδια στιγμή που για μια σειρά «επενδύσεις» που πρόκειται να υποβαθμίσουν το περιβάλλον, τα διάφορα όργανα και αξιωματούχοι της ΕΕ τάσσονται επί της ουσίας, υπέρ, πιέζοντας και εκβιάζοντας με κάθε μέσο, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Ποια είναι η στάση της ΕΕ για την καταστροφή στις Σκουριές; Για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο; Για το ξεπούλημα & «ανάπλαση» του Ελληνικού, των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ; Για την καταστροφική «επένδυση» με ανεμογεννήτριες στο βουνό Σάος στη Σαμοθράκη;

Τα ερωτήματα μπορούν να συνεχιστούν, αλλά η καλύτερη απόδειξη της φιλο-περιβαλλοντικής στάσης της ΕΕ είναι απόφαση που πήρε η Κομισιόν το Δεκέμβρη για πενταετή άδεια στη χρήση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto και βέβαια η πιστή εναρμόνιση και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για άδεια χρήσης και στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» (πιο σωστά: οικονομική μεγέθυνση) την οποία σχεδιάζουν για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των πολυεθνικών και για τους λαούς, σερβίρουν μερικά ψίχουλα για την προστασία του περιβάλλοντος που οι ίδιοι καταστρέφουν!

  • #Θεματικές
  • ΕΕ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα