Σκουριές: επιστροφή προστίμου στην Ελντοράντο, για να το πάει στα Μπαρμπέιντος

Άλλη μια ιστορία αποικιοκρατικού παραλογισμού με πρωταγωνιστή την Eldorado Gold σε σχέση με την εξόρυξη που σχεδιάζεται στις Σκουριές Χαλκιδικής βγήκε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε πρόστιμο 1,7 εκ ευρώ που είχε καταλογιστεί στην Eldorado τον Γενάρη του 2016, επειδή λέει… καθυστέρησε η επιβολή του! Έτσι, το Δημόσιο οφείλει τώρα να επιστρέψει τα χρήματα στην εταιρεία. Ο χαρακτηρισμός «μπανανία» που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που παρήγαγαν μπανάνες και οι Αμερικάνοι έκαναν ότι ήθελαν ίσως και να είναι ο πιο ταιριαστός για να περιγράψει την αντιμετώπιση της Eldorado στη χώρα μας.

Περασμένα- ξεχασμένα

Τον Ιανουάριο του 2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιτέλους καταλόγισε μια σειρά από πρόστιμα στην εταιρεία, για σημαντικές παραβάσεις που είχαν βρει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τους ελέγχους που έκαναν την περίοδο 2012-2014 και δημοσιοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2015.

Οι παραβάσεις ήταν σοβαρές, και ουσιαστικά αφορούσαν την προβληματική διαχείριση που έκανε η εταιρεία στα επικίνδυνα απόβλητα από τα μεταλλεία των Μαύρων Πετρών, του Μαντέμ Λάκκο και της Ολυμπιάδας.

Οι έλεγχοι αυτοί ήταν καταχωνιασμένοι για ένα διάστημα σε κάποια συρτάρια (ποιόν ευνοούσε αυτή η παράλειψη λέτε;). Παρόλα αυτά, το πρόστιμο καταλογίστηκε και ορίστηκε στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι ακόμα και οι ελλείπεις έλεγχοι κυβερνήσεων και υπηρεσιών που ήταν φιλικές προς την εταιρεία έδειξαν ότι η προπαγάνδα πως «όλα θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον» είναι για τα μάτια του κόσμου.

Έρχεται λοιπόν σήμερα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών που εξέτασε την ένσταση της εταιρείας για τα συγκεκριμένα πρόστιμα και λέει ότι επειδή από την βεβαίωση των παραβάσεων μέχρι τον καταλογισμό του προστίμου πέρασαν 33 μήνες, αυτό ακυρώνεται και το Δημόσιο πρέπει να το επιστρέψει πίσω. Δεν αμφισβητεί ότι οι παραβάσεις αυτές έγιναν, ούτε ότι το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει πρόστιμο γι’ αυτές, αλλά επειδή το χρονικό διάστημα καταλογισμού των προστίμων δεν ήταν «εύλογο» δικαιώνει την εταιρεία.

Περασμένα- ξεχασμένα λοιπόν για την εταιρεία τα πρόστιμα και οι παραβάσεις… Το δικαστικό σύστημα για άλλη μια φορά στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων…

Η Ελντοράντο πάει στον παράδεισο

Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της «νόμιμης» φοροαποφυγής εταιριών από τα Paradise Papers ξαναβγήκε στην επιφάνεια και η ιστορία των κερδών της Eldorado. Όταν, το 2014 η ΜΚΟ SOMO είχε αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο αποφεύγει η εταιρεία να πληρώνει φόρους στην Ελλάδα, η Eldorado είχε προσπαθήσει να αρνηθεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Τώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναγκάζεται να το παραδεχτεί, λέγοντας ότι «όλες οι πολυεθνικές εταιρείες έτσι κάνουν» και «δεν είναι παράνομο», στην λογική του Βουλγαράκη «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Η «Ελληνικός Χρυσός» λοιπόν, θυγατρική της Eldorado, μεταφέρει τα κέρδη της σε μια εταιρεία φάντασμα στην Ολλανδία (που στην πραγματικότητα είναι μια ταχυδρομική θυρίδα…), και από εκεί καταλήγουν σε άλλη μια εταιρεία φάντασμα στα Μπαρμπέιντος (σε ένα κτίριο μπορεί να έχουν χιλιάδες εταιρείες την «έδρα» τους). Έτσι, φορολογείται με 1,5% φόρο σε ένα νησί με έκταση 34×23χλμ, ενώ στην Ελλάδα μένει ο αμίαντος, και η ανεργία που θα προκύψει σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η μελισσοκομία και η αλιεία.

Υποτίθεται ότι η επένδυση αυτή πρέπει να προχωρήσει όπως μας λένε γιατί υπάρχει μεγάλο οικονομικό συμφέρον για την Ελλάδα. Όμως, τα μεταλλεία πουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί (15 εκατομμύρια- έχει ήδη φάει πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα γιατί η τιμή ήταν… εξωφρενικά χαμηλή!), τα κέρδη μεταφέρονται στα Μπαρμπέϊντος, και πάνω απ’ όλα, εμείς θα πληρώσουμε την καταστροφή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, της υγείας και του περιβάλλοντος που θα αφήσει η εταιρεία!

Τόση «ανάπτυξη» πια…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα