Νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων για τα μεταλλαγμένα


Της Δήμητρας Σπανουδάκη

Το τελευταίο διάστημα, ένα από τα πρώτα θέματα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ είναι μια έρευνα Γάλλων επιστημόνων σε σχέση με τα αποτελέσματα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία.

Τι είναι οι Γενετικά Τροποποιημένα Οργανισμοί (ή κοινώς μεταλλαγμένα)

Γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ) είναι ένας οργανισμός του οποίου το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί με την εισαγωγή γονιδίων από άλλους οργανισμούς, έτσι ώστε να αποκτήσει συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα, σε ΓΤ πατάτες, έχει εισαχθεί γονίδιο από ένα βακτήριο του χώματος που ονομάζεται βάκιλος της Θουριγγίας, το οποίο τις κάνει να παράγουν το δικό τους ζιζανιοκτόνο (Bt). Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιο έντομο φάει τη συγκεκριμένη πατάτα, η τοξίνη που παράγεται από το φυτό θα το σκοτώσει.

Τι άλλο σκοτώνουν τα μεταλλαγμένα;

Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και των επιστημόνων, αντιμετωπίζει τουλάχιστον με σκεπτικισμό τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Πολλοί είναι αυτοί που (σωστά) πιστεύουν, ότι η παρέμβαση στο DNA ενός οργανισμού έχει περισσότερο τυχαία αποτελέσματα, παρά ελεγχόμενα, όπως μας καθησυχάζουν οι υπέρμαχοι των ΓΤΟ.

Η χρηματοδότηση των ερευνών για τις βλαβερές συνέπειες των μεταλλαγμένων γίνεται με το σταγονόμετρο, αλλά όταν επιστήμονες καταφέρνουν να τις φέρουν εις πέρας, τα αποτελέσματά τους ξεσηκώνουν κύμα αντιδράσεων.

Ακριβώς έτσι έγινε με την έρευνα της ομάδας του Γάλλου επιστήμονα Ζιλ- Έρικ Σεραλίνι, του Πανεπιστημίου Caen, η οποία μελέτησε τις επιδράσεις πάνω σε αρουραίους, μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto που είχε ραντιστεί με φυτοφάρμακο της ίδιας εταιρίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί η εταιρία Monsanto υποχρεώνει τους αγρότες να αγοράζουν όλο το “πακέτο” μεταλλαγμένου καλαμποκιού και φυτοφαρμάκου.

Η ομάδα μελετούσε για δύο χρόνια 200 αρουραίους οι οποίοι ταΐζονταν με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι NK603, το οποίο είχε ραντιστεί με το φυτοφάρμακο Roundup (το μεγαλύτερο σε πωλήσεις φυτοφάρμακο στον κόσμο). Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά.

Οι θηλυκοί αρουραίοι ανέπτυξαν όγκους στους μαστούς, προβλήματα στην υπόφυση και στα νεφρά, ενώ οι αρσενικοί αρουραίοι πέθαναν από χρόνια ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Η απάντηση της Monsanto

Η Monsanto από την πλευρά της, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει σχόλια και η μόνη ανακοίνωση που έβγαλε, έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι αγρότες… συνεχίζουν να προστατεύουν τις σοδειές τους με το φυτοφάρμακο Roundup! Φυσικά και συνεχίζουν να τις «προστατεύουν» με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, αφού είναι δεσμευμένοι με συμβόλαια να το κάνουν και χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό στην εταιρεία!

«Πόλεμος» για την έρευνα

Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια, τα αντανακλαστικά των υπερμάχων των μεταλλαγμένων είναι γρήγορα. Αμέσως προσπάθησαν να βγάλουνε “προβληματική” την έρευνα των Γάλλων επιστημόνων ως προς το κομμάτι των πειραμάτων που διενεργήθηκαν. Βέβαια οι υποστηρικτές των ΓΤΟ, ξεχνούν ότι για να δημοσιευτεί μια έρευνα σε ένα επιστημονικό περιοδικό πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να έχει πρώτα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Διεκδικούμε:

Να σταματήσει η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό και την καταστροφή των επιμολυσμένων σοδειών, και να δοθούν αποζημιώσεις στους μικροκαλλιεργητές.

Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διάδοσης και στροφής στις παραδοσιακές ποικιλίες, που απαιτούν πολύ λιγότερα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και νερό και που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση.

Να απαγορευθεί κάθε σχέση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων με τα ερευνητικά κέντρα, ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή έρευνα και να καταργηθούν οι πατέντες στην επιστημονική γνώση.

Παραπομπές

Η έρευνα των Γάλλων επιστημόνων: http://www.criigen.org/SiteEn/index.phpoption=com_content&task=view&id=373&Itemid=131 
Η «απάντηση» της Monsanto: http://monsanto.mediaroom.com/farmers-proactive-controlling-tough-weeds  
Επιπλέον υλικό για τα μεταλλαγμένα: «Οι Σπόροι της Απάτης», Jeffrey Smith, Εκδόσεις Λιβάνη & «Ο κόσμος κατά την Μονσάντο» http://www.youtube.com/watch?v=salkwpLm4hw

__________

Για τι είδους  προβλήματα ενοχοποιούνται τα μεταλλαγμένα;

Τα μεταλλαγμένα  δημιουργούν συσσωρευμένα προβλήματα στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες:

– Χρειάζονται πιο πολλά φυτοφάρμακα

– Αλλοιώνουν την βιοποικιλότητα

– Αυξάνουν την αντοχή των ζιζανίων στα φυτοφάρμακα, τα οποία προκειμένου να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να γίνονται όλο και πιο τοξικά

– Επιμολύνουν γενετικά βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες

– Ευθύνονται για την πτώση της εδαφικής γονιμότητας

– Αυξάνουν τις αλλεργίες, και μια σειρά άλλων σοβαρών ασθενειών στον ανθρώπινο πληθυσμό

– Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των ιών στα αντιβιοτικά

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα