Array

Μεγάλη νίκη των εργαζομένων στο “Ίρις” Αχαϊας

Οι εργαζόμενοι στο οικοτροφείο «Ίρις» Αχαΐας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, έχοντας φτάσει στα όρια της απόλυτης απόγνωσης και αγανάκτησης – μετά από έξι μήνες απλήρωτοι και χωρίς καμία διαβεβαίωση για την καταβολή των μισθών μας – αποφασίσαμε πριν από ένα μήνα περίπου να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις από τις 26 Φεβρουαρίου με κατάληξη την επίσχεση εργασίας αν δεν ικανοποιούνταν το αυτονόητο αίτημά μας, να πάρουμε τους μισθούς μας (βλ. προηγούμενο Ξ).

Κινητοποιήσεις

Οι κινήσεις που κάναμε είναι πολλές. Ενημερώσαμε με επιστολή μας, το υπουργείο Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στο «Ιρις» Αχαΐας και ζητήσαμε την παρέμβασή του προκειμένου να αποφευχθεί η επίσχεση εργασίας και όσες συνέπειες θα ακολουθούσαν της έσχατης αυτής κινητοποίησης. Επιπλέον, δημοσιοποιήσαμε τα προβλήματα του χώρου τόσο στον ευρύτερο τύπο όσο και στον τοπικό.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε αισθητά τα προβλήματά μας στην τοπική κοινωνία και οργανώσαμε κινητοποίηση την Πέμπτη 1η Μαρτίου κλείνοντας το ένα ρεύμα της παλιάς Εθνικής Οδού, πάνω στην οποία βρίσκεται και το οικοτροφείο μας. Ανοίξαμε τα πανό μας, μοιράσαμε έντυπο ενημερωτικό υλικό στους οδηγούς των αυτοκινήτων αλλά και την τοπική κοινωνία. Την κινητοποίηση στήριξαν όλοι οι εργαζόμενοι του οικοτροφείου (15), και άλλα 15 περίπου άτομα από προοδευτικές δυνάμεις της Πάτρας καθώς και φίλοι ή συγγενείς, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας. Η κινητοποίηση καλύφθηκε από τον τοπικό τύπο της Πάτρας.

Πολλοί ήταν οι συνάδελφοι και τα σωματεία από άλλους χώρους της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Δημόσιας Υγείας, που με διάφορους τρόπους μας έχουν δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας.

Τριμερή συνάντηση

Για όλες τις κινήσεις μας φροντίζαμε να ενημερώνουμε και το Υπουργείο Υγείας που τελικά υπό το βάρος των κινητοποιήσεων δέχτηκε την πρόταση των εργαζομένων για τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας που θα συμπεριλάμβανε εκπροσώπους του Υπουργείου, τον διοικητικό και επιστημονικό υπεύθυνο της Εταιρείας «Ίρις» και επιτροπή εργαζομένων του οικοτροφείου μας στην Αχαΐα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου και λίγο πριν την ημερομηνία της προγραμματισμένης επίσχεσης εργασίας (Δευτέρα 5 Μαρτίου). Σε αυτή δεν παρευρέθηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας αλλά έστειλε τον λογιστή και τον δικηγόρο (της εταιρείας). Παρευρέθηκε 3μελής επιτροπή εργαζομένων του οικοτροφείου μας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ΓΣΕΕ και η ειδική γραμματέας ψυχικής υγείας κυρία Μ. Τροχάνη με τη νομική της σύμβουλο κυρία Κόλια.

Αλόγιστες δαπάνες

Στη συνάντηση αυτή το ο λογιστής και ο δικηγόρος έδειξαν το πώς τα ποσά από την χρηματοδότηση του Υπουργείου έχουν ξοδευτεί από την εταιρεία για να καταδείξει ότι δεν υπάρχουν χρήματα που να μπορούν να διατεθούν στη μισθοδοσία. Μεταξύ άλλων εξόδων εντύπωση έκανε το εξωφρενικό ποσό των 117.000 ευρώ (για 4 μήνες και για όλα τα οικοτροφεία) που φέρεται να δόθηκε σε ιδιωτική εταιρία catering για την τροφοδοσία των ασθενών τη στιγμή που οι εργαζόμενοι παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι. Το παραπάνω ποσό δεν αποτελούσε ανάγκη του χώρου, αφού οι εργαζόμενοι μπορούν να μαγειρεύουν με τους ενοίκους των οικοτροφείων και το κόστος να φτάνει μόλις τα 35000 ευρώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ο λογιστής και ο δικηγόρος ένιωσαν πολύ πιεσμένοι από τις έγκυρες και απολύτως λογικές παρεμβάσεις των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου ακούγοντας τα αποστομωτικά επιχειρήματα των εργαζομένων, αναγκάστηκαν να ασκήσουν πίεση στην εταιρεία για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η συνάντηση αυτή κατέληξε στη δέσμευση από τη μεριά των αρμοδίων της εταιρείας να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Την επόμενη της συνάντησης εβδομάδα η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλει 3 μισθούς και μέχρι το τέλος του Μάρτη να πληρώσει τους υπόλοιπους 4!

Εκδικητικές απολύσεις;

Οι εργαζόμενοι γνωρίζοντας πως θα υποστούν πιέσεις από τη μεριά της εργοδοσίας το επόμενο διάστημα (ήδη δέχονται απειλές για απολύσεις) έθεσαν σε αυτή τη συνάντηση τη διάθεσή τους να αντισταθούν σε όποιες απειλές ακολουθήσουν.

Συλλογικός αγώνας

Η επιτυχία αυτού του αγώνα, οφείλεται στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στο άνοιγμα που έγινε στην κοινωνία κάνοντας γνωστά τα προβλήματα μας και βέβαια, στη στήριξη των συναδέλφων, των άλλων σωματείων και της τοπικής κοινωνίας. Μπροστά σε αυτές τις πιέσεις το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τα προβλήματά μας και οι αρμόδιοι της Εταιρείας να δεσμευτούν για την καταβολή των μισθών μας, μη μπορώντας πλέον να φέρονται προκλητικά αδιάφορα για τα όσα ζούμε εδώ και πολλούς μήνες.

Είναι αισιόδοξο που ένας συλλογικός αγώνας αν και είμαστε μόλις 15 εργαζόμενοι (δεν αισθανόμασταν μόνο τόσοι) πέτυχε, τη στιγμή που τόσοι αγώνες ηττώνται τριγύρω μας. Φανταστείτε πόσα ακόμα μπορούμε να κάνουμε αν περισσότεροι διεκδικούμε ενεργά και οργανωμένα τα δικαιώματά μας!

Κατερίνα Ζερβού

Εργαζόμενη στο οικοτροφείο «Ίρις» Αχαΐας

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα