Μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ ο νόμος του Υπ. Μεταφορών για τις απευθείας συμβάσεις!

ελενη  newego_large_t_1101_54571469-jpg
Των Ελένη Μήτσου και Αποστόλη Κασιμέρη

 

 

Μεγάλη δικαίωση του πολύμηνου αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας) αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι καθαρίστριες που εργάζονται στους φορείς του Υπουργείου Μεταφορών (ΟΣΥ – λεωφορεία και τρόλεϊ, ΣΤΑΣΥ – μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, ΤΕΕ, κ.α.). μέσω εργολαβικών εταιριών καθαρισμού, μπορούν πλέον να κάνουν απευθείας συμβάσεις με τους φορείς.

13043247_264031940605993_838002591066374340_n

Έτσι οι σύγχρονες γαλέρες που ονομάζονται εργολαβικές εταιρίες καθαριότητας, θα μπορούν πλέον να αποτελέσουν παρελθόν για τις ΔΕΚΟ και τους φορείς που ανήκουν στο Υπουργείο Μεταφορών.

Υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης ψήφισαν στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών»!

Το ίδιο έκανε και η Ένωση Κεντρώων.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή ψήφισαν κατά, υπερασπίζοντας ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των εργολάβων.

7 μήνες σκληρού αγώνα

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της ΟΣΥ ξεκίνησαν κινητοποιήσεις τον Γενάρη καθώς η εργολαβική εταιρία που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων τις είχε απλήρωτες για 3 μήνες. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις εργαζόμενες στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού και στη συνέχεια κλιμακώθηκαν, αγκαλιάζοντας το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στα 7 αμαξοστάσια των λεωφορείων της ΟΣΥ.

Αντίστοιχα διευρύνθηκαν σταδιακά και τα αιτήματα των καθαριστριών. Ξεκίνησαν ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, καταβολή όλων των νόμιμων αποδοχών, ατομικά μέσα προστασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και στη συνέχεια, έχοντας πετύχει κάποιες νίκες (καταβολή δεδουλευμένων) έχοντας αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και με τον εργολάβο να συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές, πρόσθεσαν το αίτημα για απευθείας συμβάσεις με την ΟΣΥ και για τερματισμό του καθεστώτος των εργολαβιών στην καθαριότητα.

Ο αγώνας των καθαριστρίων της ΟΣΥ ήταν από τους πιο σκληρούς αγώνες της τελευταίας περιόδου, με πολλές από αυτές να έχουν συμπληρώσει 35 μέρες σε απεργίες και επισχέσεις εργασίας, με δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του εργολάβου, στη διοίκηση της ΟΣΥ, στο Υπουργείο μεταφορών και στο ΣΥΡΙΖΑ, με μοίρασμα δεκάδων χιλιάδων ανακοινώσεων στο Σύνταγμα και σε γειτονιές της Αθήνας κλπ.

Το ωράριο εργασίας των καθαριστριών είναι 9.00μ.μ. – 3.00π.μ. Για πολλές βδομάδες οι εργαζόμενες έφταναν σπίτι τους ξημερώματα, κοιμόταν μόλις 1-2 ώρες και έφευγαν ξανά για να πάνε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν οργανώσει, στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, στο δικαστήριο που τους έσερνε ο εργολάβος κοκ. Γυρνώντας σπίτι πολλές από αυτές είχαν να φροντίσουν τα παιδιά τους και μια σειρά άλλες δουλειές που δυστυχώς παραδοσιακά βαρύνουν περισσότερο τις γυναίκες. Οι αντοχές και αποφασιστικότητα τους ήταν τεράστια.

Νίκησαν και η νίκη τους δεν ωφέλησε μόνο τις ίδιες, αλλά τις καθαρίστριες σε όλους τους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Μεταφορών!

Τα εμπόδια και οι συμπαραστάτες στον αγώνα των καθαριστριών

Οι καθαρίστριες της ΟΣΥ είχαν απέναντί τους όχι μόνο την εργολαβική εταιρία Λινκ Απ, αλλά και τη διοίκηση της ΟΣΥ.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος κ. Αναγνωστόπουλος δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως είναι αντίθετος στις απευθείας συμβάσεις των καθαριστριών με την ΟΣΥ, ενώ η πρόεδρος της ΟΣΥ, Ζωή Γεωργίου, θεώρησε τον αγώνα των καθαριστριών και την κριτική που της ασκήθηκε μεγάλη προσωπική προσβολή και συκοφαντούσε όπου μπορούσε τις εργαζόμενες και τους αλληλέγγυους!

Στο πλευρό τους όμως είχαν μια σειρά οργανώσεις και αγωνιστές της αριστεράς, που τις στήριξαν στην περιφρούρηση των αμαξοστασίων κατά τη διάρκεια των απεργιών και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να αποτρέψουν την απεργοσπασία – ιδιαίτερα στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού όπου η «προϊσταμένη» της Λινκ Απ, Αλεξανδρίνα Αλντέα, προσπάθησε επανειλημμένα να βάλει σε κίνηση τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε οργανώσει. Το Ξεκίνημα ήταν σταθερά στο πλάι των καθαριστριών από το πρώτο βράδυ, βοηθώντας τις να ξεκινήσουν την απεργία.

Δίπλα στις καθαρίστριες στάθηκε από νωρίς και η ευρωβουλευτής Κ. Κούνεβα, πρώην καθαρίστρια συνδικαλίστρια στον ΗΣΑΠ, που είχε δεχτεί το 2008 επίθεση με οξύ από μπράβους τους εργολάβου, ενώ αργότερα με πρωτοβουλία της κ. Κατριβάνου 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν επερώτηση στη βουλή για το θέμα των καθαριστριών της ΟΣΥ.

Επίσης, παρότι κάποιοι επιθεωρητές εργασίας συγκρούστηκαν ή αποθάρρυναν τις εργαζόμενες αντί να τις βοηθήσουν, στην πλειοψηφία τους οι Επιθεωρήσεις Εργασίας έπαιξαν θετικό ρόλο, με την επιθεώρηση εργασίας Δάφνης – Γλυφάδας να αποτελεί πρότυπο για όλο το σώμα, ενώ στήριξη στον αγώνα των καθαριστριών παρείχε και ο ειδικός γραμματέας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τέλος, οι καθαρίστριες της ΟΣΥ δέχτηκαν ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από συνδικαλιστές, ακτιβιστές του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς και βουλευτές του εξωτερικού. Η διοίκηση της ΟΣΥ, έλαβε 2 φορές, πάνω από 100 επιστολές διαμαρτυρίας μέσα σε λίγες ώρες ενάντια στα σχέδια της να διώξει τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι επιστολές συμπαράστασης του γερμανικού συνδικάτου Verdi (με 1,2 εκ. μέλη) εκλεγμένων συνδικαλιστών στα ΔΣ μεγάλων βρετανικών συνδικάτων όπως της Unite the Union, UNISON (που έχουν αντίστοιχα μεγέθη με το Verdi) και της ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών (NUT) καθώς και οι επιστολές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Die Linke, των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI στην Ιρλανδία, κοκ.

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι καθαρίστριες μπορούν να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις έργου, ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών με τους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Μεταφορών. Προϋπόθεση είναι να εργάζονται ή να έχουν εργαστεί στο παρελθόν στον φορέα με τον οποίο να συνάψουν τη σύμβαση.

Οι εργαζόμενες θα είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, ενώ η αμοιβή τους θα υπολογίζεται με βάση το μισθολόγιο του δημοσίου – συγκεκριμένα με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Επιπλέον θα δικαιούνται τις προσαυξήσεις και τα επιδόματα που προβλέπει το «νέο μισθολόγιο» για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Το επόμενο διάστημα και μέχρι να υπογραφούν οι απευθείας συμβάσεις μένουν να ξεκαθαριστούν μια σειρά ζητήματα, όπως π.χ. αν οι εργαζόμενες στην ΟΣΥ θα παραμείνουν 6ωρες ή αν θα αυξηθεί το ωράριο εργασίας τους (όπως πρέπει κανονικά να γίνει για να μπορούν και τα λεωφορεία να καθαρίζονται σωστά και οι εργαζόμενες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας) και πολλά άλλα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από την πλευρά των καθαριστριών της ΟΣΥ.

Ωστόσο, όποιος έχει ζήσει τις εργολαβικές γαλέρες, την καθημερινή κλοπή του μεροκάματου, την τρομοκρατία και την απόλυτη ασυδοσία μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση, που πετά έξω τους εργολάβους και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας συμβάσεις με τις εργαζόμενες καθαρίστριες, είναι μια τεράστια νίκη.

Την ίδια στιγμή δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι μια πρώτη νίκη και μία νίκη προσωρινή. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα δικαιούνται και πρέπει να αποκτήσουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας στους φορείς που εργάζονται.

Για παράδειγμα, πολλές από τις καθαρίστριες της ΟΣΥ καθαρίζουν λεωφορεία εδώ και 10, 15, μέχρι και 25 συνεχόμενα χρόνια (από το 1991 επί ΕΑΣ!), περνώντας από τον έναν εργολάβο στον άλλο. Απέναντι σε αυτές τις εργαζόμενες έχει συντελεστεί μια τεράστια αδικία η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.

Την ίδια στιγμή και ανεξάρτητα από τον χρόνο που εργάζονται στη ΟΣΥ, οι εργαζόμενες αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους φορείς του Υπουργείου Μεταφορών (όπως και σε όλο το Δημόσιο) και πρέπει οι θέσεις εργασίας τους να είναι μόνιμες και σταθερές.

Οι απευθείας συμβάσεις εργασίας με τους φορείς του Δημοσίου δίνουν τη δυνατότητα στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, να πάρουν μιαν ανάσα. Έχοντας έναν σταθερό μηνιάτικο μισθό και χωρίς την εργολαβική τρομοκρατία να χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα για να δυναμώσουν το ΣΕΡΚΑ –το κλαδικό σωματείο που ίδρυσαν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ– και να μπουν μπροστά για τη δημιουργία ενός κινήματος στο χώρο της καθαριότητας που θα διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας και ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των χώρων όπου εργάζονται.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,199ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα