Καθαρίστριες λεωφορείων Αθήνας: τώρα, κινδυνεύουμε με απόλυση!

 

Αγαπητοί συμπολίτες

Οι καθαρίστριες/στες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.[1] βρισκόμαστε από τον Γενάρη μέχρι σήμερα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τώρα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της απόλυσης και ζητάμε τη συμπαράσταση όλων σας!

Η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. και η οποία μας εργοδοτεί, μας είχε απλήρωτεςαπό 3 έως 5 μήνες (ανάλογα με το αμαξοστάσιο[2] στο οποίο δουλεύουμε).

Αυτό συνέβαινε παρότι η Λινκ Απ πληρωνόταν κανονικά από την Ο.ΣΥ. και έπαιρνε περίπου 140.000 € κάθε μήνα.

Επίσης η Λινκ Απ μας έδινε μισθό 450 € για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία, ενώ σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να μας δίνει τουλάχιστον 680 € και βέβαια δεν μας έδινε ποτέ δώρα ούτε επιδόματα.

Κάθε βράδυ μας ανάγκαζε να καθαρίζουμε μέχρι και διπλάσιο αριθμό λεωφορείων από αυτό που προβλέπεται, με αποτέλεσμα ούτε τα λεωφορεία να καθαρίζονται σωστά και εμείς να εξοντωνόμαστε (π.χ. στο Αμαξοστάσιο της Ανθούσας καθαρίζαμε μέχρι και 25 λεωφορεία αντί για 13).

Η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. παρότι γνώριζε τι συμβαίνει – αφού είχαμε προχωρήσει σε καταγγελίες – αδιαφορούσε πλήρως. Αναγκάστηκε να ασχοληθεί με το θέμα μας, όταν προχωρήσαμε σε πολυήμερες απεργίες και επισχέσεις εργασίας και έμειναν τα λεωφορεία ακαθάριστα για βδομάδες.

Πολλές από εμάς έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 εργάσιμες μέρες σε απεργίες και επισχέσεις εργασίας. Έχουμε προχωρήσει επίσης σε πολλές διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της Λινκ Απ, της Ο.ΣΥ, αλλά και έξω από το Υπουργείο Μεταφορών.

Μέσα από αυτό τον αγώνα καταφέραμε η Ο.ΣΥ. να μην δώσει δυο «μηνιάτικα» στον εργολάβο και να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά (περίπου 280.000 €) για να πληρώσει τους μισθούς που μας χρωστούσε ο εργολάβος. Στις 3 Ιουνίου πήραμε περίπου το 80% των χρεών του εργολάβου προς εμάς και υπάρχει δέσμευση για πλήρη εξόφληση στο τέλος του μήνα.

***

Πριν λίγες μέρες όμως η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. δήλωσε ότι θα κηρύξει έκπτωτη την Λινκ Απ και θα φέρει στη θέση της την επιλαχούσα εταιρία ΕΥΚ. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε άνεργες, αφού η νέα εταιρία σχεδιάζει, όπως έχουμε μάθει, να φέρει νέο προσωπικό και να μην προσλάβει εμάς.

Η «νέα» εταιρία, η ΕΥΚ, δεν διαφέρει και πολύ από την Λινκ Απ. Παλιότερα (2010-2014) είχε αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων σε 2 αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ. Έφυγε αφήνοντας χρέη χιλιάδων ευρώ σε κάθε εργαζόμενη. Δεκάδες από εμάς βρισκόμαστε ακόμα στα δικαστήρια με την ΕΥΚ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας.

Από τον Γενάρη ζητάμε από τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. να σταματήσει να χρησιμοποιεί εργολάβους και να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις εργασίας μαζί μας. Αυτό δεν ωφελεί μόνο εμάς, αλλά και την Ο.ΣΥ. αφού τα χρήματα που θα πρέπει να δίνει για τον καθαρισμό των λεωφορείων θα είναι λιγότερα.

Σε αυτό το μέτρο, της απομάκρυνσης των εργολάβων και της σύναψης απευθείας συμβάσεων με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους καθαριότητας έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό το Υπουργείο Εργασία και το Υπουργείο Υγείας.

Η διοίκηση της Ο.ΣΥ. όμως αρνείται να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις μαζί μας, λέγοντας πως δεν της επιτρέπει ο νόμος.

Δεν λέει την αλήθεια.

Με τον νόμο 4369/2016 (άρθρο 72) μπορεί να το κάνει – όπως το έκαναν τα Υπουργεία Εργασίας

***

Η διοίκηση της Ο.ΣΥ. εφαρμόζει τους νόμους «επιλεκτικά».

Ποτέ δεν εφάρμοσε το νόμο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κάνει έλεγχο στον εργολάβο. Αν τον εφάρμοζε, θα έβλεπε όχι μόνο ότι δεν μας πλήρωνε, αλλά ότι ακόμα και σήμερα δεν μας δίνει ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, ρούχα και παπούτσια εργασίας), δεν μας δίνει επαρκή καθαριστικά (πολλές φορές καθαρίζουμε με σκέτο νερό), δεν μας δίνει καν σακούλες για τα σκουπίδια. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα…

Σήμερα, ο κ. Αναγνωστόπουλος, διευθύνοντας σύμβουλος της Ο.ΣΥ. και η κα. Ζωή Γεωργίου, πρόεδρος της Ο.ΣΥ., θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο με τον οποίο θα κηρύξουν τον εργολάβο έκπτωτο, αλλά όχι τον νόμο με τον οποίο μπορούν να μας προσλάβουν.

Νιώθουμε ότι η στάση της διοίκησης της Ο.ΣΥ. είναι εκδικητική και ότι το μόνο που θέλει είναι να ξεφορτωθεί το πρόβλημα – δηλαδή εμάς, εργαζόμενες και εργαζόμενους που έμαθαν ποια είναι τα δικαιώματα τους και αποφάσισαν να παλέψουν για να τα διεκδικήσουν.

***

Τέλος, από τον Γενάρη μέχρι σήμερα προσπαθούμε να δούμε τον Υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη. Δεν το έχουμε καταφέρει, γιατί δεν μας κλείνει ραντεβού. Ωστόσο στις 18 Μαίου, εν μέσω απεργίας μας και με τα λεωφορεία να είναι πολύ βρώμικα, ακούσαμε τον Υπουργό στην «πρωϊνή ζώνη» της ΕΡΤ [3] να λέει ότι «προσανατολίζεται να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με καθαρίστριες στην Ο.ΣΥ., στα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας». Έχει περάσει ένας μήνας από τότε, χωρίς να έχει γίνει οτιδήποτε.

Αν ο κ. Σπίρτζης εννοούσε όσα είπε, και δεν μίλησε για απευθείας συμβάσεις μαζί μας, μόνο και μόνο για να ξεφύγει από την πίεση των δημοσιογράφων, ήρθε η ώρα να κάνει τα λόγια του πράξη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι συνυπεύθυνος για το ότι 140 άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι μετά από έναν τόσο σκληρό αγώνα ενάντια στην εργολαβική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων σας.
Διαδώστε τον αγώνα μας.

 

Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα – Σ.Ερ.Κα.
Το σωματείο των αγωνιζόμενων καθαριστριών των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.
[email protected]
______________________
[1] Η Ο.ΣΥ. – Οδικές Συγκοινωνίες – είναι εταιρία του ομίλου ΟΑΣΑ και μαζί με την ΣΤΑ.ΣΥ. – Σταθερές Συγ- κοινωνίες αποτελούν τις δημόσιες αστικές συγκοινω- νίες της Αθήνας. Στην Ο.ΣΥ. ανήκουν λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ στη ΣΤΑ.ΣΥ. μετρό, ηλεκτρικός και τραμ. [2] Τα λεωφορεία της Ο.ΣΥ. σταθμεύουμε σε 7 διαφο- ρετικά αμαξοστάσια που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου.
[3] http://left.gr/news/hr-spirtzis-gia-tis-katharistries-toy- osy-o-ergolavos-katastratigei-tin-ergasiaki-nomothesia

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα