Η διοίκηση της Ο.ΣΥ. οδηγεί σε απόλυση τις καθαρίστριες γιατί αγωνίστηκαν; Να τους σταματήσουμε!

ελενη newego_large_t_1101_54571469-jpg
Ελένη Μήτσου και Αποστόλης Κασιμέρης

 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ο.ΣΥ. κ. Αναγνωστόπουλος, δήλωσε πως σχεδιάζει μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα να κηρύξει έκπτωτη την εργολαβική εταιρία «Λινκ Απ», η οποία εργοδοτεί τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.

Ωστόσο, αφού κηρύξει έκπτωτη την «Λινκ Απ», όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις ίδιες τις καθαρίστριες αλλά θα φέρει την επιλαχούσα εργολαβική εταιρία (ΕΥΚ) για να αναλάβει το έργο μέχρι να γίνει νέος διαγωνισμός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθαρίστριες που, όντας απλήρωτες, αγωνίστηκαν για να πάρουν τα δεδουλευμένα μηνών θα μείνουν άνεργες και στη θέση τους ο νέος εργολάβος θα φέρει νέο προσωπικό!

Τι προβλέπει ο νόμος!

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, όπως και η κ. Γεωργίου (πρόεδρος της Ο.ΣΥ.) ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη απευθείας συμβάσεων με τις καθαρίστριες, γιατί δεν υπάρχουν οι νόμοι που να τους το επιτρέπουν.

Δεν λένε την αλήθεια!

Η Ο.ΣΥ. μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες στη βάση του άρθρου 72 του νόμου 4369/2016 – όπως έκανε και το Υπ. Υγείας [1]

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 4099/2012, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4151/2013 (Α΄ 103) και αναδιατυπώθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4325/ 2015 (Α΄ 47), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 του ν. 4351/2015 (Α΄ 164) και αντικαταστάθηκε εκ νέου με το άρθρο 12 της από 30.12.2015 ΠΝΠ (Α΄ 184), προστίθεται το εδάφιο που ακολουθεί, καθώς και τρίτη, τέταρτη και πέμπτη παράγραφος ως εξής:

Περαιτέρω είναι δυνατή η σύναψη συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα που απασχολούνταν σε εταιρίες, στις οποίες είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στους ως άνω φορείς του Δημοσίου. Για τους ανωτέρω είναι επιτρεπτή η σύναψη ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας με την ίδια ως άνω ημερομηνία λήξης, ήτοι μέχρι την 31.12.2016. Η παρούσα διάταξη ισχύει από τη θέση σε ισχύ του ν. 4325/2015.

Τα πράγματα είναι καθαρά: οι διοικήσεις των οργανισμών του δημοσίου μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα που απασχολούνταν σε εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού. Μπορούν δηλαδή να προσλάβουν την κάθε μια καθαρίστρια ξεχωριστά.

Το παράδειγμα του υπουργείου Εργασίας

Με τον «πρόδρομο» αυτού του νόμου, δηλαδή με τον 4325/2015, προχώρησε και το Υπουργείο Εργασίας σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες στο χώρο του υπουργείου, διώχνοντας τον εργολάβο.

Ο νόμος 4325/2015 προβλέπει στο άρθρο 49 τα ακόλουθα:

Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., μπορούν να παρατείνονται μέχρι την 31.12.2015 οι υπάρχουσες συμβάσεις ή να επανασυνάπτονται με την ίδια ημερομηνία λήξης ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Εργολάβος: ένας απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου

Οι εργαζόμενες στον καθαρισμό των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν καθημερινά οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου) δίνουν από τις αρχές του χρόνου μια πολύ σκληρή μάχη! Μερικές από αυτές έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 εργάσιμες μέρες σε απεργίες, επισχέσεις εργασίας κοκ. Για ποιο λόγο; Για να κερδίσουν τα πιο αυτονόητα πράγματα: το να πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν από τον μαφιόζο-εργολάβο στον οποίο έδωσε το έργο η Ο.ΣΥ.

Η εργολαβική εταιρεία «Λινκ Απ» που έχει την ευθύνη του καθαρισμού των αστικών λεωφορείων έπαιρνε κανονικά και κάθε μήνα τις 140.000 ευρώ αμοιβή για την καθαριότητα των λεωφορείων από την Ο.ΣΥ. – δηλαδή από τα δικά μας λεφτά. Χρωστούσε όμως στις εργαζόμενες από 3 μέχρι 5 μισθούς· πλήρωνε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γύρω στα 450 ευρώ το μήνα ενώ οι νόμιμες αποδοχές των καθαριστριών για 6ώρη νυκτερινή εργασία (οι βάρδιες είναι 9:00 το βράδυ μέχρι 3:00 το πρωί) θα έπρεπε να είναι γύρω στα 680 ευρώ· δεν πλήρωνε δώρα· υποχρέωνε τις καθαρίστριες να υπογράφουν αποδείξεις ότι έπαιρναν περισσότερα λεφτά από ότι τους έδινε καθώς και τα δώρα τους.

Η διοίκηση της ΟΣΥ στην ουσία παρανομούσε, καλύπτοντας τον εργολάβο

Στην πραγματικότητα όχι μόνο ο απατεώνας-εργολάβος αλλά και η διοίκηση της Ο.ΣΥ. παρανομούσε: γιατί σύμφωνα και με το νόμο η Ο.ΣΥ. όφειλε να ελέγχει ότι η «Λινκ Απ» πλήρωνε κανονικά τις καθαρίστριες και ότι δεν παραβίαζε διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.[2]

Όμως η διοίκηση της Ο.ΣΥ. δεν έκανε τίποτα! Και δεν μιλάμε για την παλιά διοίκηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ξέρουμε τα «έργα και τις ημέρες» τους… Αλλά για τη νέα διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε για να καταπολεμήσει, υποτίθεται, τη διαφθορά και τη διαπλοκή!

Η επιλεκτική μνήμη των κ. της ΟΣΥ

Μετά από 5 μήνες αγώνα, στις 3 Ιούνη οι καθαρίστριες κατάφεραν να αναγκάσουν τη διοίκηση της Ο.ΣΥ. να παρακρατήσει τα χρήματα που θα έδινε στον εργολάβο[3] και να πληρώσει απ’ ευθείας σ’ αυτές τους μισθούς που τους όφειλε ο εργολάβος. Μέχρι σήμερα έχει πληρώσει περίπου το 80% ενώ έχει δεσμευτεί να πληρώσει σύντομα και τα υπόλοιπα χρέη. Επίσης σταμάτησαν να καθαρίζουν περισσότερα λεωφορεία από αυτά που οφείλουν βάσει σύμβασης.

Ωστόσο στη συνέχεια η διοίκηση της Ο.ΣΥ. θυμήθηκε ότι πρέπει να εφαρμόσει πιστά τους νόμους. Η μνήμη της όμως είναι «επιλεκτική». Θυμήθηκε ότι πρέπει να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, αλλά «ξεχνά» το νόμο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες!

Στο βαθμό που η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. προχωρήσει με την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών θα είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια εκδικητική στάση απέναντι σε εργαζόμενες που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, να αγωνιστούν και να κερδίσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Να φύγει ένας απατεώνας για να έρθει ο άλλος;

Και για να μείνουμε στο θέμα της «νομιμότητας». Ποια είναι η 2η μειοδότρια εταιρία που σχεδιάζει να φέρει στην Ο.ΣΥ. ο κ. Αναγνωστόπουλος, όταν θα διώξει τους απατεώνες της Λινκ Απ; Η ΕΥΚ. Μια εταιρία που είχε τον καθαρισμό των οχημάτων σε 2 αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ. από το 2010 μέχρι το 2014 και που όταν έφυγε άφησε «φέσια» χιλιάδων ευρώ σε κάθε καθαρίστρια. Δεκάδες εργαζόμενες τρέχουν ακόμα στα δικαστήρια, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την ΕΥΚ και χωρίς να έχουν ακόμα δικαιωθεί αφού η εταιρία παίρνει διαρκώς αναβολές.

Αυτή την εταιρία ετοιμάζεται να φέρει η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. για να αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων…

Τι λέει ο υπουργός κ. Σπίρτζης;

Από τον Γενάρη μέχρι σήμερα οι καθαρίστριες των οχημάτων της Ο.ΣΥ. έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να κλείσουν ραντεβού με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Ραντεβού με τον κ. Σπίρτζη για το θέμα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. επεδίωξε να κλείσει και η ευρωβουλευτής Κ. Κούνεβα (πρώην καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ που δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τον εργολάβο με οξύ για την συνδικαλιστική της δράση) που συμπαρίσταται στον αγώνα των καθαριστριών από την αρχή. Ούτε κι αυτή μπόρεσε να δει τον υπουργό.

Η μόνη «επαφή» με τον κ. Σπίρτζη ήταν μέσω της «πρωϊνής ζώνης» στην ΕΡΤ, όταν ο Υπουργός δήλωσε ότι προσανατολίζεται να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με καθαρίστριες στην Ο.ΣΥ., στα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας.

Αν αυτή τη φράση την εννοούσε και δεν την είπε απλά για να ξεφύγει από την πίεση των δημοσιογράφων, ήρθε η ώρα να την κάνει πράξη.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι συνυπεύθυνος για το γεγονός ότι 140 εργάτριες και εργάτες, που δώσανε έναν εξαιρετικά σκληρό αγώνα, πετάχτηκαν στον καιάδα της ανεργίας, ενώ τα λαμόγια (εργολάβοι και συνεργάτες τους στην Ο.ΣΥ.) συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. κατάφεραν και πήραν το 80% περίπου των δεδουλευμένων τους, ενώ μέχρι τέλος αυτού του μήνα θα πάρουν κι’ άλλα χρήματα. Αυτό, στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αρκεί να θυμηθούμε την ΠΥΡΣΟΣ, το Athens Ledra, την Ηλεκτρονική Αθηνών και πόσες άλλες εταιρίες των οποίων οι ιδιοκτήτες έγιναν καπνός αφήνοντας τεράστια χρέη στους εργαζόμενους.

Θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους.

Νίκη στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ!

 

____________________
Σημειώσεις
[1] Οι συμβάσεις έργου τις οποίες έχουν υπογράψει οι καθαρίστριες στους φορείς του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας δεν είναι οι κλασσικές συμβάσεις έργου με «μπλοκάκι», αλλά προβλέπεται ασφάλιση των καθαριστριών στο ΙΚΑ και αμοιβή με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου (την αμοιβή των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο).
[2] Αν η διοίκηση της ΟΣΥ δεν μπορούσε να κάνει τον «ντετέκτιβ», όπως ειπώθηκε, για να μάθει αν πληρώνονται (παρότι δεν χρειαζόταν πολύ ψάξιμο από τη στιγμή που υπήρχαν γραπτές καταγγελίες των καθαριστριών) η διοίκηση της Ο.ΣΥ. θα μπορούσε με μια απλή επίσκεψη στα αμαξοστάσια, να διαπιστώσει ότι η «Λινκ Απ» δεν παρείχε στις καθαρίστριες ατομικά μέσα προστασία (γάντια, παπούτσια, κ.α.). Ότι δεν έδινε καν επαρκή υλικά καθαριότητας και πολλές μέρες τα λεωφορεία καθαριζόταν με σκέτο νερό! Ότι δεν είχαν λειτουργικά καρότσια για τη μεταφορά των υλικών καθαριότητας, ούτε καν σακούλες για να μαζεύουν τα σκουπίδια (τους έδινε μια σακούλα κάθε μερικούς μήνες και τις υποχρέωνε να την πλένουν κάθε βράδυ!)· Ότι για να γλιτώνει μεροκάματα η «Λινκ Απ» έφερνε λιγότερο προσωπικό, το οποίο ανάγκαζε κάθε βράδυ να καθαρίζει μέχρι και διπλάσιο αριθμό λεωφορείων από αυτό που προνοούσε η σύμβαση…
Όπως επίσης μ’ έναν απλό έλεγχο στα βιβλία της «Λινκ Απ» η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. θα έβλεπε πως η «Λινκ Απ» είχε χρησιμοποιήσει σαν ενέχυρο τους μελλοντικούς μισθούς των καθαριστριών που θα έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. για να συνάψει δάνειο 2,3 εκατ. ευρώ με την τράπεζα Πειραιώς.
[3]μέσω μιας δήλωσης-εκχώρησης του εργολαβικού ανταλλάγματος από την πλευρά του εργολάβου. Δείτε περισσότερα γι’ αυτό εδώ https://xekinima.org/niki-ton-katharistrion-sta-leoforeia-tis-osy/

 


 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα