Με ψέματα και δικηγόρους δε φτιάχνεις συγκοινωνία: Ανακοίνωση της Αν. Παρέμβασης ΟΑΣΑ

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στην οποία συμμετέχει το «Ξ», για την κατάσταση που επικρατεί στα λεωφορεία, αλλά και τις νέες επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το χώρο των συγκοινωνιών το επόμενο διάστημα.

Τα διαδοχικά μνημόνια συρρίκνωσαν τους προϋπολογισμούς των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας σε ποσοστό άνω του 70%. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η πολύ κακή ποιότητα μεταφορικού έργου που προσφέρεται ιδιαίτερα από την ΟΣΥ (λεωφορεία) με συχνές καθυστερήσεις δρομολογίων, ενώ πολλές γραμμές καταργήθηκαν εντελώς. Η ηλικία του στόλου αγγίζει τα 17 έτη κατά μέσο όρο. Στην υπόλοιπη Ε.Ε. ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων των αστικών συγκοινωνιών είναι τα 7! Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που κυκλοφορούν λεωφορεία ηλικίας 27 ετών! Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται καθημερινά, ενώ οι εναπομείναντες έχουν μέσο όρο ηλικίας άνω των 50 ετών.

Το παραμύθι

Διαβάζουμε συχνά το τελευταίο διάστημα για «προσπάθειες» των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου μεταφορών να βρεθούν χρήματα για να επισκευαστεί μέρος του καθηλωμένου από βλάβες στόλου ή ακόμη και για αγορά νέων λεωφορείων όπως και για προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών. Πρόκειται για παραμύθια αντίστοιχα με τα παραμύθια των 4.000 λεωφορείων που αγόραζε υποτίθεται ο πρώην υπουργός μεταφορών Χ. Σπίρτζης, τα 90 λεωφορεία που θα δώριζε δήθεν η Περιφέρεια Αττικής επί Δούρου, τις προσλήψεις που εξήγγειλε ο Χρυσοχοϊδης (490) και έπειτα ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος τη μια μιλούσε για 1190 προσλήψεις, την άλλη για 700, την τρίτη για 420 και την τελευταία για 992 – καμία πρόσληψη δεν έγινε ποτέ.

Οι αστικές συγκοινωνίες ανήκουν στο Υπερταμείο, ένα εργαλείο των δανειστών για να εκποιήσουν την περιουσία του λαού. Καμία πρόσληψη και καμία ανανέωση στόλου δεν θα προχωρήσει από το Υπερταμείο, γιατί το Υπερταμείο δεν σχεδιάζει ανάπτυξη σε όφελος του ελληνικού λαού, αλλά σε όφελος των ιδιωτών. Αν ποτέ αγοραστούν νέα λεωφορεία πριν η ΟΣΥ καταρρεύσει, θα είναι για να πληρωθούν από την τσέπη του ελληνικού λαού και στη συνέχεια να ξεπουληθεί η ΟΣΥ για ψίχουλα σε ιδιώτη.

Εταιρία αστικών συγκοινωνιών ή κρατικοδίαιτων δικηγόρων;

Την ίδια στιγμή που η ΟΣΥ δεν έχει αρκετό προσωπικό, που ο στόλος είναι γηρασμένος, που οι εργαζόμενοι έχουν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 50%, η εταιρία έχει προσλάβει 7 δικηγόρους μόνιμους-έμμισθους και άλλους τόσους ως εξωτερικούς τακτικούς συνεργάτες* όπου μια εκ των οποίων είναι η σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Γλυκού. Τους 3 μάλιστα τους προσέλαβε μια βδομάδα πριν προκηρυχθούν εκλογές γιατί είπαμε: Η ΟΣΥ είναι εταιρεία κρατικοδίαιτων δικηγόρων και όχι οδηγών και μηχανικών που οδηγούν και επισκευάζουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν επιβάτες. Παρά τη δικηγορική στρατιά που έχει και αμείβεται κάθε μήνα αδρά από την ΟΣΥ, η διοίκηση δίνει και δουλειές έξω. Μια από αυτές αφορούσε την εκπόνηση μια γνωμοδότησης για το αν η ΟΣΥ μπορούσε να πληρώσει απευθείας εργαζόμενους στην καθαριότητα που είχε αφήσει απλήρωτους ο εργολάβος. Γι’ αυτή την γνωμοδότηση η ΟΣΥ έδωσε σε εξωτερικό δικηγόρο 12.500€ + Φ.Π.Α., ενώ διαθέτει τους 7 μόνιμους δικηγόρους και ενώ έχει τα προηγούμενα χρόνια έχει πληρώσει άλλες καθαρίστριες (τις οποίες είχε αφήσει προηγούμενος εργολάβος) απευθείας μετά από μεγάλους αγώνες!

Ένα άλλο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια δείχνει μια αντίστοιχη λογική και στον ΟΑΣΑ. Ο ΟΑΣΑ έδωσε 20.000 ευρώ στο γραφείο του κυρίου Κ. Σακελλαριάδη, όταν ο κ. Σακελλαριάδης είναι μισθοδοτούμενος νομικός σύμβουλος του ΟΑΣΑ. Πιο καλοπληρωμένες «υπερωρίες» δύσκολα βρίσκει κανείς…

Ποιος φταίει για την κατάντια

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό παράδειγμα του πώς οι διορισμένες διοικήσεις των ΔΕΚΟ στέλνουν τις δημόσιες εταιρίες στα βράχια, για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα και μετά ρίχνουν την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα των συγκοινωνιών στους δήθεν υψηλούς μισθούς των εργαζομένων.

Η σειρά των αστικών συγκοινωνιών

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ασχοληθεί ακόμη σοβαρά μαζί μας. Προέχουν τα μεγάλα πακέτα για αυτή (ΔΕΗ, αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος). Ωστόσο σε μία γεύση που πήραμε από τον νέο υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή τον 3ο σε συνέντευξη που έδωσε στον εμετικό Πορτοσάλτε του κυβερνητικού ΣΚΑΙ, «μάθαμε» ότι τα κενά στην συγκοινωνία φταίνε οι εργαζόμενοι και οι πολλές άδειες που παίρνουν, ότι οι βλάβες στα ΜΜΜ αποτελούν γκρίζα ζώνη (υπονοούν, αν είναι δυνατόν, σαμποτάζ από την πλευρά των εργαζομένων) και ότι ο ΗΣΑΠ «μόλυνε» το Μετρό!

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πρέπει να ετοιμαστούμε για την νέα επίθεση που θα δεχτούμε. Και για να μπορέσουν να δώσουμε αυτή τη μάχη με αξίωση να νικήσουμε θα πρέπει να ανατρέψουμε κατ’ αρχήν τους συσχετισμούς στα ίδια μας τα σωματεία αλλά και να χτίσουμε σχέσεις αλληλεγγύης με τις άλλες ΔΕΚΟ και τους χώρους που δέχονται επίθεση.Δείτε παρακάτω σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού alpha, στο οποίο ανάμεσα σε άλλους μιλάει ο σ. Αποστόλης Κασιμέρης, της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα