5,5 χρόνια υπογράφεται ΣΣΕ στην ΟΣΥ. Ή μήπως όχι;

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, στην οποία συμμετέχει το «Ξ».

Την ημέρα που προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές (11/6) το ΣΕΟ (Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ) και η διοίκηση της ΟΣΥ υπέγραψαν ΣΣΕ. Οι δυο πλευρές οδηγήθηκαν μετά από 5,5 χρόνια σε υπογραφή ΣΣΕ, κάθε μία για το δικό της συμφέρον. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανωλεθρία των ευρωεκλογών προσπαθεί να μαζέψει ψήφους μοιράζοντας ψίχουλα ενώ τα μέλη του προεδρείο του Συνδικάτου, προσπαθούν να μαζέψουν ψήφους για τα δικά τους κόμματα (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), δείχνοντας δήθεν πόσο «αποτελεσματικοί» συνδικαλιστές είναι. Και οι δυο πλευρές υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων. 

Η νέα ΣΣΕ 

  • Υπογράφηκε με διαδικασίες εξπρές, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων και χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης. Το γεγονός ότι το ΔΣ του Συνδικάτου δεν τόλμησε να φέρει τη ΣΣΕ στους εργαζόμενους για έγκριση πριν την υπογράψει μιλά από μόνο του για την ποιότητα της νέας σύμβασης.
  • Έχει διάρκεια μόνο 1 χρόνο! Γιατί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν για οτιδήποτε μετά τις εκλογές. Η διάρκεια αυτή της ΣΣΕ δείχνει ότι οι όποιες προεκλογικές υποσχέσεις δίνονται αυτό τον καιρό, σε όλα τα επίπεδα, δεν πρόκειται να κρατήσουν πολύ. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και τα 3 κόμματα έχουν στα σχέδια τους (αν και με διαφορετική ταχύτητα το καθένα) το ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών. 
  • Δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματεύσεων (τις οποίες υποτίθεται η κυβέρνηση επανάφερε) αλλά γίνεται στη βάση των μνημονιακών νόμων και διατηρεί τις μνημονιακές περικοπές.  
  • Δίνει ένα «επίδομα» (αξιολόγηση θέσης εργασίας άρθρο 17 νόμου 4354) στους εργαζόμενους που ανέρχεται σε: 1,5% επί του βασικού μισθού του οδηγού στην κίνηση για το πρώτο εξάμηνο, άλλο 1,5% για τους επόμενους πέντε μήνες και ακόμη 1% για τον 12ο μήνα. Σύνολο 4 % με την λήξη της σύμβασης. Έτσι, ένας οδηγός που έχει βασικό μισθό 1278 (ΜΚ8 ΔΕ) το μήνα θα πάρει αύξηση περίπου 33€ καθαρά το μήνα στις 1/12/2019. Στις άλλες ειδικότητες οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι 1% για το πρώτο εξάμηνο και 2 % για το δεύτερο (Άρθρο 8Α). Επίσης στους οδηγούς στην κίνηση η νέα ΣΣΕ δίνει 25 λεπτά (νυχτερινή) υπερωριακή απασχόληση τα οποία τον τελευταίο μήνα της σύμβασης γίνονται 30. Συνολικά η αύξηση που θα πάρει ένα οδηγός στην κίνηση θα είναι στο τέλος του χρόνου μεσοσταθμικά γύρω στα 70€. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι για την περίοδο που ζούμε δεν είναι και άσχημη αύξηση. Ωστόσο είναι μια αύξηση η οποία απέχει πολύ από αυτό που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε (θα μπορούσε να διεκδικήσομε αύξηση η οποία σε ποσοστό να είναι τουλάχιστον με αυτή στον βασικό μισθό, 11,5%), απέχει πολύ από τα εισοδήματα που είχαμε πριν τα μνημόνια και έτη φωτός από τις ανάγκες μας. Την ίδια στιγμή ας μην ξεχνάμε πως αυτή η αύξηση έχει ισχύ, όπως και όλη η ΣΣΕ, μόνο για το 2019.
  • Προβλέπει «χρηματική ενίσχυση απόκτησης τέκνου» και αυξάνει κατά 30€ το ποσό που καταβάλει η εταιρεία για κάθε παιδί που πηγαίνει βρεφονηπιακό σταθμό (άρθρα 6.1 6.20). Βέβαια με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να είναι γύρω στα 50 (και πάνω), δεν προβλέπεται η εταιρεία να πολυξοδευτεί. Για να μην μείνουμε όμως με το παράπονο, στη νέα ΣΣΕ υπάρχουν και προβλέψεις που «ταιριάζουν» περισσότερο στο μέσο όρο ηλικίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως αν πεθάνουμε εν ώρα εργασίας οι σύζυγοι θα πάρουν αποζημίωση (άρθρο 6.12)
  • Η νέα ΣΣΕ όχι μόνο δεν ανατρέπει τις μνημονιακές περικοπές, όχι μόνο δεν έχει κάποια σοβαρή διάρκεια ή αναδρομικότητα, αλλά δεν έχει κανένα μέτρο υπεράσπισης του οδηγού από τις νέες συνθήκες εργασίας που έχει δημιουργήσει η μνημονιακή πραγματικότητα
  • Για παράδειγμα παρότι οι επιθέσεις απέναντι στους οδηγούς έχουν αυξηθεί, η νέα ΣΣΕ δεν προβλέπει κανένα μέτρο προστασίας, παρά μόνο πόσες μέρες άδεια θα πάρει ο οδηγός που θα τραβιέται στα αυτόφωρα, τα κρατητήρια και τα δικαστήρια. Παρότι οι βλάβες στα οχήματα έχουν αυξηθεί (λόγω της έλλειψης χρημάτων για συντήρηση και ανταλλακτικά) η ΣΣΕ δεν προστατεύει τους εργαζόμενους από την πάγια τακτική που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια η διοίκηση, να προσπαθεί να φορτώνει την ευθύνη για τις βλάβες στους εργαζόμενους (π.χ. εκρήξεις κινητήρων, ελαττωματικά χειρόφρενα κ.α.). 
  • Και βέβαια η νέα ΣΣΕ δεν προβλέπει καμία νέα πρόσληψη (ας θυμηθούμε εδώ πόσες φορές έχει υποσχεθεί νέες προσλήψεις ο Υπουργός Μεταφορών) ή οτιδήποτε θα μπορούσε να διασφαλίζει ότι η ΟΣΥ έχει μέλλον ως δημόσια εταιρία αστικών συγκοινωνιών. 
  • Η επόμενη μέρα των εκλογών δεν πρόκειται να φέρει τίποτα θετικό για τη δημόσια αστική συγκοινωνία. Αντιθέτως τα τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων και το ίδιο το περιβάλλον Μητσοτάκη που μιλούν ξανά για τα υποτιθέμενα ελλείμματα της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ δείχνουν ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα μεγάλη επίθεση. Αυτή την επίθεση δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στηριζόμενοι σ’ ένα ΔΣ που υπογράφει τέτοιες συμβάσεις. Πρέπει να ανασυνταχτούμε και να οργανωθούμε οι εργαζόμενοι από μόνοι μας. Κανείς δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας μας αν δεν το κάνουμε οι ίδιοι. 

ΥΓ. Με ανακοίνωση του στις 1/7 (αρ.πρωτ. 34154/01.07.2019) και είκοσι μέρες έπειτα από την συνυπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο διευθύνων σύμβουλος κος Γλυκός μας ενημερώνει ότι «η διοίκηση της Ο.ΣΥ ΑΕ και τα αντιπροσωπευτικά Σωματεία των Εργαζομένων έχουμε συμφωνήσει τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η τελική έγκριση των οποίων εκκρεμεί από το Υπουργείο Οικονομικών»

Ποιος δουλεύει ποιόν; Υπάρχει σύμβαση ή άλλη μια συμπαιγνία από τα διαχρονικά συνεταιράκια;

ΥΓ2. Με δυο λόγια η σύμβαση δεν ισχύει εάν δεν εγκριθεί από το υπουργείο οικονομικών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα