Λεωφορεία Αθήνας: Αδειάζουν/κλείνουν το αμαξοστάσιο του Ελληνικού

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων και άλλες ειδικότητες) στην οποία συμμετέχει το «Ξ» και η οποία μοιράζεται στο χώρο από την Τετάρτη 13/6. Η ανακοίνωση έχει τίτλο:

Να μην παραδώσουμε το αμαξοστάσιο του Ελληνικού!
Η απεργία και η 24ωρη περιφρούρηση είναι ο μόνος δρόμος

Η Διοίκηση της ΟΣΥ αδειάζει το αμαξοστάσιο Ελληνικού, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης για άμεση παράδοση του χώρου στο Λάτση και λοιπούς «επενδυτές». Στη θέση της συγκοινωνίας του λαού, του κοινωνικού ιατρείου (που βρίσκεται παραδίπλα), της δασικής έκτασης και των υποσχέσεων για μητροπολιτικό πάρκο, θα ανεγερθούν καζίνο, ουρανοξύστες και πολυτελείς κατοικίες.

«Απαγωγές» λεωφορείων

Μέχρι στιγμής 31 λεωφορεία από το αμαξοστάσιο Ελληνικού έχουν μεταφερθεί στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας, ενώ άγνωστος αριθμός λεωφορείων έχει μεταφερθεί στο αμαξοστάσιο του Μπραχαμίου.

Στις 10/6 οδηγοί από την Ανθούσα που επέλεξαν να γίνουν συνεργάτες της Διοίκησης, μπήκαν στο αμαξοστάσιο Ελληνικού και αφαίρεσαν 11 λεωφορεία μέσα σε 5 λεπτά με προορισμό το αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Για να πετύχει η «καταδρομική» επιχείρηση υπήρχε φυσικά προετοιμασία των λεωφορείων από πρόθυμους συνεργάτες της Διοίκησης στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

Οι «απαγωγές» λεωφορείων συνέχισαν και την επόμενη μέρα με έναν επόπτη και οδηγούς από άλλα αμαξοστάσια να πηγαίνουν με υπηρεσιακό όχημα στις γραμμές λεωφορείων του Ελληνικού, να κατέβαζαν τους οδηγούς και να τα κατευθύνουν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας.

Η Διοίκηση της ΟΣΥ επέλεξε να αφαιρέσει τα λεωφορεία από το Ελληνικό με αιφνιδιαστικές ενέργειες και όχι στη βάση ενός προγραμματισμένου σχεδίου γιατί φοβάται τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Ωστόσο η αφαίρεση οχημάτων από το Ελληνικό, όπως και η μετακίνηση 150 οδηγών (μέχρι στιγμής) σε άλλα αμαξοστάσια αποδεικνύει ότι τα ΔΣ των σωματείων (Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και Σωματείο Τεχνικών) δεν οργάνωσαν τον αγώνα ούτε έγκαιρα, ούτε αποτελεσματικά.

Τα ΔΣ των σωματείων αποφάσισαν να περιφρουρηθεί το Ελληνικό μόνο από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές. Πάνω από τις μισές φορές που αφαιρέθηκαν λεωφορεία δεν ήταν εκεί για να τα περιφρουρήσουν, ούτε μπόρεσαν στη βάση αυτής της απόφασης να εμποδίσουν τις μετακινήσεις οδηγών σε άλλα αμαξοστάσια.

Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει είναι τα ΔΣ των σωματείων να καλέσουν σε γενική συνέλευση, να κηρύξουν απεργία που θα κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους να μην υπακούσουν στις εντολές της Διοίκησης και να οργανώσουν περιφρούρηση των αμαξοστασίων από εργαζόμενους και εκλεγμένους συνδικαλιστές μαζί, με βάρδιες που να καλύπτουν όλο το 24ωρο.

Αιφνιδιαστικές μετακινήσεις οδηγών

Την Παρασκευή (8/6) το μεσημέρι, η Διοίκηση Γ. Γλυκού και Ζ. Γεωργίου εξέδωσε απόφαση με την οποία 83 οδηγοί από το αμαξοστάσιο Ελληνικού καλούνταν να παρουσιαστούν από την Δευτέρα (11/6) στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Κανείς δεν ενημέρωσε προσωπικά τους εργαζόμενους και κανείς δεν ζήτησε τη συναίνεσή τους για την μετακίνηση τους στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο. Η απόφαση απλά τοιχοκολλήθηκε.

Και πάλι τα σωματεία δεν κάλεσαν σε απεργία – τη μόνη ενέργεια που θα μπορούσε να καλύψει τους οδηγούς για να μην πάνε στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας.

Και εφόσον οι 83 οδηγοί από το Ελληνικό έπιασαν δουλειά στην Ανθούσα χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα για τη Διοίκηση, την επόμενη μέρα 12/6 δημοσιεύτηκε απόφαση για μετακίνηση 66 ακόμα οδηγών του αμαξοστασίου Ελληνικού στο αμαξοστάσιο του Μπραχαμίου.

Η συμμαχία Γλυκού – Μπαστάνη στο Ελληνικό

Την ίδια μέρα (12/6), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ Γ. Γλυκός πήγε επειγόντως στο αμαξοστάσιο Ελληνικού για να ενισχύσει τον Υποδιευθυντή Κίνησης του αμαξοστασίου Γ. Μπαστάνη ο οποίος οργάνωνε εκ νέου αφαίρεση λεωφορείων του Ελληνικού και μεταφορά τους στα αμαξοστάσια Μπραχαμίου και Ανθούσας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Μπαστάνης στις εκλογές του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ βγήκε 1ος σε ψήφους στο συνδυασμό του, την ΕΑΣ (την συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ), η οποία οφείλει να πάρει άμεσα δημόσια θέση για τον κ. Μπαστάνη.

Η ενίσχυση του Γ. Μπαστάνη κρίθηκε απαραίτητη καθώς είχε προηγηθεί διαμάχη του Γ. Μπαστάνη με τον Α. Κασιμέρη, με τον πρώτο να κλειδώνει το σύστημα των υπολογιστών και να αφαιρεί τον κωδικό πρόσβασης του Α. Κασιμέρη από το σύστημα, για να μην μαθαίνει ο Α. Κασιμέρης τις επόμενες κινήσεις της Διοίκησης.

Ο κ. Γλύκος έφυγε άπραγος από το Ελληνικό. Οι συνδικαλιστές των σωματείων ειδοποιήθηκαν για να έρθουν στο αμαξοστάσιο όπου και εμπόδισαν τα λεωφορεία να φύγουν.

Η εικόνα Γλυκού και Μπαστάνη από τη μια να απειλούν και να προσπαθούν αφαιρέσουν λεωφορεία από το Ελληνικό και των ΔΣ των σωματείων από την άλλη, θα πρέπει να χαραχτεί στην μνήμη των εργαζομένων.

Ωστόσο, καθώς για μια ακόμα φορά δεν καλέστηκε απεργία, η Διοίκηση έκανε τη δουλειά της την επόμενη μέρα (13/6) με άλλο τρόπο. Επόπτες συνοδεία οδηγών από άλλα αμαξοστάσια πήγαιναν με υπηρεσιακό όχημα στις γραμμές λεωφορείων του Ελληνικού, κατέβαζαν τους οδηγούς και «απήγαγαν» τα λεωφορεία με κατεύθυνση το Μπραχάμι.

Το ξεπούλημα του Ελληνικού είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό…

Τα σωματεία της ΟΣΥ άφησαν πολύτιμο χρόνο να πάει χαμένος. Το ξεπούλημα του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση εδώ και χρόνια. Ωστόσο τα σωματεία της ΟΣΥ αρνούνταν όλα αυτά τα χρόνια να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και στις νομικές ενέργειες που οργάνωναν κάτοικοι και συλλογικότητες των Ν. Προαστίων – για τις οποίες τους ενημέρωνε η Ανεξάρτητη Παρέμβαση.

Επιπλέον, το ότι το αμαξοστάσιο του Ελληνικού θα εκκενωνόταν τον Ιούνιο ήταν γνωστό ήδη από τον Δεκέμβρη του 2017. Ο Υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης το είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε ομιλία του στη Βουλή. Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχε βγάλει τότε ανακοίνωση για να ενημερώσει τον κλάδο και διεκδικούσε στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ να γίνει γενική συνέλευση και σχέδιο αγώνα για την υπεράσπιση του αμαξοστασίου. Σε κάθε μας ανακοίνωση από τότε (μέχρι και σήμερα) φωνάζαμε για το τι θα συμβεί στο Ελληνικό και ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση και αγώνα. ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ (Διασπατικό ΝΔ) και ΕΑΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΥΡΙΖΑ) λέγανε πως αυτό δεν ισχύει, το αμαξοστάσιο δεν θα κλείσει, θα πάρει παράταση 10 χρόνια κοκ. Και μ’ αυτή την ταχτική του καθησυχασμού και των ταξιμάτων μαζέψανε και τις ψήφους που τους εκλέξανε στο ΔΣ…

Φτάσαμε τέλη Μάη για να ξεκινήσουν τα σωματεία κάποιου είδους «κινητοποιήσεις».

Προχώρησαν σε συναντήσεις με Δημάρχους (των περιοχών γύρω από το αμαξοστάσιο) χωρίς νόημα, αφού οι Δήμαρχοι ανησυχούν μεν για το πώς θα επηρεαστεί η συγκοινωνία των ψηφοφόρων τους, αλλά είναι υπέρ της πώλησης του Ελληνικού.

Στη συνέχεια τα ΔΣ τω σωματείων οργάνωσαν μια και μοναδική 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μεταφορών. Εκεί άκουσαν αδιαμαρτύρητα τον ΓΓ του Υπουργείου να τους λέει ότι η εκκένωση του αμαξοστασίου θα προχωρήσει γιατί το απαιτούν οι δανειστές, αλλά πως «το Υπουργείο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων»! – πόση κοροϊδία πια;!

Επόμενος σταθμός ήταν η ημερίδα στο ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου τα ΔΣ των σωματείων κάλεσαν για «στήριξη» εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Των κομμάτων δηλαδή που πρώτοι έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το ξεπούλημα του Ελληνικού. Στην ημερίδα αυτή εκλεγμένοι συνδικαλιστές και πολιτικοί συμφώνησαν στην ανάγκη μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου και όχι στην ανάγκη υπεράσπισης και διατήρησης του ήδη υπάρχοντος!

Να συμμετέχουμε μαζικά στη ΓΣ στις 14/6!

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις μονόδρομος για την υπεράσπιση του Ελληνικού!

Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ άργησε πάρα πολύ να καλέσει σε γενική συνέλευση για το θέμα του Ελληνικού. Η συνέλευση στις 14/6 γίνεται όταν έχουν από το Ελληνικό έχουν ήδη φύγει 150 οδηγοί και δεκάδες λεωφορεία και όταν πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν ηττημένοι και απογοητευμένοι.

Παρόλα αυτά, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση πιστεύει πως ο αγώνας για την υπεράσπιση του Ελληνικού μπορεί να δοθεί με αξιώσεις έστω και τώρα. Αρκεί να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια και μόνιμη περιφρούρηση του αμαξοστασίου και των οχημάτων του από εκλεγμένους συνδικαλιστές και εργαζόμενους μαζί. 

Αυτή την πρόταση θα κάνει η Ανεξάρτητη Παρέμβαση και στη Γενική Συνέλευση και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή για να γίνει η 14/6 ημέρα έναρξης σοβαρού αγώνα και ταυτόχρονα μέρα ανασυγκρότησης του σωματείου μας.

Η διοίκηση των Γεωργιου-Γλυκού κάνει την βρώμικη δουλειά που της έχει αναθέσει η κυβέρνηση των δανειστών. Τα σωματεία υπάρχουν για να βάζουν φρένο στα σχέδια της διοίκησης που είναι ενάντια στο εργατικό και δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο ρόλος τους και όχι τα ταξίματα και τα βολέματα!

Όχι στο κλείσιμο του μεγαλύτερου αμαξοστασίου της ΟΣΥ.

Όχι στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου.

Να επιστρέψουν άμεσα πίσω οι οδηγοί και τα οχήματα που έχουν μεταφερθεί σε άλλα αμαξοστάσια.

Αυτή η  υπόθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους της ΟΣΥ. Σήμερα θέλουν να κλείσουν το Ελληνικό. Αύριο σειρά θα έχει άλλο αμαξοστάσιο (π.χ σχέδιο ανάπλασης Ελαιώνα και κλείσιμο αμαξοστασίου Βοτανικού) και μεθαύριο σειρά θα έχει όλη η εταιρία, η οποία άλλωστε έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο για να ξεπουληθεί στον πρώτο ενδιαφερόμενο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα