ΟΣΥ: Η διοίκηση κάνει προαγωγές στελεχών της «ΕΑΣ»! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πάρει θέση!

Αποστόλης Κασιμέρης
μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία Αθήνας)

 

Ένα μήνα πριν τις εκλογές του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (σωματείο εργαζομένων στα λεωφορεία της Αθήνας) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ προχώρησε σε ένα «μπαράζ» προαγωγών. Οι προαγωγές αυτές δεν έγιναν με τον τρόπο που προβλέπεται από τον κανονισμό της εταιρείας (σύσταση υπηρεσιακών συμβουλίων, αιτήσεις ενδιαφερόμενων και διαδικασία κρίσης) αλλά με απευθείας ανάθεση καθηκόντων από τον διευθύνοντα.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι προαγωγές γίνονται με αυτόν τον τρόπο …κάθε άλλο.

Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό γίνεται λίγο πριν τις εκλογές του σωματείου και είναι η πρώτη φορά που οι προαγωγές αφορούν εργαζόμενους αριστερής, υποτίθεται, παράταξης που μέχρι πρόσφατα είχε αναφορά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η αναφορά θα σταματήσει να υπάρχει εφεξής, με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

9 προαγωγές, μέσα σε 4 μέρες

Από την μέρα που ανέλαβε την Διοίκηση της ΟΣΥ ο κ. Γλυκός προχώρησε σε συνολικά 11 προαγωγές στην κίνηση.

Οι 9 από τις 11 αναθέσεις καθηκόντων έγιναν την Παρασκευή και την Δευτέρα 9 και 12 Φλεβάρη. Από αυτές τις 9, οι 5 αφορούν άτομα από το ψηφοδέλτιο της παράταξης ΕΑΣ, ενώ οι 3 αφορούν πρόσωπα του φιλικού περιβάλλοντος της ΕΑΣ.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Πιστολής Δημήτρης (ΕΑΣ), οδηγός, έγινε σταθμάρχης στην Υποδιεύθυνση κίνησης στο αμαξοστάσιο του Πειραιά
  • Ο Αναστασίου Παναγιώτης (ΕΑΣ), οδηγός, έγινε σταθμάρχης στην Υπ/νση κινησης Ελληνικού
  • Ο Τζώρτζης Στέργιος (ΕΑΣ), οδηγός, έγινε σταθμάρχης στην Υποδιεύθυνση κίνησης στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού
  • Ο Μπαστάνης Κων/νος (ΕΑΣ), επόπτης, εκλεγμένος συνδικαλιστής στο ΔΣ του σωματείου μας, έγινε Υποδιευθυντής Κίνησης στο Αμαξοστάσιο του Ελληνικού.
  • Ο Σωτηρόπουλος Βασίλειος (ΕΑΣ), επόπτης, έγινε Υποδιευθυντής Κίνησης στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας.
  • Η ΕΑΣ στην Ανθούσα ενισχύθηκε επίσης με την μετακίνηση του σταθμάρχη Πανδή Νίκου από την Τηλεματική στην Υποδιεύθυνση Κίνησης Ανθούσας.
  • Ο Μαργαρίτης Βασίλης (περιβάλλον ΕΑΣ) σταθμάρχης, έγινε τμηματάρχης στην Υποδιεύθυνση Κίνησης Άνω Λιοσίων.
  • Ο δε, Μέλος Μίλτος, έλαβε δεύτερη ανάθεση καθηκόντων μέσα σε ενάμιση χρόνο (έγινε με ανάθεση σταθμάρχης το καλοκαίρι του ‘16) και έφτασε από οδηγός, τμηματάρχης!
  • Τέλος, ο Βουζιούρης Αλέξανδρος, τμηματάρχης και πρόεδρος στο σωματείο διοικητικών υπαλλήλων της Ο.ΣΥ. (επίσης περιβάλλον στελεχών ΕΑΣ) έγινε Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Πόρων της εταιρείας!

Το πρωί «αντισυστημικοί»… το βράδυ κυβερνητικοί

Όλο το προηγούμενo διάστημα η παράταξη ΕΑΣ παρουσιαζόταν σαν μια «αντισυστημική» παράταξη, η οποία μιλούσε ενάντια στα μνημόνια, τις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Για να δείξει πόσο «αγωνιστική» και «αντισυστημική» είναι, η ΕΑΣ διαφήμιζε τη σύνδεση στελεχών της με τον πολιτικό χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο δε συνδικαλιστής Σταύρος Μανίκας εκλέχτηκε πρόσφατα και στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ (η βασική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Επίσης ο Σ. Μανίκας και ο Δ. Πιστιολής (που πήρε τώρα προαγωγή με ανάθεση από τον διευθύνοντα) ήταν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αγωνιστική Ταξική Ενότητα) στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στις 14/1/2018 η ΕΑΣ έβγαλε ανακοίνωση με τίτλο:

«Σύριζα , ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ίδια τα μνημόνια και η τρομοκρατία»
(www.easitis.gr).

Ένα μήνα αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ (διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπερταμείο) προχωρά σ’ ένα πακέτο προαγωγών στελεχών και φίλων της ΕΑΣ. Να ενθουσιάστηκε άραγε από την «επικοδομητική κριτική» που άσκησε η ΕΑΣ στην ανακοίνωση και αποφάσισε ότι αυτά τα παιδιά αξίζουν να πάνε ψηλά;

Όσοι έχουν δουλέψει στην ΟΣΥ έστω και μια ημέρα ξέρουν τι σημαίνει αυτό το «πακέτο» προαγωγών. Ξέρουν επίσης ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ξαφνικά. Υπάρχει πάντα ιστορία, παρασκήνιο και κάποιου είδους συνδιαλλαγή…

Το στήσιμο του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΣΥ

Σήμερα όλες οι υποδιευθύνσεις κίνησης των αμαξοστασίων της ΟΣΥ, με μόνη εξαίρεση το Μπραχάμι έχουν ανατεθεί σε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ (είτε αυτοί προέρχονται από το ΜΕΤΑ, την μέχρι πρότινος μόνη επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προέρχονται από την ΕΑΣ.). Επίσης ένας από τους δυο τμηματάρχες στα 4 από τα 7 αμαξοστάσια είναι ΣΥΡΙΖΑ. Στα υπόλοιπα 3 αμαξοστάσια (Ανθούσας, Άνω Λιοσίων και Βοτανικού) είναι και οι 2 τμηματάρχες ΣΥΡΙΖΑ!

Αντί να φτιάξει τις αστικές συγκοινωνίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχνει τον δικό της κομματικό μηχανισμό στην ΟΣΥ, ξηλώνοντας παράλληλα τον μηχανισμό της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα λειτουργήσει ούτε υπέρ των εργαζομένων, ούτε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Όπως έχουν δείξει όλες οι τελευταίες εξαγγελίες του κ. Σπίρτζη, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διάσωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά η σταδιακή ιδιωτικοποίηση (δείτε π.χ. παράδοση των μακρινών δρομολογίων της ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ). Και αυτό πρέπει να γίνει, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον πιο ελεγχόμενο και ήσυχο τρόπο.

Οι κομματικοί μηχανισμοί και οι εργοδοτικές παρατάξεις παίζουν αυτόν ακριβώς το ρόλο. Να κρατάνε τον κλάδο ήσυχο, ότι κι’ αν συμβαίνει. Το Υπουργείο Μεταφορών (το οποίο στην ουσία υπαγορεύει τις προαγωγές) θεωρούσε μέχρι πρότινος ότι αυτή τη δουλειά μπορούσε να την κάνει το ΜΕΤΑ (επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΣΥ). Τώρα βάζουν στο παιχνίδι και την ΕΑΣ, η οποία μπορεί πλέον να θεωρείται η δεύτερη επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο. Το «έργο» αυτό έχει ξαναπαιχτεί στο παρελθόν στην ΟΣΥ με τις δυο παρατάξεις με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ και ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ), οι οποίες εκφράζανε την ίδια πολιτική αλλά εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα διαφορετικών κλικών.

Οι μαζικές προαγωγές και μετακινήσεις λίγο πριν τις εκλογές αποτελούν από την μεριά της Διοίκησης χυδαίο, ανοιχτό εκβιασμό για το τι «πρέπει» να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή η χρήση του διευθυντικού δικαιώματος έχει πάρει στην ΟΣΥ διαστάσεις κατάχρησης και καθώς δεν υπάρχει καμία αντίσταση ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλα θέματα της εταιρίας – Πειθαρχικά; Απολύσεις; Ποιος ξέρει…

Να μην υποκύψουμε

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση (παράταξη στην οποία συμμετέχει το «Ξ» στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ) καλεί τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, να παλέψουμε για να μην παραδοθούν αμαχητί οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο πράγμα που θα σημαίνει συντριβή των δικαιωμάτων και του βιοτικού μας επιπέδου, να συστρατευτούμε και να δώσουμε μαζί τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα